ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο ακριβός είναι ο καφές στην Κύπρο – Πάει να γίνει πολυτέλεια η καθημερινή πρωινή συνήθεια

Πόσο ακριβός είναι ο καφές στην Κύπρο – Πάει να γίνει πολυτέλεια η καθημερινή πρωινή συνήθεια

Πολυτέλεια πάει να γίνει η αγαπημένη, καθημερινή, πρωινή συνήθεια πολλών ανθρώπων παγκοσμίως, αφού η τιμή του καφέ έχει πάρει την ανιούσα. Κι ενώ οι αυξήσεις στον καφέ, είναι ήδη γεγονός, η τιμή ανεβαίνει περαιτέρω, ανάλογα με το πώς τον πίνει ο καθένας αφού, αύξηση παρουσίασαν και οι τιμές της ζάχαρης και του γάλακτος. Με αυτόν το ρυθμό, θα πρέπει είτε να μειωθεί η κατανάλωση του, είτε να επιλέγουμε τον σκέτο καφέ, που θα είναι πιο φτηνός.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, τον Αύγουστο του 2022 η τιμή του καφέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν κατά μέσο όρο 16,9% υψηλότερη από τον Αύγουστο του 2021. Παράλληλα, τον Αύγουστο του 2021, η τιμή του καφέ ήταν κατά μέσο όρο 0,5% υψηλότερη από τον Αύγουστο του 2020, ενώ από τον Οκτώβριο του 2021, ο ετήσιος πληθωρισμός αυξάνεται.

Για τους καταναλωτές που πίνουν τον καφέ τους με γάλα ή, και με ζάχαρη, αυτομάτως αυξάνει την τιμή ακόμη περισσότερο, αφού οι τιμές αυτών των ειδών αυξήθηκαν εξίσου, τον τελευταίο χρόνο. Συγκεκριμένα, η τιμή του φρέσκου πλήρες γάλακτος αυξήθηκε κατά μέσο όρο 24,3% μεταξύ Αυγούστου 2021 και Αυγούστου 2022, ενώ η τιμή του φρέσκου γάλακτος χαμηλών λιπαρών, αυξήθηκε κατά 22,2% την ίδια περίοδο.

Ταυτόχρονα, τον Αύγουστο του 2022, ο ετήσιος πληθωρισμός για τη ζάχαρη έκανε άλμα στο 33,4%, από 0,8% τον Αύγουστο του 2021.

Πόσο ακριβός είναι ο καφές στην Κύπρο

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην Κύπρο, παρατηρήθηκαν περισσότερο στη ζάχαρη, μετά τον καφέ, το φρέσκο πλήρες γάλα και τέλος στο φρέσκο γάλα χαμηλών λιπαρών.

Συγκεκριμένα, στη ζάχαρη οι αυξήσεις που παρατηρήθηκαν τον Αύγουστο του 2022, άγγιξαν το 43,2%, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021 που η αύξηση είχε φτάσει στο 2,3%, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020.

Όσον αφορά τον καφέ, οι αυξήσεις που παρατηρήθηκαν τον Αύγουστο του 2022, άγγιξαν το 13,5%, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021 που η αύξηση είχε φτάσει στο 0,3%, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020.

Αναφορικά με τις τιμές του φρέσκου πλήρες γάλακτος, οι αυξήσεις που παρατηρήθηκαν τον Αύγουστο του 2022, άγγιξαν το 11,5%, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021 είχε παρατηρηθεί μείωση κατά 0,1%, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020.

Στις τιμές φρέσκου γάλακτος χαμηλών λιπαρών, η αύξηση έφτασε το 10,9% τον Αύγουστο του 2022, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021, όπου δεν είχε καταγραφεί κάποια αύξηση σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020.

Τι ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές αυξήθηκαν για τα τέσσερα κύρια προϊόντα; καφές, ζάχαρη, φρέσκο πλήρες γάλα και φρέσκο γάλα χαμηλών λιπαρών, σε όλα τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός της Μάλτας, όπου η τιμή του φρέσκου γάλακτος χαμηλών λιπαρών έμεινε αμετάβλητη.

Ζάχαρη

Ο μεγαλύτερος ετήσιος πληθωρισμός τον Αύγουστο του 2022 αναφέρθηκε για τη ζάχαρη, με αξιοσημείωτη άνοδο στην Πολωνία, αύξηση 109,2%, ακολουθούμενη από την Εσθονία με 81,2%, τη Λετονία με 58,3%, τη Βουλγαρία με 44,9% και την Κύπρο με 43,2%.

Καφές

Όσον αφορά τον καφέ, η Φινλανδία κατέγραψε τον υψηλότερο ετήσιο πληθωρισμό στο 43,6% τον Αύγουστο του 2022, ακολουθούμενη από τη Λιθουανία με 39,9%, τη Σουηδία με 36,7%, την Εσθονία με 36,4% και την Ουγγαρία με 34,3%.

Γάλα

Οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις στις τιμές του φρέσκου γάλακτος με χαμηλά λιπαρά μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Αύγουστο του 2022 καταγράφηκαν στην Ουγγαρία με 51,7%, τη Λιθουανία με 46,8%, την Κροατία με 43,5%, την Τσεχία με 43,3% και τη Λετονία με 40,1%.

Οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις στις τιμές του φρέσκου πλήρες γάλακτος, μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Αύγουστο του 2022 καταγράφηκαν στη Λιθουανία με 50,2%, στην Κροατία με 41,2% και στην Ουγγαρία με 30,1%.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top