ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλή τουριστική χρονιά… με υποστελεχωμένα ξενοδοχεία

Καλή τουριστική χρονιά… με υποστελεχωμένα ξενοδοχεία

Με σοβαρές ελλείψεις όσον αφορά την στελέχωσή τους με εργατικό προσωπικό, ξεκίνησαν δειλά δειλά τη λειτουργία τους τα πρώτα ξενοδοχεία σε Αγία Νάπα και Πρωταρά, εν’ όψει της επικείμενης καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου.

Ένας μικρός αριθμός ξενοδοχειακών μονάδων στα θέρετρα της ελεύθερης Αμμοχώστου ήδη έχουν ανοίξει, ενώ αρχές του επόμενου μήνα εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει η πλειοψηφία των ξενοδοχείων. Μέχρι το τέλος Απριλίου αναμένεται να έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία της επαρχίας.

Κι ενώ οι ξενοδόχοι ετοιμάζονται πυρετωδώς για την νέα τουριστική περίοδο, το πρόβλημα με την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού εξακολουθεί να παραμένει τεράστιο στην επαρχία Αμμοχώστου. Τα ξενοδοχεία είναι υποστελεχωμένα και λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν προσεχώς με σοβαρές ελλείψεις.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Δώρος Τάκκας δήλωσε ότι ένα ξενοδοχείο που κατά μέσο όρο εργοδοτούσε περίπου 80 άτομα προσωπικό, σήμερα λειτουργεί με γύρω στους 50 υπαλλήλους, με την διεύθυνση να ψάχνει απεγνωσμένα να καλύψει τις υπόλοιπες κενωθείσες θέσεις. «Δεν είναι μόνο η ξενοδοχειακή βιομηχανία που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού.

Όλοι οι κλάδοι της τουριστικής βιομηχανίας έχουν το ίδιο πρόβλημα. Η επαρχία Αμμοχώστου αντιμετωπίζει το σοβαρότερο πρόβλημα, διότι η περιοχή μας δεν έχει μεγάλο αριθμό εγχώριου πληθυσμού και οι ανάγκες της είναι πολύ περισσότερες λόγω του μεγάλου αριθμού τουριστικών επιχειρήσεων που διαθέτει, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπιραρίες κτλ.

Θα πρέπει, επίσης, να ληφθεί υπόψη ότι η ελεύθερη Αμμόχωστος μαστίζεται εδώ και πολλά χρόνια από το πρόβλημα της εποχικότητας, που θεωρείται ο βασικότερος λόγος για την έλλειψη προσωπικού στην τουριστική βιομηχανία. Ο κόσμος είναι διστακτικός να δουλέψει μόνο για μερικούς μήνες», ανέφερε ο κ.Τάκκας.

Η απροθυμία των Κυπρίων

Σύμφωνα με τον τοπικό σύνδεσμο ξενοδόχων, το πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού στα ξενοδοχεία είναι φαινόμενο που παρατηρείται σχεδόν σ’ όλες τις χώρες και όχι μόνο στην Κύπρο. Αυτή την εποχή στο νησί μας δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων πολιτών που να επιθυμούν να εργοδοτηθούν στην τουριστική βιομηχανία, ούτε Ελλαδίτες όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Όσον αφορά τους Κυπρίους, επίσης παρατηρείται μεγάλη απροθυμία να εργοδοτηθούν στον κλάδο.

Ο Δώρος Τάκκας είπε ότι δύο είναι οι βασικοί ανασταλτικοί παράγοντες στην εργοδότηση ντόπιων στην τουριστική βιομηχανία, πρώτον το γεγονός ότι οι πλείστοι ψάχνουν πλέον να δουλέψουν σε επαγγέλματα που θεωρούν ότι έχουν καλύτερο πρεστίζ και δεύτερον, επειδή τα τουριστικά επαγγέλματα έχουν δύσκολα ωράρια.

«Η υποστελέχωση των ξενοδοχείων και των υπολοίπων τουριστικών επιχειρήσεων εξελίσσεται σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση, καθότι μειώνεται η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Εάν σαν Κύπρος θέλουμε να φιλοξενούμε μεγάλο αριθμό ξένων τουριστών, τότε θα πρέπει να βρούμε το κατάλληλο προσωπικό και να το εκπαιδεύσουμε. Η λύση στο πρόβλημα πρέπει να δοθεί με προσωπικό από τρίτες χώρες, που θα εργάζεται εποχιακά στο νησί μας», σημείωσε με ο πρόεδρος των ξενοδόχων Αμμοχώστου.

Καλύτερα από το 2022

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, η φετινή τουριστική κίνηση αναμένεται να είναι ελαφρώς πιο αυξημένη σε σύγκριση με το 2022. Παρόλο που παραμένει το μεγάλο κενό από τη ρωσική αγορά, εντούτοις φέτος παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον από άλλες σημαντικές τουριστικές αγορές, όπως από την αγγλική, την σκανδιναβική, την αγορά των χωρών της κεντρικής Ευρώπης καθώς και από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Εφόσον, λοιπόν, δεν προκύψει κάποια αναποδιά όπως τα προηγούμενα χρόνια (βλέπε πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία), τότε η

εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η επερχόμενη τουριστική σεζόν θα είναι καλύτερη από την περσινή.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top