ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απαντά για ιατρική αμέλεια ο Χατζηπαντέλας - «Ας μην πυροβολούμε άδικα τους γιατρούς»

Απαντά για ιατρική αμέλεια ο Χατζηπαντέλας - «Ας μην πυροβολούμε άδικα τους γιατρούς»

Το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τον ΟΚΥπΥ και όλους τους εμπλεκομένους, καταβάλλει προσπάθειες να επιλύσει τα διάφορα προβλήματα και ελλείψεις που υπάρχουν στα δημόσια νοσηλευτήρια, μέσα από μελέτη και προγραμματισμό, ήταν το μήνυμα που έστειλε την Τρίτη ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας.

Στο περιθώριο εγκαινίων νέων μηχανημάτων MRI, SPECT CT και Ψηφιακού Αγγειογράφου, στο Ακτινολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, ο Υπουργός Υγείας απάντησε σε σειρά ερωτήσεων γύρω από τα προβλήματα που ταλανίζουν το ΓεΣΥ.

Των εγκαινίων προηγήθηκε επίσκεψη του κ. Χατζηπαντέλα στη Μονάδα Αιμοκάθαρσης και όπως ανέφερε, τα προβλήματα που είχαν εντοπιστεί παλαιότερα, με την έλλειψη κρεβατιών και αναλώσιμων, έχουν επιλυθεί και «με μεγάλη μου ικανοποίηση έχω ακούσει σχεδόν όλους τους ασθενείς να είναι πολύ ευχαριστημένοι, να δίνουν τα εύσημα και στους νοσηλευτές και στους γιατρούς».

Ανέφερε, επίσης, ότι στόχος είναι να λειτουργήσει νέος χώρος για τη Μονάδα Αιμοκάθαρσης του ΓΝ Λεμεσού, υποδεικνύοντας πως πρώτα πρέπει να γίνει ο σωστός σχεδιασμός και ότι είναι λογικό να δημιουργούνται συνεχώς νέοι  χώροι, «γιατί οι ανάγκες είναι τεράστιες».

«Δεν είναι μόνο το Νοσοκομείο Λευκωσίας ή το Νοσοκομείο Λεμεσού. Έχουμε ανάγκες με το Μακάρειο, έχουμε ανάγκες με τη Μονάδα Νεογνών, έχουμε ανάγκες με τις Πρώτες Βοήθειες στη Λάρνακα, έχουμε ανάγκες στην Πόλη Χρυσοχούς», είπε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος στον ΟΚΥπΥ «έναν νέο οργανισμό», να μπορέσει να υλοποιήσει τα έργα που έχει προγραμματίσει.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που συνεχίζονται στην Πόλη Χρυσοχούς για το κλείσιμο θαλάμων, ο κ.Χατζηπαντέλας δήλωσε ότι όλα σχεδόν τα προβλήματα που είχαν εντοπιστεί παλαιότερα έχουν επιλυθεί και απομένει μόνο το θέμα των θαλάμων, για το οποίο ο ίδιος είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δήμαρχο και σύσκεψη με τη διεύθυνση του ΟΚΥπΥ.

«Εμείς έχουμε πει να ανοίξουμε κάποιους θαλάμους ημερήσιας περίθαλψης κοντά στις Πρώτες Βοήθειες και την ίδια στιγμή, να γίνει μελέτη επανέναρξης της λειτουργίας των θαλάμων, γιατί στόχος μας δεν είναι να ανοίξουμε τους θαλάμους με ρίσκο ανθρώπινες ζωές, αλλά να ανοίξουμε σωστά» ανέφερε και εξήγησε ότι πρέπει, μέσα από προγραμματισμό και μελέτη από τον ΟΚΥπΥ, να διασφαλιστεί η στελέχωση με προσωπικό.

Σε σχέση με καταγγελίες, για αργοπορία και αμέλεια, της οικογένειας του 11χρονου που τραυματίστηκε στο Λιοπέτρι, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «οι συγκεκριμένοι γιατροί που περιέθαλψαν το συγκεκριμένο παιδί, είναι γιατροί που έχουν σώσει αρκετές ζωές, αρκετά χρόνια και είναι εκεί αποδεδειγμένα». «Ας μην τους πυροβολούμε άδικα», δήλωσε, σημειώνοντας ότι επρόκειτο για ένα πολύ δύσκολο περιστατικό και υπέδειξε πως «αν υπάρξει καταγγελία θα τη δω και θα τη μελετήσω».

Σχολιάζοντας την 24ωρη απεργία των ειδικευόμενων γιατρών για τις αμοιβές και τα ωράρια εργασίας τους, δήλωσε πως το Υπουργείο Υγείας έχει αναλάβει μια πρωτοβουλία ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή και ήδη απέστειλε σχετική επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών.

«Προσπάθησα να μιλήσω με το συνάδελφο Υπουργό Οικονομικών χθες αλλά με ενημέρωσε ότι ταξιδεύει στην Αμερική και με την επιστροφή του στην Κύπρο θα προσπαθήσω να επικοινωνήσω μαζί του ώστε να δώσουμε λύση και σε αυτό το πρόβλημα», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο Παιδιατρικό Τμήμα του ΓΝ Λεμεσού και στο ενδεχόμενο αναβάθμισης του, είπε πως «το Υπουργείο Υγείας και εγώ προσωπικά ποτέ δεν λέμε όχι για αναβάθμιση χώρων σε όλα τα νοσηλευτήρια της Κύπρου. Είναι πάγια τακτική μας ότι όλα τα νοσηλευτήρια πρέπει να αναβαθμιστούν και το Υπουργείο Υγείας συμφωνεί με τις εισηγήσεις και αναμένουμε από τον ΟΚΥπΥ να τις υλοποιήσει».

Ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του για τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα που εγκαινίασε στο ΓΝ Λεμεσού και κάλεσε το κοινό να εμπιστευθεί τους γιατρούς και την τεχνολογία που παρέχεται στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Κάποιο πρόβλημα, ωστόσο, που εντοπίζεται με το ωράριο εργασίας των ακτινολόγων «γιατί το Σαββατοκύριακο εργάζονται με τον αριθμό των περιστατικών και δεν είναι συνέχεια», θα αποτελέσει αντικείμενο σύσκεψης την ερχόμενη εβδομάδα, όπως είπε. «Θα κλειστούμε σε μια αίθουσα και δεν θα ανοίξει η πόρτα αν δεν βρούμε τη λύση και σε αυτό το πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Χατζηπαντέλας.

Σε ερώτηση για την αναβάθμιση του Μακάρειου Νοσοκομείου, ο Υπουργός παρέπεμψε στην Επιχειρησιακή Διευθύντρια του ΟΚΥπΥ, Ειρήνη Προκοπίου, η οποία δήλωσε ότι οι Πρώτες Βοήθειες αναμένεται να λειτουργήσουν πριν το τέλος του έτους.

«Αυτό είναι το πλάνο και αυτή είναι η δέσμευση μας στον Υπουργό για τις Πρώτες Βοήθειες», ανέφερε η κ.Προκοπίου, προσθέτοντας πως, «η περαιτέρω αναβάθμιση του Μακάρειου, είναι μέσα στους στρατηγικούς σχεδιασμούς του ΟΚΥπΥ και θα υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα 2 με 3 χρόνια», υποδεικνύοντας πως πρόκειται για «τεράστιες αναβαθμίσεις».

Λαμβάνοντας ξανά το λόγο, ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας δήλωσε ότι, τον τελευταίο μήνα, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο «Μωρά Θαύματα» και τον ΟΚΥπΥ, «προσπαθούμε να βρούμε λύσεις για να δημιουργηθεί Μονάδα Νεογνών για τα πρόωρα νεογνά»

«Και σε αυτόν τον τομέα έχουμε μείνει πίσω, το αναγνωρίζουμε, είναι και αυτό μέσα στις προτεραιότητες μας», είπε και πρόσθεσε ότι ήδη έχουν γίνει δυο συσκέψεις και θα ακολουθήσει 3η σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα «όπου ελπίζουμε να βρεθεί λύση και σε αυτό το σοβαρό θέμα που ταλανίζει το Μακάρειο Νοσοκομείο».

Δηλώσεις έγιναν και από τον Επιστημονικό Διευθυντή Διεύθυνσης ΟΚΥπΥ Λεμεσού Πάφου, Δρ. Χρίστο Νικολάου, ο οποίος αναφέρθηκε στα πλάνα για αναβάθμιση της Παιδιατρικής Κλινικής του ΓΝ Λεμεσού.

Όπως είπε, «έχουμε έναν πλήρη θάλαμο  32 κλινών και έχουμε αναπτύξει πρόσφατα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο μας, που πλέον έχει 15 κλίνες, οι οποίες είναι συνεχώς υπερπλήρεις, ενώ ήδη, την περασμένη εβδομάδα ήρθαμε σε συνεννόηση με τον αρχιτέκτονα για να προχωρήσουμε σε επέκταση».

Παράλληλα, συνέχισε, στο Ακτινολογικό Τμήμα, «έχουμε εργοδοτήσει δυο εξαίρετες παιδοακτινολόγους και ξεκινήσαμε την υποστήριξη της Παιδιατρικής Κλινικής και της Εντατικής Νεογνών, όσον αφορά στην ακτινολογία».

«Ο στόχος είναι να καλύπτουμε τις ανάγκες της περιφέρειας Λεμεσού – Πάφου και να χρειάζονται λιγότερες διακομιδές προς το Μακάρειο Νοσοκομείο», είπε και πρόσθεσε ότι, σε σχέση με τον μαγνητικό τομογράφο (MRI), «θα έλεγα ότι είμαστε και σε πλεονεκτική θέση έναντι των εξετάσεων μαγνητικού τομογράφου που διενεργούνται μέσω του Μακαρείου, διότι τα παιδιά προσκομίζονται αρχικά στο Μακάρειο, ακολούθως μεταφέρονται στο ΓΝ Λευκωσίας, όπου εκτελείται η μαγνητική τομογραφία και επιστρέφουν πίσω».

Εμείς, υπέδειξε, έχουμε τη δυνατότητα να γίνεται εισαγωγή του παιδιού στην Παιδιατρική Κλινική, να εξετάζεται από τους αναισθησιολόγους, την επόμενη μέρα γίνεται εδώ στο ίδιο νοσοκομείο η μαγνητική τομογραφία και το απόγευμα λαμβάνει το εξιτήριο και τη γνωμάτευση στο χέρι.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ο «χάρτης» της φτώχειας στην Κύπρο - Πόσα άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο

Παραλίες: Ξεκίνησε ο «πόλεμος» της πετσέτας - Χρεώνουν κρεβατάκια μέχρι και… 10 ευρώ λόγω νερού και αναψυκτικού

Ξενοδοχεία: 9 στις 10 διανυκτερεύσεις από ξένους τουρίστες – Αύξηση 21,4% σε σχέση με το 2023

Ανάλυση: Ο μετεκλογικός σεισμός που φέρει το όνομα Φειδίας - Ο στρουθοκαμηλισμός των κομμάτωνΣοβαρό το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων για την πυρκαγιά στον Φαρμακά - Χωρίς ενεργά μέτωπα

Σοβαρό το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων για την πυρκαγιά στον Φαρμακά - Χωρίς ενεργά μέτωπα

Βελτιωμένη είναι η κατάσταση με την πυρκαγιά που άρχισε χθες (15/6) στον Φαρμακά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top