ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η επίσκεψη Χριστοδουλίδη στην Αθήνα – Ποια συνάντηση κρίνεται ως εξέχουσας σημασίας και ποιος ο στόχος της

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η επίσκεψη Χριστοδουλίδη στην Αθήνα – Ποια συνάντηση κρίνεται ως εξέχουσας σημασίας και ποιος ο στόχος της

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στην Αθήνα.

Το σημερινό πρόγραμμα επαφών του Προέδρου Χριστοδουλίδη, περιλαμβάνει ξεχωριστές συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, και με τους επικεφαλείς των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Ελλάδας.

Όλες οι συναντήσεις θα λάβουν χώρα στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεττανία», όπου διαμένει η κυπριακή αντιπροσωπεία από την Κυριακή. Επίσης, στη 1 το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί και με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερόνυμο, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Πάντως, την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιεί κύκλο επαφών με αξιωματούχους της Ελλάδας, η αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει θα έχει σημαντικές συναντήσεις με ομόλογούς τους για ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, θα συναντηθεί με Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, και ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Γιατί θεωρείται σημαντική η συνάντηση Πική-Χαραλάμπους με Σκέρτσο

Ιδιαίτερη σημασία, όμως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα έχουν οι συναντήσεις της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, Ειρήνης Πική, και του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Χαράλαμπου Χαραλάμπους, ιδιαίτερα σε σχέση με τις προτεραιότητες που ο ίδιος ο ΠτΔ έχει θέσει.

Συγκεκριμένα, η Υφυπουργός και Διευθυντής του Γραφείου του ΠτΔ θα συναντηθούν με Υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, αρμόδιο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, και αργότερα με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ/Διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Γιάννη Μπρατάκο.

Όπως τόνισε στο ThemaOnline κυβερνητική πηγή η συνάντηση της κ. Πική και του κ. Χαραλάμπους με τον κ. Σκέρτσο, κρίνεται ως πολύ ουσιαστική, αφού θα αφορά στην άντληση καλών πρακτικών από τη σύσταση του επιτελικού κράτους στην Ελλάδα, το οποίο έχει επιφορτιστεί με το συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ΠτΔ θέτει πολύ υψηλά στις προτεραιότητές του την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου και τους μηχανισμούς παρακολούθησής του, σημειώνοντας πως επιφορτισμένη με αυτό τον ρόλο θα είναι η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική.

Η συνάντηση, τόνισε η ίδια πηγή, στοχεύει στην ανταλλαγή εμπειριών για το πώς συστάθηκε ο μηχανισμός στην Ελλάδα, πώς υλοποιείται, αλλά και συζήτηση τρόπων συνεργασίας στο εν λόγω θέμα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οι χθεσινές συναντήσεις και ανακοινώσεις

Αξίζει να σημειωθεί πως, κατά τη χθεσινή (13/3) πρώτη μέρα των επαφών του στην Αθήνα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, συναντήθηκε διαδοχικά με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα.

Επίσης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρέστη και σε ειδική εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας, τιμήθηκαν μεταθανάτια οι 12 που έδωσαν τον όρκο επί του ιερού Ευαγγελίου για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα την 7η Μαρτίου 1953.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, σε όλες τις συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, επαναβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας και τέθηκαν οι βάσεις για περαιτέρω ενίσχυση της.

Επίσης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε την ευκαιρία να αναπτύξει και να αναλύσει την πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες άρσης του αδιεξόδου εν πρώτοις και επίλυσης του Κυπριακού.

Η πρόταση του κ. Χριστοδουλίδη έτυχε θετικής ανταπόκρισης από πλευράς Αθήνας και προς την κατεύθυνση αυτή συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα μέχρι τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εντός Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της οποίας τόσο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης όσο και ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης θα αναπτύξουν την πρόταση αυτή.

Υπενθυμίζεται, δε, πως κατά τις κοινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ανακοινώθηκε η σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας.

Όπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο αυτής της θεσμοθετημένης διακυβερνητικής συνεργασίας ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα πραγματοποιούνται συναντήσεις των Υπουργικών Συμβουλίων στην παρουσία Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Σύμφωνα, πάντως, με κυβερνητικές πηγές, η θεσμοθέτηση αυτού του Συμβουλίου αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα που θα συμβάλει στην ουσιαστική πρόοδο σε διάφορους τομείς όπως η ναυτιλία και η ενέργεια και στην επίτευξη κοινών επιδιώξεων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top