ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση ΡΙΚ: Ακλόνητο φαβορί ο Χριστοδουλίδης, «κλειδώνει» τη 2η θέση ο Αβέρωφ – Πολύ χαμηλή η συσπείρωση στον ΔΗΣΥ

Δημοσκόπηση ΡΙΚ: Ακλόνητο φαβορί ο Χριστοδουλίδης, «κλειδώνει» τη 2η θέση ο Αβέρωφ – Πολύ χαμηλή η συσπείρωση στον ΔΗΣΥ

Την τρίτη παγκύπρια «Έρευνα Πολιτικής Κουλτούρας και Εκλογικής Συμπεριφοράς» για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023, παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης (12/1) το ΡΙΚ.

Την έρευνα πραγματοποίησε μεταξύ 28-30 Δεκεμβρίου 2022 και 2-7 Ιανουαρίου 2023 η CMRC – Cypronetwork Ltd και σε αυτήν συμμετείχαν 1.250 άτομα, ηλικίας 18 ετών και άνω, με δικαίωμα ψήφου, με τη μέθοδο της τυχαίας στρωματοποιημένης δειγματοληψίας.

Πέραν από την πρόθεση ψήφου των πολιτών για τις Προεδρικές Εκλογές και τα σενάρια του β γύρου, η έρευνα καταγράφει, μεταξύ άλλων, το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων για τις Εκλογές, καθώς και την πρόθεσή τους να προσέλθουν στην κάλπη.

Μέτριο ενδιαφέρον, υψηλό ποσοστό πρόθεσης προσέλευσης στις κάλπες

Σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον για τις επερχόμενες εκλογές, το 67% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για αυτές, σε αντίθεση με το 33% που δηλώνει το αντίθετο.

Ως προς την πρόθεση συμμετοχής στις εκλογές, το 85% δηλώνει πως σίγουρα/μάλλον θα συμμετάσχει σε αυτές, ενώ το 13% ότι μάλλον/σίγουρα δεν θα συμμετάσχει.

Αναφορικά με τη βεβαιότητα ψήφου, το 66% των ερωτηθέντων δηλώνουν βεβαιότητα για τη ψήφο τους, σε αντίθεση με το 23% που δηλώνουν αβεβαιότητα, ενώ 1 στους 9 δεν θα ψηφίσουν ή δεν εξέφρασαν γνώμη.

Ανά υποψήφιο, η μεγαλύτερη βεβαιότητα ψήφου στον α γύρο των Προεδρικών Εκλογών, καταγράφεται στην υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ακολουθείται από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον Χρίστο Χρίστου και τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Χαρακτηριστικά και τήρηση υποσχέσεων

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων, ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπερτερεί, σχεδόν σε όλα, έναντι των ανθυποψηφίων του.

Στο ερώτημα εάν οι υποψήφιοι θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, εάν εκλεγούν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξασφαλίζει το μεγαλύτερο ποσοστό, ακολουθούμενος από τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι το γεγονός πως 1 στους 4 ερωτηθέντες, θεωρεί πως κανένας από τους υποψηφίους δεν θα τηρήσει τις υποσχέσεις του, την ώρα που, σχεδόν, 1 στους 5 δεν εκφράζει άποψη.

Πρόθεση ψήφου στον α γύρο και συσπειρώσεις

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου στον α γύρο των Προεδρικών Εκλογών, ο Νίκος Χριστοδουλίδης κόβει πρώτος το νήμα εξασφαλίζοντας ποσοστό 29,5%, ακολουθούμενος από τον Αβέρωφ Νεοφύτου με 21,5% και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη με 20,5%.

Σε σχέση με τις συσπειρώσεις των κομμάτων, ο Αβέρωφ Νεοφύτου εξακολουθεί να συσπειρώνει μικρό ποσοστό των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ και συγκεκριμένα το 54%, ενώ ένα 1 στους 3 Συναγερμικούς φαίνεται πως θα ψηφίσει Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σε αντίθεση με τον ΔΗΣΥ, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης συσπειρώνει το 81,5% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ και ο Νίκος Χριστοδουλίδης το 74% των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ.



Άξιο αναφοράς, επίσης, είναι το γεγονός πως ο Χρίστος Χρίστου συσπειρώνει μόλις το 47% των ψηφοφόρων του ΕΛΑΜ, καθώς και ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης συσπειρώνει το 47% των ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ και το 54% των ψηφοφόρων της ΔΗΠΑ.





Παράσταση πρόκρισης και σενάρια β γύρου

Στην παράσταση πρόκρισης στον β γύρο των Προεδρικών Εκλογών, οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Αβέρωφ Νεοφύτου, εμφανίζονται ως οι δύο επικρατέστεροι διεκδικητές της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ένα τέτοιο σενάριο, πάντως, ο Νίκος Χριστοδουλίδης κερδίζει καθαρά τον Αβέρωφ Νεοφύτου, εξασφαλίζοντας ποσοστό 42,5% έναντι 28,5% του Προέδρου του ΔΗΣΥ.

Στο σενάριο στο δεύτερο γύρο να βρίσκονται οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο τέως Υπουργός Εξωτερικών κερδίζει κι εδώ καθαρά την νίκη, εξασφαλίζοντας ποσοστό 45,5% έναντι 27% του τέως Διαπραγματευτή στο Κυπριακό.

Εάν, όμως, στον δεύτερο γύρο περάσουν οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης, τότε η μάχη αναμένεται ότι θα είναι αρκετά σκληρή, αφού ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξασφαλίζει 34,5% έναντι 33% του ανθυποψήφιου του.

Όσον αφορά την παράσταση νίκης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, κάτι λιγότερο από 1 μήνα πριν τις Προεδρικές Εκλογές, εμφανίζεται ως το ακλόνητο φαβορί λαμβάνοντας το 50%, ακολουθούμενος από τον Αβέρωφ Νεοφύτου με 27% και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη με 9%.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top