ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρχίζουν με καθυστέρηση 2 ετών τα έργα για έλευση LNG στην Κύπρο – Ζητά κι άλλα εκατομμύρια η κοινοπραξία που ανέλαβε την κατασκευή

Αρχίζουν με καθυστέρηση 2 ετών τα έργα για έλευση LNG στην Κύπρο – Ζητά κι άλλα εκατομμύρια η κοινοπραξία που ανέλαβε την κατασκευή

Με σημαντική καθυστέρηση, που ξεπερνά τα δύο χρόνια, αρχίζουν στις 16 Ιανουαρίου, όπως όλα δείχνουν, τα έργα για έλευση Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Κύπρο, την ώρα που η Κυβέρνηση και η εταιρεία που ανέλαβε την ανέγερση των υποδομών να βρίσκονται σε διαδικασία επίλυσης διαφορών, αφού ο Εργολάβος υπέβαλε αναθεωρημένο πρόγραμμα εργασιών που παρουσιάζει καθυστέρηση εννέα μηνών καθώς και αυξημένες απαιτήσεις.

Εκδόθηκε η Navtex

Ειδικότερα, τη Δευτέρα (9/1) το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), εξέδωσε Navtex σύμφωνα με την οποία από τις 16 Ιανουαρίου, φορτηγίδες και ρυμουλκά θα διεξάγουν θαλάσσιες εργασίες για την κατασκευή τερματικού LNG (προβλήτα) στο Βασιλικό.

Σημειώνεται ότι, η Navtex είναι ανοικτού τέλους, αφού σε αυτή δεν έχει, για την ώρα τουλάχιστον, ημερομηνία λήξης.

Παραδοχή Πηλείδου για καθυστερήσεις και αυξημένες απαιτήσεις

Πάντως, τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του όλου έργου, καθώς και τις αυξημένες απαιτήσεις που υπέβαλε η Κοινοπραξία που ανέλαβε την υλοποίηση των κατασκευαστικών έργων, επιβεβαιώνει μέσω απαντητικής επιστολής της προς τον Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Κυριάκο Χατζηγιάννη, η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου.

Όπως αναφέρει στην απάντησή της στον κ. Χατζηγιάννη, οι εργασίες για το έργο υποδομών έλευσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Κύπρο είναι σε εξέλιξη, με συμβατική ημερομηνία Έναρξης Εργασιών είναι η 28η Σεπτεμβρίου 2020.

Σύμφωνα, ωστόσο, με την Υπουργό Ενέργειας, ο εργολάβος/κοινοπραξία που έχει αναλάβει την ανέγερση των υποδομών, έχει υποβάλει αναθεωρημένο πρόγραμμα εργασιών που παρουσιάζει καθυστέρηση εννέα μηνών καθώς και αυξημένες απαιτήσεις, σημειώνοντας ότι «ο εργολάβος/κοινοπραξία ανέφερε ότι η εν λόγω καθυστέρηση/αυξημένες απαιτήσεις σχετίζονται με επιπτώσεις που προκάλεσε σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία του Covid-19 σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα».

Σε σχέση με το αναθεωρημένο πρόγραμμα εργασιών, προσθέτει η κ. Πηλείδου, η Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) δεν το αποδέχτηκε/ενέκρινε και αυτό θα τύχει χειρισμού μέσω διαδικασίας επίλυσης συμβατικών διαφορών. Επιπλέον, ο Εργολάβος υπέβαλε αίτημα για περαιτέρω αύξηση της τιμής συμβολαίου κατά €25 εκ. επί της αρχικής τιμής του συμβολαίου, λόγω της αύξησης στις τιμές των υλικών και εξοπλισμού, το οποίο έτυχε έγκρισης από την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ)», προσθέτει.

Όσον αφορά, δε, τα έργα για την πλωτή μονάδα, η Υπουργός Ενέργειας αναφέρει ότι, αυτή βρίσκεται υπό διαδικασία μετατροπής στο ναυπηγείο στη Σαγκάη και παράλληλα κατασκευάζονται σε ξεχωριστό ναυπηγείο οι σχετικές μονάδες για τις διεργασίες που θα γίνονται επί του πλοίου, ενώ αναφορικά με τις χερσαίες και θαλάσσιες κατασκευές η κ. Πηλείδου ενημερώνει ότι ο Εργολάβος ολοκλήρωσε τις προκαταρκτικές εργασίες μετά την εγκατάσταση του εργοταξίου.

«Μέχρι σήμερα έχουν εγκατασταθεί τα γραφεία τα οποία είναι πλήρως λειτουργικά (διαθέτουν ρεύμα, ίντερνετ κτλ), είναι υπό ολοκλήρωση οι χωματουργικές εργασίες και αναμένεται η έναρξη των πασσαλώσεων και μηχανολογικών κατασκευών της προβλήτας το επόμενο διάστημα», εξηγεί.

Το κόστος του έργου

Αξίζει να αναφερθεί πως, το κόστος του έργου ανέρχεται σε περίπου €315 εκ., εκ των οποίων τα €101 εκ. προέρχονται από χορηγία από την EE και €43 εκ. από τη συμμετοχή της ΑΗΚ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΥΦΑ.

Σημειώνεται, τέλος, πως η χορηγία είναι στα πλαίσια του χρηματοδοτικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility, CEF).

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top