ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη επιτυχία για την Κύπρο - Άλμα 50 θέσεων στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων

Μεγάλη επιτυχία για την Κύπρο - Άλμα 50 θέσεων στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων

Στη 18η θέση της παγκόσμιας κατάταξης του 7ου Greenfield FDI Performance Index, του FDI Intelligence, για το 2021 φιγουράρει η Κύπρος, η οποία καταγράφει άνοδο 50 θέσεων σε σύγκριση με το 2020 στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

Ανακοίνωση του Invest Cyprus αναφέρει πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο που καταγράφηκε στο φετινό Δείκτη. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια πολύ σημαντική αποτύπωση της απόδοσης των προσπαθειών της κυβέρνησης και του Invest Cyprus και φέρει τη σφραγίδα μιας από τις πλέον αξιόπιστες και αναγνωρισμένες σε διεθνές επίπεδο πλατφόρμες μέτρησης των άμεσων ξένων επενδύσεων.

Ο συγκεκριμένος Δείκτης κατατάσσει τις χώρες λαμβάνοντας υπόψη τις άμεσες ξένες επενδύσεις που προσελκύουν κατ’ αναλογία του μεγέθους της οικονομίας τους. Η σημαντική αύξηση των ξένων επενδύσεων και ειδικότερα αυτών που αφορούν σε νέα έργα (Greenfield) είναι βαρύνουσας σημασίας για την κυπριακή οικονομία. Η επίδοση αυτή αντανακλάται και στην ισχυρή ανάκαμψη, της τάξης του 5,5% του ΑΕΠ, που έχει καταγραφεί το 2021.

Επιπρόσθετα, η Κύπρος συγκαταλέγεται από το FDI Intelligence στις 10 κορυφαίες χώρες που ξεχωρίζουν για την ανάκαμψη των επενδύσεων μετά την πανδημία. Συγκεκριμένα, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κύπρο καταγράφουν αύξηση 150% το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2019. Εντυπωσιακή είναι και η αύξηση των επενδύσεων σε λογισμικό (software) και πληροφορική (IT), η οποία αγγίζει το 600% το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σύγκριση με το 2019, γεγονός που επιβεβαιώνει τις προσπάθειες για προώθηση της χώρας ως ένας ανερχόμενος τεχνολογικός κόμβος.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο Πρόεδρος του Invest Cyprus, Ευγένιος Ευγενίου ανέφερε ότι «ο Οργανισμός παραμένει προσηλωμένος στην αποστολή και στο έργο που επιτελεί για τη διατήρηση, αλλά πολύ περισσότερο για την ενίσχυση της δυναμικής για προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην χώρα μας».

«Σε μια δύσκολη συγκυρία, εν μέσω πανδημίας, η Κύπρος κατάφερε το 2021 να προσελκύσει σημαντικό αριθμό επενδύσεων, οι οποίες συνέβαλαν καταλυτικά στην ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας. Αξιοποιώντας τα νέα κυβερνητικά κίνητρα εντατικοποιούμε τις προσπάθειές μας για προσέλκυση διεθνών εταιρειών υψηλής εξειδίκευσης, που θα συμβάλουν στον περαιτέρω εμπλουτισμό του οικονομικού μοντέλου της χώρας μας», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο Invest Cyprus θα συμμετάσχει στο 26ο Ετήσιο Παγκόσμιο Επενδυτικό Συνέδριο του World Association of Investment Promotion Agencies (WAIPA), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 12 - 15 Σεπτεμβρίου στη Γενεύη της Ελβετίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ: Εξήγγειλε «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της Υγείας

ΠτΔ: Εξήγγειλε «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της Υγείας

«Τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της υγείας εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαιρετίζοντας εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις αναμένονται σύντομα, μαζί με σειρά νομοθετημάτων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top