ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Ιωσήφ: Η Κυβέρνηση δηλώνει ετοιμότητα για επανέναρξη διαλόγου, μακριά από απειλές

Α. Ιωσήφ: Η Κυβέρνηση δηλώνει ετοιμότητα για επανέναρξη διαλόγου, μακριά από απειλές

Η Κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση δηλώνει την ετοιμότητα της για επανέναρξη του διαλόγου, μακριά από προκλήσεις και απειλές, είπε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Ανδρέας Ιωσήφ. Εχουμε υποχρέωση και καθήκον να συνεχίσουμε ακατάπαυστα τον αγώνα μας, με στόχο να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ειρηνική και δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος, ανέφερε στον επιμνημόσυνο λόγο του εκ μέρους της Κυβέρνησης για τους πεσόντες και αγνοούμενους Αγίας Βαρβάρας κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Το μνημόσυνο τελέστηκε σήμερα Κυριακή στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρα.

Αναφερόμενος στην επιδιωκόμενη λύση, ο κ. Ιωσήφ, σημείωσε ότι πρέπει να ακυρώνει τα τετελεσμένα της εισβολής, να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων και να διασφαλίζει την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε συνθήκες ασφάλειας, δημοκρατίας, δικαιοσύνης και ευημερίας για όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού. «Η μεγαλύτερη τιμή που οφείλουμε στους ανθρώπους, που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα είναι να εντείνουμε με ομοψυχία τις προσπάθειες μας για απελευθέρωση και εθνική δικαίωση του τόπου μας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ιωσήφ ανέφερε πως το τραγικό καλοκαίρι του 1974 αναμφίβολα σημάδεψε ανεξίτηλα τη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας. Οι νεκροί, οι αγνοούμενοι, οι ηρωικοί μας εγκλωβισμένοι, οι χιλιάδες συμπατριώτες μας, που έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, η συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή των πατρογονικών εδαφών μας, ο εποικισμός και η καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, συνθέτουν μέχρι σήμερα, όπως είπε, με δραματικό τρόπο το πικρό σκηνικό του κυπριακού προβλήματος. Έκτοτε έχει παρέλθει σχεδόν μισός αιώνας, συνέχισε, και εξακολουθούμε να ζούμε σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα, στην οποία βασικά ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται. Η τραγωδία που επήλθε στον τόπο μας- συνέπεια της εισβολής του 1974- μάς υποχρεώνει, πρόσθεσε, να κρατούμε διαρκώς ζωντανή την ανάμνηση του φρικτού αυτού εγκλήματος και να υπενθυμίζουμε στον πολιτισμένο κόσμο την ανεξίτηλη ευθύνη της Τουρκίας.

Επεσήμανε ακόμη πως η Κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση δηλώνει την ετοιμότητα της για επανέναρξη του διαλόγου, μακριά από προκλήσεις και απειλές, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος μπορεί να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Πρόσθεσε πως η σημασία μίας ειρηνικής λύσης προϋποθέτει σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και έγκειται στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του κράτους, στην κατάργηση οποιωνδήποτε εγγυητικών ή επεμβατικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών, στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών. Αναπτύσσοντας πολυεπίπεδες σχέσεις αγαστής συνεργασίας με σημαντικούς εταίρους και φίλιες χώρες και αξιοποιώντας στον μέγιστο βαθμό την ιδιότητα μας ως ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας, συνεχίζουμε, είπε ο κ. Ιωσήφ, να υπερασπιζόμαστε σθεναρά τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, ενώ υπογραμμίζουμε με κάθε ευκαιρία τον αδιέξοδο δρόμο των τουρκικών απειλών και των προκλήσεων κατά της Κύπρου και εν γένη κατά της διεθνούς νομιμότητας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των αρχών και αξιών του 21ου αιώνα.

«Εμείς, δεν θα πάψουμε στιγμή να επιζητούμε την επικράτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πατρίδα μας και την καλλιέργεια συνθηκών ειρηνικής συνύπαρξης», τόνισε. «Αναγνωρίζουμε το επιβαλλόμενο χρέος μας να μην αφήσουμε τη λήθη, την άγνοια και την αναλήθεια να κερδίσουν. Αναγνωρίζουμε επίσης, ότι οι σημερινές πραγματικότητες, εντός και εκτός συνόρων, καθιστούν το μήνυμα της αλληλεγγύης και της ειρήνης πιο επιτακτικό από ποτέ», πρόσθεσε.

Αυτό επιβάλλει άλλωστε η ιστορική μας συνείδηση και ο προσήκων σεβασμός στο πρόσωπο όσων διαχρονικά πολέμησαν στους εθνικούς μας αγώνες. Αυτό θα είναι και το καλύτερο μνημόσυνο για όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία, κατέληξε ο κ. Ιωσήφ.

Σύμφωνα με το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίας Βαρβάρας, πεσόντες είναι οι Σταύρος και Νίκος Χατζηνικολή, Αντρέας Σπανού, Κώστας Γ. Παπουτσή, Δημήτρης Π. Τζίρκακα, Πρόδρομος Χρυσοστόμου και Αντρέας Χ΄΄Γιακουμή.

Αγνοούμενοι είναι οι Χριστόδουλος Λ. Τούμπας, Κωστάκης Ισιδώρου και Αντωνάκης Κεζαρίδης .

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων.

 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top