ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανθούση: «Ο Περιφερειακός Βρεφοπαιδοκομικός Σταθμός Πάχνας φέρει το όνομα της Ζέτας Αιμιλιανίδου»

Ανθούση: «Ο Περιφερειακός Βρεφοπαιδοκομικός Σταθμός Πάχνας φέρει το όνομα της Ζέτας Αιμιλιανίδου»

Η προσήλωση στην παροχή ίσων ευκαιριών πρόσβασης σε ποιοτική προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα, χωρίς αποκλεισμούς, σε όλα τα παιδιά ώστε να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους σε ασφαλή περιβάλλοντα, επιβεβαιώνεται και μέσω σειράς άλλων πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια, ανέφερε το Σάββατο η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση.

Μιλώντας στη τελετή των εγκαινίων του Περιφερειακού Βρεφοπαιδοκομικού Σταθμού Πάχνας «Ζέτα Αιμιλιανίδου», η κ. Ανθούση είπε ότι πρόκειται για σημαντικό έργο που η κοινότητα ανέμενε πολλά χρονιά. «Πέραν από τη σημαντικότητα που έχει για την κοινότητα, έχει μεγαλύτερη ιδιαιτερότητα και αποκτά συγκινησιακό χαρακτήρα, αφού ο Περιφερειακός Βρεφοπαιδοκομικός Σταθμός Πάχνας φέρει το όνομα της πολυαγαπημένης μας Ζέτας Αιμιλιανίδου» ανέφερε.

Όπως είπε, το έργο υλοποιήθηκε κατά προτεραιότητα, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών, μιας ολοκληρωμένης πολιτικής με 250 δράσεις, που υιοθέτησε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη για την ανάπτυξη της ορεινής Κύπρου. Στο πλαίσιο του Σχεδίου δίδεται ετήσια οικονομική ενίσχυση σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη λειτουργία προγραμμάτων που στοχεύουν στην κάλυψη των αναγκών φροντίδας των παιδιών σχολικής και προσχολικής ηλικίας. Συγκεκριμένα, το 2022, 130 τέτοια προγράμματα έλαβαν συνολική κρατική ενίσχυση ύψους πλέον των €3,2 εκ. (€3.261.674) για επιχορήγηση προγραμμάτων φροντίδας παιδιών σχολικής και προσχολικής ηλικίας παγκύπρια.

«Από το Σχέδιο αυτό, ο Βρεφοπαιδοκομικός Σταθμός Πάχνας ενισχύθηκε οικονομικά το 2021 με ποσό ύψους €60.000 για να ξεκινήσει η ανέγερση του κτιρίου, ενώ το 2022 ενισχύθηκε οικονομικά με €120.000 για την περάτωσή του» ανέφερε η κ. Ανθούση.

Η Υφυπουργός είπε ακόμη ότι στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού, με στόχευση την ενδυνάμωση της οικογένειας και κυρίως την ευημερία των παιδιών, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας επένδυσε, μεταξύ άλλων, στη βελτίωση των υποδομών στις Παιδικές Στέγες της Λάρνακας και της Λευκωσίας, έτσι ώστε να διασφαλιστούν ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης για όλα τα παιδιά που βρίσκονται υπό την φροντίδα του Κράτους. Κύριος στόχος είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που να διασφαλίζει ότι τα παιδιά αισθάνονται ότι βρίσκονται στο σπίτι τους. Παράλληλα, μέσω του Εθνικού Σχεδίου «Κύπρος_Το Αύριο» προωθείται η δημιουργία δύο νέων δομών στην Λεμεσό και η μετακίνηση σε ιδιόκτητο κτήριο της Παιδικής Στέγης Πάφου.

«Ενδεικτικό της βούλησής μας για στήριξη της οικογένειας, των παιδιών και των γυναικών, εφαρμόσαμε από την φετινή σχολική χρονιά το Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών ηλικίας μέχρι 4ων ετών. Μέσω του Σχεδίου επιδοτείται μέρος του μηνιαίου κόστους φοίτησης των παιδιών σύμφωνα με το οικογενειακό εισόδημα, την ηλικία του παιδιού, της σύνθεσης της οικογένειας και του ωραρίου φοίτησης. Στο Σχέδιο συμμετέχουν ιδιωτικοί και κοινοτικοί βρεφοπαιδοκομικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία και από την επιδότηση επωφελούνται περίπου 7.000 παιδιά, με συνολική επιδότησης ύψους €1.1 εκατομμύρια μηνιαίως» επεσήμανε.

Αναφέρθηκε στο Σχέδιο Κρατικών Χορηγιών που εγκρίθηκε την περασμένη Τετάρτη από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα υλοποιηθεί από τις ΥΚΕ στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος_Το Αύριο». Το Σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ή την επέκταση συνολικά 30 δομών για παιδιά με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026 και με προτεραιότητα τις περιοχές όπου η χαρτογράφηση κατέδειξε την ύπαρξη πραγματικών αναγκών.

«Η ωφελιμότητα από τη λειτουργία τέτοιων προγραμμάτων είναι πολύπλευρη, ειδικά σε ορεινές κοινότητες όπως η Πάχνα, αφού η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και οι ώρες λειτουργίας των προγραμμάτων επιτρέπουν την ένταξη, επανένταξη και παραμονή του αδρανούς –κυρίως γυναικείου– εργατικού δυναμικού στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, συμβάλλουν στην οικονομική ενίσχυση της οικογένειας, καθώς και στην εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» ανέφερε.

«Ενόψει της παράδοσης του χαρτοφυλακίου του Υφυπουργείου, αισθάνομαι ικανοποιημένη γιατί, παρά το σύντομο διάστημα που βρέθηκα στο πηδάλιο ενός πολύ ευαίσθητου και απαιτητικού Υφυπουργείου και των δυσκολιών που είχαμε να διαχειριστούμε ως νεοσύστατο Υφυπουργείο, μπόρεσα με τη συνεργασία και τον επαγγελματισμό όλων των συνεργατών μου, να βάλουμε τα πρώτα λιθαράκια για την ενδυνάμωση και τη βελτίωση του κράτους πρόνοιας. Συνεχίζοντας το πολυσχιδές έργο της μακαριστής Ζέτας, επενδύσαμε με σεβασμό σε πολιτικές που προστατεύουν τους ευάλωτους συνανθρώπους μας και τους επιτρέπουν να ζουν με αξιοπρέπεια» κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ σε νέους Πρέσβεις: «Δέσμευση για λύση στη βάση ΔΔΟ»

ΠτΔ σε νέους Πρέσβεις: «Δέσμευση για λύση στη βάση ΔΔΟ»

Τη δέσμευσή του για μια λύση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τις τελετές επίδοσης διαπιστευτηρίων Πρέσβεων ξένων χωρών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top