ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εννά πιαν το Μίτα!!! Γνωρίζετε από πού βγήκε η φράση αυτή; Διαβάστε την ιστορία

Εννά πιαν το Μίτα!!! Γνωρίζετε από πού βγήκε η φράση αυτή; Διαβάστε την ιστορία

Σίγουρα όλοι θα έχετε ακούσει έστω και μια φορά τη φράση «Εννά πιαν το Μιτα». Γνωρίζετε όμως πως βγήκε η φράση και για ποιόν;

Της Χριστιάνας Γαβριήλ   

Ο Μίτας λοιπόν ήταν υπαρκτό πρόσωπο της κυπριακής κοινωνίας. Δεν ήταν ιδιαίτερο πρόσωπο στην Κυπριακή Ιστορία, κατόρθωσε  όμως τόσα πολλά σαν ληστής, που το όνομα του ακούγεται μέχρι και σήμερα. Η  φράση, “εννά πιαν το Μίτα”, έμεινε σήμα κατατεθέν, στην κυπριακή τοπολαλιά για τις μάταιες και αποτυχημένες προσπάθειες στο να επιτύχουμε κάτι.

Η ιστορία του Μεχμέτ Τζαμάλ Μίτας, όπως είναι και το πραγματικό του όνομα, ξεκινάει το 1937. Εκείνη την εποχή, είχε καταδικαστεί σε πέντε χρόνια φυλάκιση για κλοπή ζώων από το χωρίο Άγιος Επιφάνειος Σολέας. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Μίτας αποφυλακίζεται με αναστολή και έτσι επιστρέφει στη γενέτειρα του τα Βρέτσια.

Μάλιστα όπως ήταν αναμενόμενο συνέχισε την έντονη ζωή του, ενώ έψαξε να βρει τον άνθρωπο που θεωρούσε υπεύθυνο για την φυλάκιση του, τον μουχτάρη του Αγίου Επιφανείου, Καραχασάν Καραμεχμέτ. Αφού τον απείλησε για τη ζωή του, μετά τον σκότωσε με αποτέλεσμα όλες οι υποψίες να στραφούν επάνω του.

Ο θάνατος του μουχτάρη προήλθε από κλεμμένο στρατιωτικό όπλο που ήταν ήδη δηλωμένο στην αστυνομία.  Το γεγονός αυτό θα αναγκάσει τον Μίτα να φύγει προς τα βουνά για να κρυφτεί. Εκεί θα οργανωθεί και θα δημιουργήσει δική του συμμορία. Θα κλέψει  πάρα πολλά ζώα αλλά και θα εκβιάσει πολλούς ανθρώπους προκειμένου να μην προδοθεί.

Η δράση του Μίτα άρχισε να γίνεται γνωστή στις γύρω περιοχές. Ο μουχτάρης των Βρετσιών, Μουλαλής, ενοχλημένος από την δράση του Μίτα στο χωριό του τόλμησε να να ξεσπάσει στην αδελφή του, Ζελιχέ. Ο Μίτας δεν τον άφησε ατιμώρητο, τον σκότωσε με μαχαίρι λίγες μέρες αργότερα.  

Μάλιστα η δράση του συνέχισε με βιασμούς πολλών γυναικών, Μια εξ’ αυτών ήταν η σύζυγος του χότζα (Τούρκος ιεροδιδάσκαλος) των Βρετσιών.

Όσοι πήγαιναν ενάντια σ’ αυτόν γνώριζαν τις συνέπειες τους. Ο κουνιάδος του, Χουσεΐν Χαλίλ, βοηθούσε εμπράκτως την Αστυνομία, ώστε να συλλάβουν τον Μίτα. Μια νύκτα, με συνεργό τον Κωνσταντίνο Δημητρίου, τον σκότωσε με όπλο. Σαν ενθύμιο του πήρε το κεφάλι του, αποτρέποντας έτσι μελλοντικούς εχθρούς.

Ο Μίτας είχε γίνει πονοκέφαλος για την Αστυνομία. Σε πολλές περιπτώσεις, που το περικύκλωναν, κατάφερνε και ξέφευγε απ’ αυτούς. Από το 42’ μέχρι το 45’ είχαν γίνει αμέτρητες προσπάθειες για να συλληφθεί.

Συγκεκριμένα, το 42’, καταφέρε να ξεφύγει από τον κλοιό της Αστυνομίας ντυμένος ως χανούμισσα. Ο Μίτας εμφανιζόταν παντού, χωρίς κανείς να τον παίρνει χαμπάρι.  Διάφορα δημοσιεύματα της εποχής κάνουν  λόγω ότι ο Μίτας εργαζόταν κρυφά ως εργάτης, για την κατασκευή του δρόμου Λεμεσού – Πάφου, εισπράττοντας κανονικά και με τον Νόμο τον μισθό του.

Ο Μίτας έγινε πραγματικά ασύλληπτος μέχρι που η Αστυνομία χρειάστηκε να ζητήσει τη βοήθεια του Στρατού.

Η κατάσταση έδειχνε πραγματικά εκτός ελέγχου και η αποικιοκρατική κυβέρνηση θα θεσπίσει τον Φεβρουάριο του 46’ τον περί Φυγοδίκων Νόμο. Ο κόσμος τότε έλεγε, “που ‘ννα πιαν τον Μίτα, βλέπουμεν..”

Ο Μίτας δεν έδειχνε να φοβάται. Συνέχισε κανονικά την ζωή όπως αυτός ήξερε να την ζει. Στις 4 Μαρτίου το 46’, δυστυχώς γι’ αυτόν, σε μια από τις συχνές πλέον ανταλλαγές πυρών με την Αστυνομία, τραυματίστηκε στην ωμοπλάτη. Τότε προσπάθησε να μεταβεί στο Νοσοκομείο Λεμεσού.

Στη συνέχεια μετέβη στο χωρίο Αλέκτορα στη Λεμεσό, όπου κρύφτηκε σε ένα αχυρώνα. Δεν του βγήκε σε καλό όμως γιατί η παρουσία του έγινε αντιληπτή και η Αστυνομία περικύκλωσε τον αχυρώνα και κατάφερε στις 16Μαρτίου να συλλάβει το Μίτα.

Ο Μίτας οδηγείται ενώπιον του Δικαστηρίου στις 16 Ιουλίου όπου και καταδικάσθηκε από τον πρόεδρο του Δικαστηρίου Γκρίφιθ Ουίλιαμ σε απαγχονισμό. Ο ίδιος δήλωσε στο Δικαστήριο “Πιστεύω στον Θεό ότι θα μου δοθεί δικαιοσύνη”!. Στις 5 το πρωί της 29ης Οκτωβρίου ο Μίτας απαγχονίστηκε για όλα τα εγκλήματα και τις ατασθαλίες που έκανε.

Η φράση παραμένει ακόμη ζωντανή θυμίζοντας μας τον θρασύτατο Μίτα. Ο Μίτας κατάφερε με το κοφτερό μυαλό του και την πονηριά να μείνει αξέχαστος. Αν και νεκρός, θα παραμείνει ζωντανή η θύμηση του ως ο πιο γνωστός ληστής που πέρασε από την Κύπρο. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Σε θανατηφόρο εξελίχθηκε το τροχαίο που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα στην επαρχία Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top