ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηφαίστειο η Ελεγκτική Υπηρεσία- Nέος καβγάς Οδυσσέα- Κυριάκου, για μια μέρα άδεια

Ηφαίστειο η Ελεγκτική Υπηρεσία- Nέος καβγάς Οδυσσέα- Κυριάκου, για μια μέρα άδεια

Ολο και πιο βαρύ γίνεται το κλίμα ανάμεσα στους επικεφαλής της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αφού οι σχέσεις του Οδυσσέα Μιχαηλίδη με τον Κυριάκο Κυριάκου επιδεινώνονται συνεχώς. Η αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο χρονολογείται και κατά τα φαινόμενα δεν πρέπει να αναμένεται εξομάλυνσή τους, γεγονός το οποίο, σε μικρό ή και μεγαλύτερο βαθμό, επηρεάζει την ομαλή λειτουργία της νευραλγικής υπηρεσίας. Ως πηγή των διαφωνιών ανάμεσα στους δύο θεωρούνται οι εξουσίες που έχουν από το Σύνταγμα, και ειδικότερα, κατά πόσον ο Βοηθός υπάγεται ή όχι στον Γενικό.

Κυβέρνηση υπέρ Κυριάκου

Με διάφορους τρόπους η κυβέρνηση φρόντισε να δείξει ότι τάσσεται παρά το πλευρό του Κυριάκου Κυριάκου, τον οποίο θυμίζουμε ότι είχε διορίσει στην Επιτροπή Νικολάτου για τα «χρυσά διαβατήρια», παρακάμπτοντας ουσιαστικά τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος ζητούσε έλεγχο των διαδικασιών. Υπέρ του Κυριάκου Κυριάκου τάχθηκε η κυβέρνηση και στο θέμα των εξουσιών και αρμοδιοτήτων του βοηθού γενικού ελεγκτή. Συγκεκριμένα, με την εγκύκλιο με αρ. 1703 ημερομηνίας 19/04/2022 το Υπουργείο Οικονομικών, επικαλούμενο γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, αναφέρει ότι η ορθή διατύπωση των τίτλων είναι Βοηθός Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, αντί Βοηθός Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας (και κατά τον ίδιο τρόπο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, αντί Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και Βοηθός Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας, αντί Βοηθός Γενικού Λογιστή της Δημοκρατίας). Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αμφισβήτησε τη συνταγματικότητα της εγκυκλίου και προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο, στη βάση του άρθρου 139 του Συντάγματος, ζητώντας δήλωση του Δικαστηρίου ότι η εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών ημερ. 19.4.2022 είναι εξ υπαρχής άκυρη και χωρίς οποιοδήποτε απολύτως νομικό αποτέλεσμα.

Του έκοψε την αναρρωτική

Η διελκυστίνδα ανάμεσα στον Γενικό Ελεγκτή και τον Βοηθό Γενικό (ή Γενικού) Ελεγκτή, προκαλεί και διάφορα ευτράπελα, όπως το πιο κάτω, το οποίο έφθασε μέχρι την Επίτροπο Διοικήσεως και την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής. Συγκεκριμένα, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης έκποψε μια μέρα άδεια ασθενείας του Κυριάκου Κυριάκου στις 10 Αυγούστου, γιατί δεν προσκόμισε ιατρική βεβαίωση. Ο Βοηθός έκανε παράπονο στην Επίτροπο Διοικήσεως, Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, από την οποία ζήτησε να ξεκαθαρίσει ότι ο ίδιος δεν υπάγεται σε ιεραρχικό έλεγχο από τον Γενικό Ελεγκτή.

Στο παράπονο Κυριάκου αντέδρασε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος υπέδειξε γραπτώς στην Μαρία Λοττίδη ότι δεν έχει αρμοδιότητα να ελέγχει δικές του ενέργειες που καθορίζονται από αρμοδιότητες που πηγάζουν από το σύνταγμα. Ο κ. Μιχαηλίδης πληροφορεί την Επίτροπο Διοικήσεως ότι δεν ενέκρινε την άδεια ασθενείας επειδή δεν ικανοποιήθηκε ότι οφείλεται σε λόγους ασθένειας.

Από δικής του πλευράς ο Κυριάκος Κυριάκου κατηγορεί τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη για ανυπόστατες και ατεκμηρίωτες κατηγορίες, με τον τελευταίο να τον καλεί να τεκμηριώσει όσα καταγγέλλει. Επίσης ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφέρει στον Κυριάκο Κυριάκου ότι η Επίτροπος Διοικήσεως δεν έχει αρμοδιότητα εξέτασης παραπόνου που σχετίζεται με τις αρμοδιότητες του Γενικού Ελεγκτή αλλά το μόνο αρμόδιο όργανο είναι το δικαστήριο.

Eμφύλιος εδώ και χρόνια

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης διορίστηκε Γενικός Ελεγκτής από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στις 10 Απριλίου 2014, σε διαδοχή της Χρυστάλας Γιωρκάτζη (όταν ανάλαβε την Κεντρική Τράπεζα), ενώ ο Κυριάκος Κυριάκου, διορίστηκε στη θέση του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή στις 8 Ιανουαρίου 2013, από τον τότε πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια. Τα σημάδια της κόντρας φαίνονται εδώ και χρόνια και μάλιστα ενήμερος είναι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τον Μάιο του 2017 ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης προέβη σε υποδείξεις για την υπηρεσιακή απόδοση του Κυριάκου Κυριάκου, ο οποίος ζήτησε με επιστολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη σύσταση επιτροπής που θα εξέταζε τη θέσπιση συμπληρωματικής διευκρινιστικής νομοθεσίας που αφορά τη λειτουργία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. "Θέματα τα οποία οριστικά έκλεισαν τον Δεκέμβριο του 2015, στη βάση των κατ' επανάληψη γνωματεύσεων του Γενικού Εισαγγελέα τις οποίες για δύο ολόκληρα χρόνια, από το 2014, όταν ακόμη Γενικός Ελεγκτής ήταν η κα Χρ. Γιωρκάτζη, επιμένατε να περιφρονείτε" αναφέρει σε απαντητική επιστολή ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης. "Θα ανέμενα πάντως να γνωρίζετε ότι η λειτουργία και αρμοδιότητες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, διέπονται από, και καθορίζονται εις, το Σύνταγμα και σε αριθμό νομοθεσιών, όπως αυτά έχουν τύχει ερμηνείας από τη νομολογία του δικαστηρίου και από γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα" τονίζει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης και κάλεσε τον Κυριάκο Κυριάκου να σεβαστεί τη θέση του και να σταματήσει να υποσκάπτει την Υπηρεσία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top