ΥΓΕΙΑ

Το πιο βρώμικο μέρος της κουζίνας – Δε θα το πιστέψετε

Το πιο βρώμικο μέρος της κουζίνας – Δε θα το πιστέψετε

Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι το πιο βρώμικο μέρος της κουζίνας μπορεί να είναι ο νεροχύτης, κάτω από το ψυγείο και οι γωνίες στους πάγκους, αλλά μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι τα παθογόνα κρύβονται κάπου αλλού.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Protection διαπίστωσε ότι η μεγαλύτερη ποσότητα βακτηρίων κρύβεται σε ένα εκπληκτικό μέρος, στα βάζα με τα μπαχαρικά σας.

Η μελέτη, η οποία είχε στόχο να αποκαλύψει τον επιπολασμό και τον βαθμό διασταυρούμενης μόλυνσης μιας ποικιλίας επιφανειών κουζίνας, διαπίστωσε ότι τα δοχεία με μπαχαρικά έχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα διασταυρούμενης μόλυνσης.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι σανίδες κοπής είναι η δεύτερη πιο μολυσμένη περιοχή της κουζίνας.

Το πιο βρώμικο μέρος της κουζίνας
Για να λάβουν τα ευρήματά τους, οι συγγραφείς της μελέτης ζήτησαν από 371 συμμετέχοντες να ετοιμάσουν ένα γεύμα που να αποτελείται από μπιφτέκια γαλοπούλας και προσυσκευασμένη σαλάτα. Για να εντοπίσουν την κίνηση ενός παθογόνου, οι ερευνητές έγχυσαν στο κρέας έναν βακτηριοφάγο που ονομάζεται MS2, ο οποίος δεν είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο.

Μόλις τελείωσαν το γεύμα, οι ερευνητές έκαναν έλεγχο στα κουζινικά σκεύη, στις περιοχές καθαρισμού και στις επιφάνειες κουζίνας για να ελέγξουν την παρουσία του MS2. Πήραν επίσης δείγματα και από άλλα σημεία που ενδέχεται να έχουν διασταυρούμενη μόλυνση, όπως βάζα μπαχαρικών και λαβές βρύσης νεροχύτη.

Αφού ανέλυσαν τα ευρήματά τους, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα πιο συχνά μολυσμένα αντικείμενα ήταν τα δοχεία με μπαχαρικά. Συνολικά, το 48% των δειγμάτων ήταν μολυσμένα με MS2. Επιπλέον, οι σανίδες κοπής ήταν οι δεύτερες πιο μολυσμένες, ακολουθούμενες από τα καπάκια των κάδων απορριμμάτων. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι λαβές της βρύσης ήταν το λιγότερο μολυσμένο αντικείμενο.

«Ήμασταν έκπληκτοι, γιατί δεν είχαμε δει ενδείξεις μόλυνσης των δοχείων με μπαχαρικά στο παρελθόν», δήλωσε ο Ντόναλντ Σάφνερ, καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων στη Σχολή Περιβαλλοντικής και Βιολογικής Επιστήμης Rutgers, όπως αναφέρει το marthastewart.com. “Οι περισσότερες έρευνες σχετικά με τη διασταυρούμενη μόλυνση των επιφανειών της κουζίνας λόγω χειρισμού ωμού κρέατος ή προϊόντων πουλερικών επικεντρώνονται συνήθως σε σανίδες κοπής κουζίνας ή λαβές βρύσης και έχουν παραμελήσει επιφάνειες όπως δοχεία μπαχαρικών, καπάκια κάδου απορριμμάτων και άλλα μαγειρικά σκεύη.”

Πηγή: newsbeast.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top