ΦΙΛΟΖΩΟΙ

Δρ Αρτεμίου: «Αδικαιολόγητη θανάτωση αλόγου στον Ιππόδρομο» - Αγωγές κατά των εμπλεκομένων

Δρ Αρτεμίου: «Αδικαιολόγητη θανάτωση αλόγου στον Ιππόδρομο» - Αγωγές κατά των εμπλεκομένων

Χωρίς την έγκριση του ιδιοκτήτη, χωρίς να προηγηθούν οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και χωρίς να τηρηθούν τα πρωτόκολλα ευθανασίας, «αχρηστεύτηκε» άλογο μετά από τραυματισμό στις ιπποδρομίες.

Τα πιο πάνω καταγγέλλει ο ιδιοκτήτης του αλόγου, κτηνίατρος δρ Ανδρέας Αρτεμίου, κάνοντας λόγο για «αναιδή και απαξιωτική αντιμετώπιση», «αντιδεοντολογική  προσέγγιση» και «ασέβεια απέναντι στο ζώο» που θανατώθηκε μετά από... συνοπτικές διαδικασίες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «η ευθανασία έγινε στο πλαίσιο του ‘σύρ’τον κάτω να τελειώνουμε’».

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 21 Ιουνίου, όταν κατά τη διάρκεια κούρσας, ο Άρτβετ σκόνταψε ανατρέποντας τον αναβάτη του.

Αποτέλεσμα του ατυχήματος ήταν κατάγμα των σησαμοειδών του αριστερού μπροστινού ποδιού του αλόγου, που σύμφωνα με τον δρ Αρτεμίου «δεν δικαιολογούσαν» την απόφαση του επί καθήκοντι κτηνίατρου να προχωρήσει σε ευθανασία, αφού οι μετά θάνατον ακτινογραφίες έδειξαν ότι «τα κατάγματα ήταν τέτοια που θα του επέτρεπαν να συνεχίσει τη ζωή του στη φάρμα, όπως ακριβώς έγινε με πάμπολλα άλογα με παρόμοια ή ακόμα και χειρότερα κατάγματα σησαμοειδών».

Σύμφωνα με την καταγγελία, η θανάτωση έγινε άμεσα και χωρίς προηγουμένως να ενημερωθεί σχετικά ο ιδιοκτήτης και να ζητηθεί η άδειά του, ενώ ο επί καθήκοντι κτηνίατρος περιορίστηκε στην οπτική εξέταση και στην ψηλάφηση. Από αιματολογικές εξετάσεις που διενεργήθηκαν προκύπτει ότι δεν τηρήθηκαν ούτε τα πρωτόκολλα ευθανασίας.

Συγκεκριμένα, στο αίμα του αλόγου δεν ανιχνεύτηκε ηρεμιστικό, παρά το γεγονός ότι στα επίσημα βιβλία του ιπποδρόμου καταγράφηκε η χορήγησή του. Η χορήγηση ηρεμιστικού είναι επιβεβλημένη βάσει νομοθεσίας, ενώ στο φύλλο οδηγιών του σκευάσματος που χρησιμοποιείται για ευθανασία αναφέρεται ρητά ότι «πρέπει να χορηγείται μόνο σε αναισθητοποιημένα (narcotized) ζώα».

Το περιστατικό διερευνάται από το ΤΑΕ Λευκωσίας, ενώ ο δρ Αρτεμίου προτίθεται να κινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον  όλων των άμεσα και έμμεσα εμπλεκομένων, με σκοπό την αποτροπή ανάλογων περιστατικών στο μέλλον.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top