ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυστηρή απαγόρευση καπνίσματος στα σχολεία – Θεωρείται ποινικό αδίκημα – Μεγάλο το πρόστιμο

Αυστηρή απαγόρευση καπνίσματος στα σχολεία – Θεωρείται ποινικό αδίκημα – Μεγάλο το πρόστιμο

Ποινικό αδίκημα θεωρείται το κάπνισμα σε όλους τους χώρους του σχολείου με σημαντικό μάλιστα πρόστιμο.

Η απαγόρευση δε, αφορά τόσο τους μαθητές όσο και τους καθηγητές.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας προς τα σχολεία, η οποία κυκλοφόρησε χθες Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, υπενθυμίζεται πως «η πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους σχολικούς χώρους αποτελεί το ουσιαστικότερο μέτρο πρόληψης του καπνίσματος στον χώρο του σχολείου».

Συγκεκριμένα:
1. Το κάπνισμα απαγορεύεται και ως εκ τούτου θεωρείται ποινικό αδίκημα, τόσο σε κλειστούς όσο και σε «ανοικτούς εξωτερικούς χώρους των ιδιωτικών ή δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων Προδημοτικής, Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης».

2. Η πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοικτούς εξωτερικούς χώρους αφορά στο διδακτικό προσωπικό, στους μαθητές και στις μαθήτριες, στο υπόλοιπο προσωπικό, καθώς και στους επισκέπτες της σχολικής μονάδας.

3. Απαγορεύεται η χρήση καπνικών προϊόντων, νέων προϊόντων καπνού, φυτικών προϊόντων για κάπνισμα και η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου (άρθρο 11, 1), καθώς και ηλεκτρονικού τσιγάρου που δεν περιέχει νικοτίνη (άρθρο 11, 5).

4. Ο/Η εκπαιδευτικός που καπνίζει σε ανοικτό ή κλειστό χώρο του σχολείου έχει την ευθύνη που του/της υποβάλλει το άρθρο 11(1) και τις ποινές του άρθρου 11(6), δηλαδή χρηματικό πρόστιμο μέχρι €2,000 σε περίπτωση καταδίκης ή διοικητικό πρόστιμο μέχρι €850 από τον Προϊστάμενο Υγειονομικών Υπηρεσιών (άρθρο(22) ή €85 εξώδικο, σύμφωνα με τον περί εξωδίκου ρυθμίσεως τροποποιητικό Νόμο του 2017.

5. Εξουσιοδοτημένοι λειτουργοί όπως ορίζονται στη νομοθεσία (π.χ. Αστυνομία, Υγειονομικοί Λειτουργοί Υπουργείου Υγείας ή Δήμου) μπορούν να εκδώσουν εξώδικο, να εισηγηθούν τη λήψη δικαστικών μέτρων ή να εισηγηθούν την επιβολή διοικητικού προστίμου.

6. Ο/Η Διευθυντής/Διευθύντρια του σχολείου, ως το πρόσωπο που έχει υπό την ευθύνη του/της τον χώρο απαγόρευσης του καπνίσματος, και στον οποίο διαπιστώνεται παράβαση των υπό αναφορά διατάξεων θεωρείται υπεύθυνο για την παράβαση αυτή και φέρει την ευθύνη που του/της υποβάλλουν τα άρθρα 11(4) 13, και 14 και τις ίδιες πιο πάνω ποινές, εκτός αν αποδείξει ότι έλαβε όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την αποτροπή του καπνίσματος στον χώρο. Νοείται ότι η ειδοποίηση των διωκτικών αρχών από μέρους του/της Διευθυντή/Διευθύντριας θεωρείται ως ικανοποιητική απόδειξη λήψης των απαιτούμενων μέτρων (άρθρο 11 (4).

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έκρηξη στην Έγκωμη: Επιβεβαιώθηκαν οι παράνομες μετατροπές στα διαμερίσματα - Οι άδειες που είχε τελικά το υποστατικό

Δημόσιοι Υπάλληλοι: Έτσι θα βαθμολογούνται – Τα ιεραρχικά επίπεδα και τα κριτήρια αξιολόγησης

Διαρροή υγραερίου: 100 περιστατικά σε 5 χρόνια – 10 συμβουλές για το πως να προσέχουμε

Συγκλονίζει ο Αντρέας που έχασε το χέρι του από αιγυπτιακή χειροβομβίδα - «Έβγαλαν αναξιόπιστους 10+ μάρτυρες, σας θυμάμαι όλους έναν έναν»

Λώρης Λοϊζίδης: Η τρυφερή φωτογραφία που ανάρτησε με τις κορούλες του - «7 χρόνια ευλογία»

Πέρετζ-Ντε Λούκας: Το πάνε σε πολιτικά δικαστήρια… ΠτΔ: «Το Προεδρικό δεν εμπλέκεται στις εκλογές» - «Κλείδωσε» η συνάντηση με Ολγκίν

ΠτΔ: «Το Προεδρικό δεν εμπλέκεται στις εκλογές» - «Κλείδωσε» η συνάντηση με Ολγκίν

Στις 11 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Μαρία Άνχελα Ολγκίν, όπως ο ίδιος ανέφερε σήμερα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top