ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλησιάζει η Black Friday – Τι να προσέξουμε για να μην… μαυρίσει η μέρα μας και να χάσουμε χρήματα

Πλησιάζει η Black Friday – Τι να προσέξουμε για να μην… μαυρίσει η μέρα μας και να χάσουμε χρήματα

Η Black Friday πλησιάζει κι ήδη τα καταστήματα άρχισαν τις προετοιμασίες για την μεγάλη μέρα, η οποία στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε εβδομάδα, ακόμα και σε… μήνα, αφού, σχεδόν, όλο τον Νοέμβριο γίνεται χρήση του όρου «Black».

Βέβαια, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην την πάθουν και κυρίως για να μην πέσουν θύματα ακόμη και απάτης.

Με γνώμονα ότι σε δύο βδομάδες είναι η Black Friday, το ThemaOnline ζήτησε και καταγράφει χρήσιμες συμβολές τόσο από την Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή όσο και από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών.

Να αγοράζουμε μόνο όσα χρειαζόμαστε

Ο Λειτουργός της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή, Σάββας Σάββα, κάλεσε τους καταναλωτές, δεδομένης και της κατάστασης που επικρατεί, «να αγοράζουν αυτά που πραγματικά χρειάζονται και όχι να προβαίνουν σε αγορές μόνο και μόνο επειδή ένα προϊόν είναι σε έκπτωση», προτρέποντάς τους να αξιολογούν την τελική τιμή ενός προϊόντος και όχι την έκπτωση που διαφημίζεται, γιατί, όπως εξήγησε, «ακόμη και η τελική τιμή μπορεί να είναι ακριβή ή να μην τους συμφέρει ή να μην έχουν την δυνατότητα να το προμηθευτούν».

Την ίδια ώρα, ο κ. Σάββα προέτρεψε το κοινό, εκτός από τις τιμές, να συγκρίνει και την ποιότητα του προϊόντος, να καθορίζει τις ανάγκες του από νωρίς, να ψάξει να βρει το προϊόν που το ενδιαφέρει και να δει που κυμαίνονται οι τιμές, ούτως ώστε εάν περιμένει το Black Friday να κάνει τις αγορές του, να έχει μία πραγματική εικόνα της έκπτωσης που ανακοινώνεται.

Οι έξι κανόνες για σωστές αγορές

Από την πλευρά της, η Νομική Λειτουργός του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Βιργινία Χρίστου, ανέφερε στο ThemaOnline πως, «αυτό που πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές, είναι ότι οι τιμές την περίοδο του Black Friday δεν διαφέρουν από τις τιμές που παρατηρούνται ολόχρονα στα καταστήματα, άρα να μην παρασυρθούν από αυτό και να προχωρήσουν σε αυθαίρετες αγορές προϊόντων».

Σύμφωνα με την κ. Χρίστου, υπάρχουν και κάποιοι κανόνες που εάν τους ακολουθήσουν οι καταναλωτές, τότε δεν θα υποπέσουν σε οποιαδήποτε απάτη ή να παρασυρθούν από αυτά που βλέπουν στα καταστήματα:

1. Διενεργούμε έλεγχο αγοράς: Όπως εξήγησε, είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνεται έρευνα αγοράς πριν την όποια αγορά για να γνωρίζουν ποια τιμή ήταν πριν και ποια είναι στο Black Friday. «Πέρσι είχαμε πάρα πολλές καταγγελίες ότι οι τιμές την περίοδο του Black Friday, ήταν οι ίδιες με τις τιμές που πωλείτο ένα προϊόν 30 μέρες προηγουμένως. Επομένως, δεν υπήρχε πραγματική έκπτωση σε πολλά προϊόντα», επεσήμανε.

2. Όχι σε βιαστικές αγορές – Αγοράζουμε αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε και δεν αγοράζουμε προϊόντα επειδή βρίσκονται σε προσφορά.

3. Πρέπει να παρατηρούμε τα χαρακτηριστικά του προϊόντος που μας ενδιαφέρει, εάν πραγματικά ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας.

4. Να εξετάζουμε κατά πόσον αναγράφονται πάνω στα προϊόντα όλα τα στοιχεία του πωλητή (τηλέφωνο, διεύθυνση, κοκ), γιατί σε περίπτωση που δεν αναγράφονται, ειδικά εάν πρόκειται για ηλεκτρονικές αγορές, υπάρχει κίνδυνος να υποπέσουμε σε απάτη.

5. Να λαμβάνουμε συμβουλές και από άλλους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν επισκεφθεί μία επιχείρηση, για το κατά πόσον η επιχείρηση μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του καταναλωτή. Δηλαδή, σε περίπτωση που ένα προϊόν κριθεί ως ελαττωματικό, η επιχείρηση είναι ικανή και έχει την πρόθεση να επιδιορθώσει ή να αντικαταστήσει το προϊόν;

6. Σε περίπτωση που αποδεχθούμε να λάβουμε ένα voucher, πρέπει να σιγουρευτούμε ότι πέραν από το ποσό, σε αυτό αναγράφεται και η ημερομηνία λήξης.

Πως ξεκίνησε η Black Friday

H Black Friday ξεκίνησε από το Thanksgiving, την γιορτή των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, που ξεκίνησε να γιορτάζεται στον Καναδά από τα τέλη του 16ου αιώνα και στις ΗΠΑ από το 17ο αιώνα. Στην ουσία η Black Friday είναι η ημέρα που ακολουθεί το Thanksgiving, σαν την έναρξη της εμπορικής χριστουγεννιάτικης περιόδου, ενώ σαν εμπορικός θεσμός ξεκίνησε επίσημα το 1932, ωστόσο σαν όρος υπάρχει πολύ νωρίτερα.

Γιατί λέγεται Black;

Ο όρος Black Friday προέρχεται από μία έκφραση που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ, καθώς, όταν μία επιχείρηση παρουσιάζει πλεόνασμα, λέγεται «μαύρη», ενώ όταν έχει έλλειμμα «κόκκινη». Κάποιοι, άλλοι, ωστόσο υποστηρίζουν ότι ως Black Friday (Μαύρη Παρασκευή) περιέγραφαν οι απελπισμένοι αστυνομικοί την συγκεκριμένη ημέρα λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης στους δρόμους.

Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1961 στην πολιτεία της Philadelphia, το 1975 επίσημα από τους «The New York Times», ενώ άρχισε να διαδίδεται σε όλες τις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’80 και ευρύτερα στη δεκαετία του ’90.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top