ΔΙΕΘΝΗ

Το προσωπικό πλήγμα στον Πούτιν και οι εισηγήσεις για αντίποινα

Το προσωπικό πλήγμα στον Πούτιν και οι εισηγήσεις για αντίποινα

Η έκρηξη στην εμβληματική γέφυρα του Κερτς που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία αποτελεί προσωπικό πλήγμα για Βλαντιμίρ Πούτιν και μια τεράστια προπαγανδιστική νίκη για το Κίεβο, δεδομένης της αποτελεσματικής ουκρανικής αντεπίθεσης των τελευταίων εβδομάδων.

«Δώδεκα μίλια μακρύτερη και ψηλότερη από το Άγαλμα της Ελευθερίας, η γέφυρα του Κερτς στην κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας ήταν το στολίδι στην κορωνίδα των έργων υποδομής του Βλαντίμιρ Πούτιν – που στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης περιγράφεται ως “η κατασκευή του αιώνα”», επισημαίνει o Guardian.

O Πούτιν εγκαινίασε τη γέφυρα στις 15 Μαΐου 2018 -τέσσερα χρόνια μετά την παράνομη προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου- ως ένα «αξιοσημείωτο» επίτευγμα που, όπως είπε, «κάνει την Κριμαία και τη θρυλική Σεβαστούπολη ακόμη πιο ισχυρή και όλους μας ακόμη πιο κοντά ο ένας στον άλλο».

Ουκρανοί αξιωματούχοι πανηγυρίζουν για το χτύπημα, μία ημέρα μετά τα 70ά γενέθλια του Ρώσου προέδρου, και τα βλέμματα όλων στρέφονται σε τυχόν αντίποινα που θα επιλέξει η Μόσχα επί του πεδίου, τη στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις υποχωρούν και οι Ουκρανοί ανακαταλαμβάνουν μέρος των εδαφών τους.

Ενδεικτικά, παρά τις φιέστες για τις -παράνομες κατά το Διεθνές Δίκαιο- προσαρτήσεις τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, στη Χερσώνα αξιωματούχος που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο ανακοίνωσε τη μερική εκκένωση των αμάχων. Ο Κίριλ Στρεμούσοφ δήλωσε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο RIA Novosti ότι τα μικρά παιδιά και οι γονείς τους, καθώς και οι ηλικιωμένοι, θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε δύο νότιες ρωσικές περιοχές επειδή η νεοπροσαρτηθείσα Χερσώνα ετοιμάζεται «για μια δύσκολη περίοδο»

Η έκρηξη είναι πιθανό να πυροδοτήσει μια απότομη κλιμάκωση του οκτάμηνου πολέμου της Ρωσίας. Ήδη Ρώσοι νομοθέτες ζητούν από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κηρύξει «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» ως αντίποινα, απορρίπτοντας τον όρο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που χρησιμοποιεί η Μόσχα από την έναρξη της εισβολής μέχρι και σήμερα, επιχειρώντας να υποβαθμίσει το γεγονός για τους απλούς Ρώσους πολίτες.

Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το Κρεμλίνο για να διευρύνει τις εξουσίες των υπηρεσιών ασφαλείας, να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, να αυστηροποιήσει περαιτέρω τη λογοκρισία, να εισαγάγει περιορισμούς στα ταξίδια και να επεκτείνει τη μερική στρατιωτική επιστράτευση που διέταξε ο Πούτιν τον περασμένο μήνα.

Μερική αποκατάσταση της κυκλοφορίας

Αποκαταστάθηκε η περιορισμένη κίνηση των οχημάτων στις λωρίδες που δεν καταστράφηκαν από την πρωινή έκρηξη στη Γέφυρα της Κριμαίας ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Μεταφορών.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι το ρωσικό υπουργείο Μεταφορών είχε ανακοινώσει ότι η οδική κίνηση των οχημάτων θα αποκατασταθεί σύντομα στις λωρίδες της Γέφυρας της Κριμαίας που δεν έπαθαν καταστροφές από την έκρηξη που έγινε σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με το ίδιο υπουργείο, η κίνηση θα είναι περιορισμένη στη διέλευση της γέφυρας προς εναλλακτικές κατευθύνσεις.

Τουλάχιστον 3 νεκροί

Τρεις νεκρούς ανακοίνωσε η Ρωσία μετά την ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη μοναδική γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία.

«Πιστεύεται ότι ήταν επιβάτες ενός αυτοκινήτου που βρίσκονταν κοντά στο φορτηγό που εξερράγη. Τα πτώματα δύο θυμάτων, ενός άντρα και μιας γυναίκας ανασύρθηκαν ήδη από το νερό και αναγνωρίστηκαν», σύμφωνα με μία ανακοίνωση της ρωσικής επιτροπής ερευνών, που διερευνά το συμβάν.

Η έκρηξη στην οδική και σιδηροδρομική γέφυρα, στις 6 το πρωί του Σαββάτου, η οποία χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά Ρώσων στρατιωτών και πολεμικών εφοδίων μέσω της χερσονήσου σε άλλες περιοχές της Νότιας Ουκρανίας, κατέστρεψε τμήματα της οδικής σύνδεσης, με συνέπεια, η κίνηση των οχημάτων να γίνεται προς μία κατεύθυνση, ενώ καταστράφηκαν και σιδηροδρομικές γραμμές.

Παράλληλα, εντοπίστηκαν τα στοιχεία του φορτηγού και του ιδιοκτήτη του που ήταν δηλωμένο στην περιοχή του Κράσνονταρ, ενώ έχουν αρχίσει οι έρευνες στην κατοικία του ιδιοκτήτη του φορτηγού, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πηγές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, η σιδηροδρομική κίνηση στην κατεστραμμένη οδική και σιδηροδρομική γέφυρα θα αποκατασταθεί στις 20:00 σήμερα το βράδυ τοπική ώρας.

Η σκόπιμη, όπως όλα δείχνουν, δολιοφθορά στη γέφυρα αποτελεί ισχυρό πλήγμα στη διασύνδεση της Ρωσίας με την Κριμαία , ενώ η γέφυρα θεωρείται υποδομή καίριας σημασίας και σύμβολο της προσάρτησης της χερσονήσου της Ουκρανίας από τη Ρωσία.

Οι εικόνες από το σημείο που δείχνουν τεράστιες φλόγες και πυκνό καπνό είναι χαρακτηριστικές.

ΠΗΓΗ: CNN.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Famagusta: Δάφνη και Τεύκρος κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top