ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέταρτος σε συχνότητα ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας στην Κύπρο - Eκστρατεία από ΠΑΣΥΚΑΦ για πρόληψη

Τέταρτος σε συχνότητα ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας στην Κύπρο - Eκστρατεία από ΠΑΣΥΚΑΦ για πρόληψη

Τέταρτος σε συχνότητα είναι ο καρκινος του τραχήλου της μήτρας στην Κύπρο με 36 νέα περιστατικά το 2019, σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΚΑΦ ο οποίος, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV στις 4 Μαρτίου, πραγματοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης, πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης για τον καρκίνο αυτό και εξάλειψη του ιού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΣΥΚΑΦ ο εμβολιασμός κατά του HPV προσφέρεται πλέον δωρεάν μέσω του ΓεΣΥ σε κορίτσια που γεννήθηκαν από 01/01/2004 και αγόρια που γεννήθηκαν από 01/01/2008 και ότι οι γονείς και οι κηδεμόνες των παιδιών καλούνται να διευθετήσουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους μέσω των παιδιάτρων τους.

Αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχείου Καρκίνου του Υπουργείου Υγείας, στην Κύπρο ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο 4ος σε συχνότητα καρκίνος στις γυναίκες με 36 νέα περιστατικά το 2019.

Επισημαίνει πως οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, περιλαμβάνουν τη μόλυνση από τους υπότυπους 16 και 18 του ιού HPV, τον μεγάλο αριθμό σεξουαλικών συντρόφων, την ανοσοκαταστολή, τον μεγάλο αριθμό τοκετών και το κάπνισμα. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η ανώμαλη αιμορραγία ενδιάμεσα του κύκλου της περιόδου ή μετά τη συμπλήρωσή του ή της εμμηνόπαυσης, η κακοσμία των κολπικών εκκρίσεων και η δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή.

Το πρόγραμμα εξάλειψης του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV του ΠΑΣΥΚΑΦ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Παιδιατρικής, της Γυναικολογικής, της Παγκύπριας Εταιρείας Κολποσκόπησης και Παθολογίας του Τραχήλου της Μήτρας, της Ογκολογικής Εταιρείας, της Δερματολογικής - Αφροδισιολογικής Εταιρείας και της MSD.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top