ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς - Νέα δέσμη μέτρων - Αύξηση του ποσού χορηγίας

Προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς - Νέα δέσμη μέτρων - Αύξηση του ποσού χορηγίας

Αυξήσεις κινήτρων στο Σχέδιο Παροχής Επιχορηγήσεων για Διατηρητέες Οικοδομές

Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως του Υπουργείου Εσωτερικών ανακοινώνει ότι αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχει η συντήρηση και διάσωση διατηρητέων οικοδομών, ως προς τη διαφύλαξη της συλλογικής μνήμης, αλλά και ως ένα σημαντικό εργαλείο επίτευξης αειφόρου ανάπτυξης, έχει προβεί στην αναθεώρηση του Σχεδίου Παροχής Επιχορηγήσεων για Διατηρητέες Οικοδομές Παγκύπρια, στη βάση του Νέου Διατάγματος ΚΔΠ 378/2022 (για το Διάταγμα πατήστε εδώ).

Τη νέα δέσμη μέτρων, τα οποία αφορούν σε δράσεις και κίνητρα για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής και, ιδιαίτερα, της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του τόπου, έχει εξαγγείλει πρόσφατα ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Νίκος Νουρής (για την ομιλία του Υπουργού πατήστε εδώ).

Στη βάση της νέας δέσμης μέτρων, έχουν γίνει οι πιο κάτω προσθήκες/ αλλαγές:

Κάλυψη του 50% του αναγνωρισμένου κόστους της συντήρησης/ αποκατάστασης διατηρητέας οικοδομής, με αύξηση του ποσού μέγιστης παρεχόμενης επιχορήγησης, από €90.000 τώρα σε €100.000.

Αύξηση του ποσού της χορηγίας στη βάση νέων εκτιμήσεων αναγνωρισμένου κόστους συντήρησης/ αποκατάστασης διατηρητέας οικοδομής ως πιο κάτω:

-        με εμβαδόν μέχρι 300τμ (αντί μέχρι 120τμ) – €1400/τμ (αντί €1200/τμ)

-        με εμβαδόν 301-1000τμ – €1300/τμ (αντί €1100/τμ)

-        με εμβαδόν > 1001τμ – €1000/τμ (αντί €700/τμ)

Κάλυψη των 2/3 του κόστους εργασιών στήριξης οικοδομής, με αύξηση του ποσού μέγιστης παρεχόμενης επιχορήγησης, από €5.000 τώρα σε €20.000.

Πέραν των πιο πάνω αυξήσεων και αλλαγών, έχει προστεθεί και ένα ΝΕΟ κίνητρο για Επιχορήγηση συντήρησης κελύφους διατηρητέας οικοδομής, με την προϋπόθεση ότι θα έχει παρέλθει περίοδος 10 ετών από την προηγούμενη επιχορήγηση συνολικής συντήρησης/ αποκατάστασης. Το ποσό αυτό, καλύπτει επίσης τα 2/3 του κόστους εργασιών συντήρησης, με μέγιστη παρεχόμενη επιχορήγηση τις €20.000.

Αναφέρεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του Σχεδίου ανά έτος είναι €4.500.000, και κάθε χρόνο διατίθεται πλήρως στους αιτητές, λόγω της μεγάλης ζήτησης.

Σημειώνεται ότι τα σχέδια επιχορηγήσεων για συντήρηση και αποκατάσταση διατηρητέων θεωρούνται από τα πλέον γενναιόδωρα στην Ευρώπη.

Περισσότερες πληροφορίες για το Σχέδιο Επιχορήγησης Διατηρητέων Οικοδομών μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, πατώντας εδώ.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρός ποδηλάτης: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του άτυχου 43χρονου - Έτσι φαίνεται να έγινε το μοιραίο

Aυτός είναι ο ποινικολόγος στην Ελλάδα που χτύπησε τη σύζυγό του - Βίντεο από την άφιξη του στην Ευελπίδων

Τριήμερο Κατακλυσμού: Θα ξεπεράσει το 80% η πληρότητα στα ξενοδοχεία – «Τίμησαν» τα πακέτα οι Κύπριοι – Πόσα πάει η διαμονή

Φουσκωμένος λογαριασμός ρεύματος: Τι να κάνεις εάν ο μετρητής δείχνει διαφορετική κατανάλωση

Θλίψη στον Δήμο Λεμεσού: Πέθανε ο Γαβριήλ Ψαρά - «Διακρίθηκε για την ακεραιότητα του χαρακτήρα του»

Αναστάτωσε ολόκληρο ξενοδοχείο 46χρονη: Μέθυσε και παρενοχλούσε τον κόσμο, επιτέθηκε και έβρισε αστυνομικούςΟλοκληρώθηκε το συμφωνητικό για τη διαχείρηση ανάπτυξης του Λιμανιού Λάρνακας - Μέχρι αύριο το αργότερο η συμφωνία

Ολοκληρώθηκε το συμφωνητικό για τη διαχείρηση ανάπτυξης του Λιμανιού Λάρνακας - Μέχρι αύριο το αργότερο η συμφωνία

Ολοκληρώθηκε το συμφωνητικό, το οποίο θα υπογράφει μεταξύ της Αρχής Λιμένων, της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας και του υπουργείου Μεταφορών, που έχουν την ευθύνη να διαχειριστούν την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top