ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Καδής: «Οι στόχοι της Στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» προτεραιότητα για το Υπουργείο Γεωργίας»

Κώστας Καδής: «Οι στόχοι της Στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» προτεραιότητα για το Υπουργείο Γεωργίας»

O καταναλωτής πρέπει να έχει την ευκαιρία να επιλέγει υγιεινά τρόφιμα, που παράγονται με περιβαλλοντικά ορθό και κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο, είπε την Τρίτη ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση στηρίζει την προσπάθεια που καταβάλλει ο αγροτικός κόσμος προς αυτή την κατεύθυνση.

Στον χαιρετισμό του στην εναρκτήρια εκδήλωση του 3ου Lidl Wellness Camp, ο κ. Καδής αναφέρθηκε στη σημασία της διασφάλισης της επάρκειας τροφίμων και της υγιεινής διατροφής για όλους.

«Η διαχείριση της παραγωγής και της κατανάλωσης, αλλά και ο περιορισμός της σπατάλης τροφίμων, αποτελούν μεγάλες προκλήσεις για τον πλανήτη μας και πολύ σημαντικά βήματα για την προστασία του περιβάλλοντος», ανέφερε.

Οι αγρότες – παραγωγοί, είπε, έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα διατροφικά αυτά συστήματα και είναι οι βασικότεροι συντελεστές στην αλυσίδα παραγωγής, διάθεσης και κατανάλωσης αγροδιατροφικών προϊόντων.

«Στην Κύπρο, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι μας, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όπως ο πολυτεμαχισμός του αγροτικού κλήρου, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και, μόλις πρόσφατα, οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, παράγουν και παρέχουν με ασφάλεια την πλειονότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε», είπε ο κ. Καδής.

Αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνονται για να στηριχθεί η προσπάθεια αυτή και είπε ότι η Κυβέρνηση «αποτελεί σταθερό σύμμαχο και συνοδοιπόρο του αγροτικού κόσμου, προωθώντας μέτρα και πολιτικές που συμβάλλουν στην περαιτέρω πρόοδο και ανάπτυξή του».

Πρόσθετα, είπε το Υπουργείο του έχει καταρτίσει σειρά μέτρων και σχεδίων, τα οποία αποσκοπούν στην ομαλοποίηση των συνθηκών της αγοράς, τη σταθερή παροχή τροφίμων στην επισιτιστική αλυσίδα και τη στήριξη των εισοδημάτων των εργαζομένων και των απασχολουμένων στον πρωτογενή τομέα.

Είπε ακόμη ότι οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», αποτελούν προτεραιότητα για το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, «για τη διατήρηση της παραγωγής ασφαλών και υγιεινών τροφίμων, με μείωση, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, των εισροών συνθετικών γεωργικών φαρμάκων, λιπασμάτων και αντιβιοτικών στη διατροφική αλυσίδα και στο περιβάλλον».

Χωρίς αμφιβολία, πρόσθεσε, ο καταναλωτής πρέπει να έχει την ευκαιρία να επιλέγει υγιεινά τρόφιμα, που παράγονται με περιβαλλοντικά ορθό και κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο, χαρακτηρίζονται από την εντοπιότητα και την εποχικότητα, και συμβάλλουν στην προσπάθεια για μείωση της σπατάλης και της απώλειας τροφίμων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top