ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκοπήσεις ΡΙΚ, ΣΙΓΜΑ και Alpha: Σταθερά πρώτος ο Χριστοδουλίδης – Παλεύουν ψήφο με ψήφο οι Αβέρωφ-Μαυρογιάννης

Δημοσκοπήσεις ΡΙΚ, ΣΙΓΜΑ και Alpha: Σταθερά πρώτος ο Χριστοδουλίδης – Παλεύουν ψήφο με ψήφο οι Αβέρωφ-Μαυρογιάννης

Τη σταθερή πρωτιά του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος παρουσιάζεται ως το ακλόνητο φαβορί για να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς επίσης και την αμφίρροπη μάχη μεταξύ Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη για τη δεύτερη θέση, επιβεβαιώνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που παρουσίασαν το βράδυ της Παρασκευής (27/1) οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΡΙΚ, ΣΙΓΜΑ και ALPHA.

Τι έδειξε η δημοσκόπηση του ΡΙΚ

Η δημοσκόπηση του ΡΙΚ, η οποία διενεργήθηκε μεταξύ 13 με 23 Ιανουαρίου, με δείγμα 1.644 ατόμων, καταγράφει, μεταξύ άλλων, το ενδιαφέρον των πολιτών για τις Εκλογές, την πρόθεση τους να προσέλθουν στις κάλπες, καθώς και τις απόψεις τους για σειρά ζητημάτων κι αν αυτά παίζουν ρόλο στην επιλογή του υποψηφίου που θα ψηφίσουν.

Σύμφωνα με την πρόθεση ψήφου εάν είχαμε αυτή την Κυριακή Προεδρικές Εκλογές, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα έκοβε πρώτος το νήμα λαμβάνοντας 26,5%, δεύτερος θα τερμάτιζε ο Αβέρωφ Νεοφύτου με 22,5% και τρίτος ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με 21%.

Σημειώνεται πως, από την πρώτη δημοσκόπηση του ΡΙΚ τον Οκτώβριο του ΡΙΚ, ο τέως ΥΠΕΞ καταγράφει πτώση 4 μονάδων, ενώ οι βασικοί αντίπαλοί του αύξηση Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης αύξηση 3,5% και 4%, αντίστοιχα.

Εάν από τα ποσοστά που καταγράφονται στην πρόθεση ψήφου, αφαιρεθούν όσοι δεν δήλωσαν τι θα ψηφίσουν, τότε ο Νίκος Χριστοδουλίδης λαμβάνει 32%, και με δεδομένο το στατιστικό λάθος +/- 2,5%, τα ποσοστά του κυμαίνονται μεταξύ 29,5% με 34,5%. Την ίδια ώρα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου λαμβάνει 27%, με τα ποσοστά του να κυμαίνονται μεταξύ 24,5% με 29,5% και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης 25,5%, με τα ποσοστά του να κυμαίνονται μεταξύ 23% με 28%.

Σε ό,τι αφορά τις συσπειρώσεις, ο Αβέρωφ Νεοφύτου καταφέρνει να συσπειρώσει το 60% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, με ένα 24,5% να στηρίζει τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Παράλληλα, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης συσπειρώνει το 78,5% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ και ο Νίκος Χριστοδουλίδης το 68,5% των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ, το 42% των ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ και 48,5% των ψηφοφόρων της ΔΗΠΑ.

Βάσει των ευρημάτων της δημοσκόπησης, εξάλλου, οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Αβέρωφ Νεοφύτου συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότατες για να είναι οι δύο μονομάχοι του β’ γύρου. Εάν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται να είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών, λαμβάνοντας 40% έναντι 29,5% του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται να είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών και εάν αντίπαλος του στον β’ γύρο είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, λαμβάνοντας 43% έναντι 26% του ανθυποψηφίου του.

Εάν, τώρα, στον β’ γύρο βρεθούν οι Ανδρέας Μαυρογιάννης και Αβέρωφ Νεοφύτου, η μάχη προμηνύεται ιδιαίτερα αμφίρροπη, αφού και οι δύο εξασφαλίζουν 32,5%.

Στην παράσταση νίκης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θεωρείται από την πλειοψηφία των ερωτηθέντων (51%) ότι θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η δημοσκόπηση του ΣΙΓΜΑ

Στη δημοσκόπηση του ΣΙΓΜΑ, η οποία διενεργήθηκε μεταξύ 13 με 24 Ιανουαρίου, με δείγμα 1.475 ατόμων, καταγράφονται μία σειρά από ζητήματα που άπτονται των Προεδρικών Εκλογών, όπως επίσης η πρόθεση ψήφου στον α’ γύρο και τα σενάρια για τον β’ γύρο.

Συγκεκριμένα, εάν σήμερα διεξάγονταν οι Προεδρικές Εκλογές, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα τερμάτιζε πρώτος λαμβάνοντας 30,3%, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου δεύτερο με 22,8% και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη τρίτο με 22%.

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων του σταθμού από τον Μάιο μέχρι σήμερα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης παρουσιάζει πτώση της τάξεως του 6,7%, ο Αβέρωφ Νεοφύτου αύξηση 3,8% και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης αύξηση 8%.

Με βάση την αναγωγή, πάντως, τα ποσοστά του Νίκου Χριστοδουλίδη φθάνουν το 31,6%, του Αβέρωφ Νεοφύτου το 23,8% και του Ανδρέα Μαυρογιάννη το 22,9%.

Αναφορικά με τις συσπειρώσεις, ο Αβέρωφ Νεοφύτου καταφέρνει να συσπειρώσει το 54% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ με το 27% να στηρίζει Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης συσπειρώνει το 80% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ και ο Νίκος Χριστοδουλίδης το 69% των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ.

Στα σενάρια του β’ γύρου και στο ενδεχόμενο οι δύο μονομάχοι να είναι οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης, ο τέως ΥΠΕΞ κόβει πρώτος το νήμα με 45% έναντι 32% του Προέδρου του ΔΗΣΥ.

Εάν στον β’ γύρο βρίσκονται οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης, πρώτος το νήμα κόβει και πάλι το τέως ΥΠΕΞ με 48% έναντι 32% του τέως Διαπραγματευτή για το Κυπριακό.

Εάν, δε, στον β’ γύρο βρεθούν οι Ανδρέας Μαυρογιάννης και Αβέρωφ Νεοφύτου, η μάχη προμηνύεται αμφίρροπη με τον τέως Διαπραγματευτή να λαμβάνει 38% έναντι 37% του Προέδρου του ΔΗΣΥ.

Στην παράσταση νίκης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης παρουσιάζεται ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την νίκη, λαμβάνοντας 58% έναντι 18% του Αβέρωφ Νεοφύτου και 10% του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Η δημοσκόπηση του Alpha

Στη δημοσκόπηση του Alpha, η οποία διενεργήθηκε μεταξύ 16-24 Ιανουαρίου, με δείγμα 1.308 ατόμων, επιβεβαιώνεται η σταθερή πρωτιά ασφαλείας που διατηρεί εδώ και καιρό ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ δεύτερος με διαφορά που εμπίπτει στο στατιστικό λάθος είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να ακολουθεί.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου ο Νίκος Χριστοδουλίδης λαμβάνει 31,9%, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης 22,9% και ο Αβέρωφ Νεοφύτου 20,1%.

Συγκρίνοντας τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που διενήργησε ο Alpha από τον Ιούνιο του 2022 έως σήμερα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης καταγράφει μικρή πτώση της τάξεως του 1,2%, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης αύξηση 10,4% και ο Αβέρωφ Νεοφύτου αύξηση 8,2%.

Σε ό,τι αφορά τις συσπειρώσεις, ο Αβέρωφ Νεοφύτου φαίνεται να συσπειρώνει το 52% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης το 79% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ και ο Νίκος Χριστοδουλίδης το 70% των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ.

Εάν στον β’ γύρο βρεθούν οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης, νικητής αναμένεται να αναδειχθεί ο τέως ΥΠΕΞ με ποσοστό 51,9% έναντι 33,7% του τέως Διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς.

Εάν στον β’ γύρο βρεθούν οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Αβέρωφ Νεοφύτου, νικητής αναμένεται να αναδειχθεί ο τέως ΥΠΕΞ με ποσοστό 49,3% έναντι 30,8% του Προέδρου του ΔΗΣΥ.

Εάν στον β’ γύρο βρεθούν οι Ανδρέας Μαυρογιάννης και Αβέρωφ Νεοφύτου, νικητής αναμένεται να αναδειχθεί ο πρώτος με 43,1% έναντι 35,9% του Προέδρου του ΔΗΣΥ.


Μ.ΑΔ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top