ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κάνει Λίφτινγκ στις Τεχνικές Σχολές το υπ. Παιδείας

Κάνει Λίφτινγκ στις Τεχνικές Σχολές το υπ. Παιδείας

Διορθώνονται στρεβλώσεις ετών, αναδομείται το περιεχόμενο και η διάρθρωση του αναλυτικού προγράμματος των Τεχνικών Επαγγελματικών Σχολών μέσα από την έκθεση εμπειρογνωμόνων για τις σχολές αυτές η οποία δόθηκε την Παρασκευή στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Καδή.

“Μετά την εφαρμογή νέων αναλυτικών και ωρολογίων προγραμμάτων στην Δημοτική και στην Μέση Εκπαίδευση που θα γίνει από αυτό τον Σεπτέμβριο η Τεχνική Εκπαίδευση ήταν ο επόμενος μας στόχος και με αυτή την έκθεση μπαίνουν οι βάσεις για να αναδομηθεί και να εκσυγχρονιστεί τόσο το περιεχόμενο όσο και η διάρθρωση του αναλυτικού προγράμματος”, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας ως μια πρώτη αντίδραση στο περιεχόμενο της έκθεσης.

Ο Κώστας Καδής είπε ότι βάσει αυτών που προνοεί η έκθεση των εμπειρογνωμόνων, “διορθώνεται η στρέβλωση μιας πληθώρας μαθημάτων που έδιναν οι μαθητές μας για την πρόσβαση σε πανεπιστήμια, μειώνεται ο αριθμός των μαθημάτων αυτών, ανάλογα με τις κατευθύνσεις και τους κλάδους, ενδυναμώνονται κάποια μαθήματα, και γενικότερα στον κάθε κλάδο γίνονται διορθωτικές κινήσεις στη βάση των αδυναμιών που έχουν εντοπιστεί όλα αυτά τα χρόνια”.

Πρόσθεσε ότι “στο λύκειο παραμένει το πρόγραμμα στις 35 ώρες και πέρα από τις αλλαγές στην ύλη και στην διάρθρωση του προγράμματος η έκθεση περιλαμβάνει και μια σειρά από προτάσεις οι οποίες αναβαθμίζουν στο σύνολό της την παρεχόμενη εκπαίδευση”.

Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι “μια από τις σημαντικές πτυχές της έκθεσης είναι ότι περιλαμβάνει σειρά από εισηγήσεις για την αναβάθμιση της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην συνείδηση του μέσου Κύπριου πολίτη”.

“Δεν είναι σχολεία δεύτερης ευκαιρίας οι Τεχνικές Σχολές είναι σχολεία που παρέχουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και είναι κάτι που αποδείχθηκε και από τις παγκύπριες εξετάσεις φέτος όπου ένας πολύ μεγάλος αριθμός μαθητών που φοιτούν στις Τεχνικές Σχολές έχουν εξασφαλίσει πρωτιές σε αρκετά προγράμματα σπουδών”, σημείωσε.

Ο Υπουργός Παιδείας εξήγησε ότι η έκθεση “εστιάζεται κυρίως στην αναδόμηση και τον εκσυγχρονισμό του Ωρολογίου Προγράμματος της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του περιεχομένου δηλαδή που θα διδάσκεται στις Τεχνικές Σχολές και γενικότερα περιλαμβάνει εισηγήσεις που αναβαθμίζουν την παρεχόμενη εκπαίδευση στις Τεχνικές Σχολές του τόπου μας”.

“Πρόκειται για μια Έκθεση που ακουμπά όλες τις διαστάσεις της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και βάζει τις βάσεις για την αναβάθμιση που χρειάζεται αυτός ο χώρος γιατί σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Κύπρος υστερεί και θέλουμε να δώσουμε το στίγμα της αναβάθμισης της Τεχνικής μας Εκπαίδευσης”, συνέχισε.

Ο κ. Καδής είπε ότι “από σήμερα κιόλας ξεκινά η προσπάθεια για να γίνει μια σωστή διαβούλευση για το περιεχόμενο της έκθεσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και στην συνέχεια ένα χρονοδιάγραμμα ενεργειών που θα μας φέρει στην εφαρμογή των εισηγήσεων της επιτροπής από την ακαδημαϊκή χρονιά 2016 – 2017”.

Ανέφερε ότι “έχουμε μπροστά μας ένα χρόνο μέσα στον οποίο θα γίνουν όλες οι ενέργειες που θα μας φέρουν έτοιμους να εφαρμόσουμε τις εισηγήσεις της ειδικής επιστημονικής επιτροπής”.

Ο Υπουργός Παιδείας είπε πως “με δεδομένο ότι στην ίδια την επιτροπή συμμετείχαν και εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων και έχει το περιεχόμενό της συνυπογραφεί από όλους τους συμμετέχοντες στην επιτροπή θεωρώ ότι αυτή έχει εξασφαλίσει την μέγιστη δυνατή συναίνεση”.

“Δεν αναμένω ότι θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα στην διαβούλευση και θα καταλήξουμε στις τελικές προτάσεις που θα ισχύσουν”, είπε καταλήγοντας ο Υπουργός Παιδείας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top