ΔΙΕΘΝΗ

Politico: Νέες αποκαλύψεις - Ο Παντσέρι χρησιμοποιούσε την Καϊλή και για δουλειές του Μαρόκου

Politico: Νέες αποκαλύψεις  - Ο Παντσέρι χρησιμοποιούσε την Καϊλή και για δουλειές του Μαρόκου

Νέες αποκαλύψεις για το Καταρ-gate το σκάνδαλο δωροδοκίας που έχει συγκλονίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο οποίο εμπλέκεται η Εύα Καϊλή κάνει την Πέμπτη (16/2) το Politico επικαλούμενο διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου από τον εισαγγελέα διαφθοράς του Βελγίου, Μισέλ Κλεζ, για τον Ιταλό ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτζολίνο.

Στο ένταλμα σύλληψης που έχει στην κατοχή του το Politico περιλαμβάνονται τα ονόματα της Μαρί Αρενά και της Αλεσάντρα Μορέττι - η δεύτερη είναι μια από τους ευρωβουλευτές που υπέγραψαν την επιστολή για την αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή - για τις οποίες αναφέρεται ότι αποτελούν μέρος μιας τετράδας, μαζί με τον Κοτζολίνο και τον Μαρκ Ταραμπέλα. Η τετράδα αυτή, σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης, παρουσίαζαν τις θέσεις του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, του ατόμου που θεωρείται ως ο «εγκέφαλος» του δικτύου και ο οποίος έχει προχωρήσει σε συμφωνία με τις βελγικές αρχές για να «πέσει στα μαλακά».

 Ξεχωριστό κεφάλαιο, σύμφωνα με το Politico, αποτελεί το Μαρόκο και ο ρόλος που διαδραμάτισε στο σκάνδαλο εξαγοράς επιρροής στο ευρωκοινοβούλιο.

«Το έγγραφο αποκαλύπτει ότι σε μια υποκλαπείσα συνομιλία, Παντσέρι και Τζόρτζι (σ.σ. ο σύντροφος της Εύας Καϊλή) συζητούσαν το πώς θα προωθούσαν τα σύμφέροντα του Μαρόκου τοποθετώντας είτε τον Κοτζολίνο είτε την Καϊλή σε μια ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνούσε την χρήση του λογισμικού Pegasus για το χακάρισμα τηλεφώνων δημοσιογράφων, ακτιβιστών και πολιτικών» αναφέρει το δημοσίευμα του Politico.

Σύμφωνα με όσα έχουν αναφερθεί σε διεθνή μέσα ενημέρωσης το Μαρόκο εξετάζεται αν χρησιμοποίησε αυτό το λογισμικό για να προχωρήσει σε υποκλοπές της ισπανικής κυβέρνησης.

Στο ίδιο ένταλμα αναφέρεται ότι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι κατάφερε να σταματήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το να εκδώσει ψήφισμα που δεν ήταν υπέρ του Μαρόκου και ενημέρωσε τον Παντσέρι γι' αυτό τον Μάιο του 2022.

Στο δικαστικό έγγραφο αναφέρονται, δε, και δύο ονόματα Μαροκινών ο ρόλος των οποίων θεωρείται κρίσιμος για τη λειτουργία του παράνομου δικτύου: ο πράκτορας Μοχάμεντ Μπελαρέκ, με τον κωδικό Μ118 που ήταν γνωστός στις ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες, και ο πρεσβευτής του Μαρόκου στην Πολωνία, Αμπντεραχίμ Ατμούν.

Ο τελευταίος φέρεται να διαδραμάτιζε έναν σημαντικό ρόλο δίνοντας χρήματα και εκτιμάται ότι ενεργούσε στενά με τις μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου σε συνεργασία με τον Μπελαρέκ.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε μία περίοδο «εσωστρέφειας» βρίσκονται τα κόμματα του κέντρου, τα οποία αφού ξεπέρασαν το πρώτο σοκ από την ήττα των διπλών εκλογών, ψάχνουν απαντήσεις για το τι πραγματικά έφταιξε ώστε να φτάσουν σε αυτό το απογοητευτικό σημείο, που βρίσκονται σήμερα. Παρά τα μηνύματα που έλαβαν από τους πολίτες, φαίνεται πως οι ηγεσίες των τριών κομμάτων να μην αντιλαμβάνονται το τεράστιο πρόβλημα ή αρνούνται να το αντιληφθούν, ενώ θεωρούν τα κόμματά τους, ως περιουσιακό τους στοιχείο, αρνούμενοι να παραιτηθούν. Σε μία εποχή όπου η κοινωνία έχει δώσει την απάντησή της, επιλέγοντας τον νεαρό Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος έλαβε μεγαλύτερο ποσοστό από το σύνολο των ποσοστών των τριών κομμάτων ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, οι ηγεσίες τους εξακολουθούν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top