ΥΓΕΙΑ

Οι γιορτές σας εξουθένωσαν; Τρεις τρόποι να ανακάμψετε από το burnout

Οι γιορτές σας εξουθένωσαν; Τρεις τρόποι να ανακάμψετε από το burnout

Οι γιορτές των Χριστουγέννων μπορεί να διαρκούν μόλις μερικές ημέρες, όμως για ορισμένους η προετοιμασία ξεκινά πολλούς μήνες πριν. Δώρα για όλους, πλουσιοπάροχα γεύματα, διαρκείς μετακινήσεις, ατελείωτα ψώνια. Οι περισσότεροι έρχονται αντιμέτωποι με πλήθος ετοιμασιών σε αγχωτικούς χρόνους. Το αποτέλεσμα είναι ότι για τους περισσότερους οι γιορτινές ημέρες περνούν πολύ γρήγορα, αφήνοντάς τους τελικά μια έντονη κόπωση. Το γιορτινό burnout είναι για πολλούς μια πρόκληση που δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν καθώς επιστρέφουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να απαλλαγείτε από την κόπωση των γιορτών και να επανέλθετε δυναμικά στην καθημερινότητά σας.

Το στρες ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, που είναι υπεύθυνο για τις σωματικές αντιδράσεις. Μέσω της λειτουργίας του, το σώμα βρίσκεσαι σε εγρήγορση και προετοιμάζεται ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε στρεσογόνες συνθήκες. Καθώς ενεργοποιείται, το σώμα παράγει αδρεναλίνη και ξεκινά να εργάζεται πιο σκληρά: Περισσότερο αίμα μεταφέρεται στην καρδιά, η χωρητικότητα των πνευμόνων αυξάνεται, ενώ η όραση και η ακοή εντείνουν τη λειτουργία τους. Αν νιώθετε να ιδρώνετε ή να έχετε ταχυκαρδία, ίσως οφείλεται σε αυτές τις αυξημένες λειτουργίες.

Καθώς, όμως, οι στρεσογόνοι παράγοντες κατά τη διάρκεια των γιορτών αυξάνονται απότομα, οι αλλαγές στο σώμα μπορεί να είναι πολλές και έντονες, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να καταλήξει σε burnout. Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα που ενεργοποιείται καταστέλλει τη λειτουργία του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο είναι υπεύθυνο να διαχειρίζεται το στρες, εξισορροπώντας τις επιπτώσεις του. Παράλληλα με όλα αυτά, ο οργανισμός παράγει μεγαλύτερες ποσότητες κορτιζόλης, της ορμόνης που ρυθμίζει τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού. Γι’ αυτό, είναι πολύ πιθανό να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε το βράδυ, να νιώθετε σύγχυση χωρίς κάποια ιδιαίτερη αφορμή, να έχετε υπερένταση ή να μη μπορείτε να χαλαρώσετε. Η επαναλαμβανόμενη ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος υπονομεύει την ικανότητα του σώματος να ανακάμψει από την κόπωση του στρες.

Μετά την πρώτη «έκρηξη» κορτιζόλης, το σώμα ξεκινά σταδιακά να μειώνει την παραγωγή της, αφήνοντάς σας μια αίσθηση εξάντλησης. Αν όλα αυτά σας θυμίζουν κάτι, αν νιώθετε να ταυτίζεστε, δείτε εδώ τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε το γιορτινό burnout:

1. Αναπολήστε ωραίες αναμνήσεις

Ένας τρόπος να μειώσετε τον αντίκτυπο του στρες είναι να βιώσετε θετικά συναισθήματα. Μιας και αυτά δεν σας περισσεύουν αυτό τον καιρό, μπορείτε να αναπολήσετε παλαιότερες αναμνήσεις, οι οποίες όχι μόνο θα σας χαρίσουν το χαμόγελο που τόσο έχετε ανάγκη, αλλά παράλληλα θα σας θυμίσουν ότι υπάρχουν πολλά πράγματα στη ζωή σας που σας προσφέρουν χαρά. Κάντε αυτό το νοητό ταξίδι στο χρόνο με παρέα είτε τον εαυτό σας ή ακόμη και τους αγαπημένους σας ανθρώπους. Ανατρέξτε σε παλιές φωτογραφίες, συζητήστε με συγγενείς και φίλους, κλείστε τα μάτια και γυρίστε με το νου σε ωραίες αναμνήσεις ή καταγράψτε τις σε ένα χαρτί. Όλα λειτουργούν και όσο πιο πολύ αφοσιωθείτε σε αυτή τη διαδικασία, τόσο πιο θετικά αποτελέσματα θα έχετε.

2. Βάλτε μουσική

Αν δυσκολεύεστε να χαλαρώσετε, να κοιμηθείτε ή νιώθετε διαρκώς κουρασμένοι, ακόμη και μετά από αρκετές ώρες ύπνου, προσπαθήστε να εντάξετε στη ζωή σας λίγο περισσότερη μουσική και κυρίως πριν πάτε για ύπνο. Η μουσική αποδεδειγμένα συμβάλλει στη μείωση του στρες, η οποία είναι πρωταρχικής σημασίας για να αντιμετωπίσετε το burnout. Δεν έχει σημασία τι μουσική ακούτε, διαλέξτε εκείνη που σας αρέσει. Αρκεί να σας κάνει να αισθάνεσθε καλύτερα. Αν θέλετε, μάλιστα, να επωφεληθείτε τα μέγιστα από τις ευεργετικές ιδιότητες της μουσικής, αφήστε την να παίζει όλη μέρα και προσπαθήστε ακόμη και να χορέψετε.

3. Σχεδιάστε την επόμενη ημέρα – φροντίστε να την κάνετε όμορφη

Πριν κοιμηθείτε, προσπαθήστε να κάνετε εικόνα πώς θα κυλήσει η επόμενη ημέρα. Κάντε θετικές σκέψεις και φανταστείτε ότι η μέρα που ξημερώνει θα είναι όμορφη. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε όλες σας τις αισθήσεις όταν το κάνετε αυτό. Όταν ολοκληρώσετε την όμορφη εικόνα στο μυαλό σας, πηγαίνετε κατευθείαν για ύπνο. Αυτή η μέθοδος θα σας εξασφαλίσει καλύτερη ποιότητα ύπνου, ο οποίος είναι κομβικής σημασίας για να ανακάμψετε από ένα burnout μετά από μια έντονη εορταστική σεζόν.

Τέλος, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι όσο αγχωτική κι αν είναι η περίοδος των γιορτών, είναι μια ιδιαίτερη εποχή, γεμάτη χαρούμενες στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα, που θα σας χαρίσει τελικά υπέροχες αναμνήσεις.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top