ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε εγρήγορση ο Χατζηπαντέλα - Το χθεσινό τηλεφώνημα και το σχέδιο δράσης για την ευλογία των πιθήκων

Σε εγρήγορση ο Χατζηπαντέλα - Το χθεσινό τηλεφώνημα και το σχέδιο δράσης για την ευλογία των πιθήκων

Με αφορμή τον συναγερμό που κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε διεθνές επίπεδο για τη νόσο ευλογιά των πιθήκων (monkeypox) ως κατάσταση έκτακτης ενάγκης για τη Δημόσια Υγεία, ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα είχε χθες βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον Περιφερειακό Διευθυντή του ΠΟΥ για την Ευρώπη, κ. Χανς Κλούγκε.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, συζητήθηκαν τα δεδομένα που καταγράφονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με τη νόσο και αποφασίστηκε όπως εντός των επόμενων ημερών, αποσταλούν περαιτέρω κατευθυντήριες οδηγίες ως προς τη διαχείριση και αντιμετώπιση των επιβεβαιωμένων περιστατικών ευλογιάς των πιθηκών.

Παρά το γεγονός ότι η Κύπρος συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που δεν καταγράφηκαν επιβεβαιωμένα περιστατικά μέχρι στιγμής, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της νόσου.

Το Υπουργειο Υγείας έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και έχει καταρτίσει σχέδιο δράσης, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα σχετικά πρωτοκόλλα για τη διαχείριση τόσο των επιβεβαιωμένων περιστατικών, όσο και των στενών επαφών τους.

Τονίζεται ότι περισσότερα από 16,000 περιστατικά της νόσου έχουν καταγραφεί σε πέραν των 70 χωρών, ενώ τα κρούσματα εντοπίζονται κυρίως, σε άτομα με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους.

Η μετάδοση μεταξύ των ατόμων γίνεται είτε μέσω επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του ασθενή, ή/και μέσω μολυσμένων αντικειμένων, ή/και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων, κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν οριστεί ως εργαστήρια αναφοράς το μικροβιολογικό εργαστήριο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και το εργαστήριο του ΙΝΓΚ, τα οποία είναι σε θέση να διεκπεραιώνουν τις απαραίτητες διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις για τη νόσο. Ταυτόχρονα, έχουν καθοριστεί το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και το Νοσοκομείο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ ως νοσοκομεία αναφοράς, για τη νοσηλεία των ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών, ενηλίκων και παιδιών, αντίστοιχα.

Επιπλέον, ο Υπουργός Υγείας συγκάλεσε σύσκεψη τη Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022, στις 9 το πρωί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, για αξιολόγηση των νέων δεδομένων που προκύπτουν, αλλά και του επιπέδου ετοιμότητας για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης νόσου

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε μία περίοδο «εσωστρέφειας» βρίσκονται τα κόμματα του κέντρου, τα οποία αφού ξεπέρασαν το πρώτο σοκ από την ήττα των διπλών εκλογών, ψάχνουν απαντήσεις για το τι πραγματικά έφταιξε ώστε να φτάσουν σε αυτό το απογοητευτικό σημείο, που βρίσκονται σήμερα. Παρά τα μηνύματα που έλαβαν από τους πολίτες, φαίνεται πως οι ηγεσίες των τριών κομμάτων να μην αντιλαμβάνονται το τεράστιο πρόβλημα ή αρνούνται να το αντιληφθούν, ενώ θεωρούν τα κόμματά τους, ως περιουσιακό τους στοιχείο, αρνούμενοι να παραιτηθούν. Σε μία εποχή όπου η κοινωνία έχει δώσει την απάντησή της, επιλέγοντας τον νεαρό Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος έλαβε μεγαλύτερο ποσοστό από το σύνολο των ποσοστών των τριών κομμάτων ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, οι ηγεσίες τους εξακολουθούν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top