Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό τον Χριστοδουλίδη - Τι συζητήθηκε

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό τον Χριστοδουλίδη - Τι συζητήθηκε

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η πρώτη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ήταν το πρώτο Εθνικό Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ένας θεσμός που μπορεί να είναι και ωφέλιμος και πολύ χρήσιμος και πολύ παραγωγικός και ως τέτοιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον προσεγγίζει.

Ήταν, πρόσθεσε, μια εποικοδομητική συζήτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες, για τη συνάντηση που είχε με την κα Ρόζμαρι ντι Κάρλο, αλλά και για την πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στην προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνέχισε, δέχθηκε ερωτήσεις, στις οποίες απάντησε διεξοδικά, με σαφήνεια και ενδελεχώς.

«Αυτή τη στιγμή είναι η ώρα που προφανώς στο μεγάλο μας εθνικό πρόβλημα πρέπει όλοι μαζί να συμπαραταχθούμε. Ο Πρόεδρος ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις τη στήριξη και την ενίσχυση τους στις προσπάθειες του, ώστε αυτή η πρόταση για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ - πάντοτε υποστηρικτικά στο πλαίσιο των ΗΕ και ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι η πρόταση αυτή δεν είναι για να αντικαταστήσει η ΕΕ τα ΗΕ - να στηριχθεί από όλους μας και να καταστεί εφικτό να φτάσουμε σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση για όλα τα μέρα και να φτάσουμε στην επίλυση του Κυπριακού», επεσήμανε.

Σε ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό που συζητήθηκε διεξοδικά ήταν η καλλιέργεια ενός θετικού κλίματος, η θετική δυνατότητα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του καλλιεργεί μέσα από τις δηλώσεις, αλλά και μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να ‘περάσουμε’ και στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, αλλά και στην Τουρκία μέσω της ΕΕ ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι προς το συμφέρον όλων μας. Και είναι αυτή η προτεραιότητα της Κυπριακής Κυβέρνησης».

Πέραν τούτου, υπογράμμισε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για την πρόθεση του να προχωρήσει στη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, και θα τους αποστείλει περισσότερες λεπτομέρειες τις προσεχείς μέρες για να ακούσει τις απόψεις τους ως προς τη σύσταση αυτού του Συμβουλίου, το οποίο θα έχει ένα συμβουλευτικό ρόλο και προς το Εθνικό Συμβούλιο στις αρμοδιότητες που θα έχει».

Σε ερώτηση αν η ΕΕ τελικά δεν εμπλακεί ενεργότερα τότε δεν θα μπορούμε να σπάσουμε το αδιέξοδο και να οδηγηθούμε σε λύση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η πρόταση του Προέδρου είναι για να μπορέσει να αρθεί το αδιέξοδο, είναι ο διορισμός μιας πολιτικής προσωπικότητας για να μπορέσουμε να άρουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στο συμφωνημένο πλαίσιο. Αν οι διαπραγματεύσεις επαναρχίσουν χωρίς τον διορισμό απεσταλμένου, προφανώς θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις. Εμείς βρισκόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και καλούμε την άλλη πλευρά να δείξει την ίδια ειλικρινή βούληση που δείχνουμε εμείς για να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Σε ερώτηση αν υπήρξε αντίδραση από την Άγκυρα για αυτή την πρόταση, έστω και άτυπα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν έχουμε κάτι. Αντιλαμβάνεστε ότι βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο. Αυτό στο οποίο εμείς αυτή τη στιγμή πρέπει να επικεντρωθούμε είναι μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκλογές στην Τουρκία να προετοιμαστεί το έδαφος ώστε αυτή η πρόταση να προχωρήσει το συντομότερο σε υλοποίηση».

Ερωτηθείς για το θέμα της απαγόρευσης από πλευράς Τουρκίας σε κυπριακά πλοία να προσεγγίσουν τα λιμάνια της, ο Εκπρόσωπος είπε ότι είναι κάποια από τα ζητήματα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέτει στο μεγάλο «καλάθι» των ευρωτουρκικών.

«Και είναι για αυτό που η πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ αφορά στο γεγονός ότι η ΕΕ κατέχει εκείνα τα κίνητρα που μπορούν να ωφελήσουν και την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και είναι σε αυτό το πλαίσιο ακριβώς που θεωρούμε πως αν η Τουρκία με νηφαλιότητα και ειλικρινή βούληση προσεγγίσει αυτή την πρόταση, θα μπορέσουμε να βγούμε από το αδιέξοδο, να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν και να μπορέσουμε να επιλύσουμε το Κυπριακό», είπε ο κ. Λετυμπιώτης.

Κληθείς να σχολιάσει πρόταση του ΔΗΣΥ για κυπριακή υποψηφιότητα, για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα μέχρι να λήξει το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί. Κατανοούμε την υποστήριξη της Ελλάδας προς την Τουρκία και την υποστήριξη της Τουρκίας προς την υποψηφιότητα της Ελλάδα ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Οι καλύτερες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι κάτι που πρέπει μόνο να χαιρετίσουμε και να ευχόμαστε να παραμείνουν για όσο διάστημα περισσότερο γίνεται. Αυτό είναι κάτι που διατηρεί την ασφάλεια στην περιοχή μας, αλλά και μπορεί να υποβοηθήσει την προσπάθεια μας για επίλυση του Κυπριακού», εξήγησε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι φαίνεται να υπάρχει αλλαγή στάσης του Ταγίπ Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά και ερωτηθείς κατά πόσο αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί ώστε να αλλάξει η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «παρακολουθούμε και εμείς τις δηλώσεις. Η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ με πρώτιστο στόχο η ιδιότητα μας ως κράτος μέλος να υποβοηθήσει το μεγάλο εθνικό στόχο, την επίλυση του Κυπριακού. Η ένταξη αφορούσε ολόκληρη την Κύπρου και σήμερα οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας επωφελούνται από πολλά ζητήματα που άπτονται της ΕΕ. Το μήνυμα που εμείς στέλνουμε με κάθε ευκαιρία και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέσα από κάθε δική του δήλωση, είναι ότι η ΕΕ είναι το κοινό μας σπίτι, θα είναι το κοινό μας σπίτι μετά την επίλυση του Κυπριακού και μέσα από αυτή την ενεργοποίηση της ΕΕ μόνο να κερδίσουμε όλοι έχουμε».

«Αναμένουμε πώς θα εξελιχθούν και οι εκλογές στην Τουρκία, αλλά αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να προετοιμαστεί η υλοποίηση αυτής της πρότασης, στη βάση της οποίας θα υπάρξει διορισμός μιας πολιτικής προσωπικότητας μετά τις εκλογές στην Τουρκία που θα μπορέσει να είναι σε θέση να υποβοηθήσει την προσπάθεια, και των ΗΕ, για άρση του αδιεξόδου», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάτι νεότερο για το θέμα διεξαγωγής κοινωνικής συνάντησης μεταξύ του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ερσίν Τατάρ, όπως επιθυμούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος είπε «αναμένουμε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη βούληση του, την ετοιμότητα του να πραγματοποιηθεί αυτή η κοινωνική συνάντηση. Δεν έχουμε κάτι νεότερο μέχρι στιγμής».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Όλα ανοιχτά στη Νέα Υόρκη - Ξεκαθάρισμα προθέσεων από Γκουτέρες

«Απογειώθηκαν» οι αφίξεις τουριστών τον Αύγουστο στην Κύπρο – Από αυτές τις χώρες ήρθαν οι περισσότεροι

«Φούλαραν» οι θάλαμοι του Μακάρειου - Ποιος ο λόγος - Γιατί προβληματίζουν οι εισαγωγές βρεφών και νηπίων

Εν αναμονή της αναλογιστικής μελέτης για το πέναλτι 12% στις συντάξεις το Υπ. Εργασίας - Πότε αναμένονται ουσιαστικές εξελίξεις

Το τελευταίο αντίο στην 21χρονη Σοφία – «Ήσουν η ελπίδα και η αισιοδοξία…» - Πότε θα γίνει η κηδεία  

Εργάτες καταπλακώθηκαν από όγκους χώματος - Μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο

Πήγε στο ταχυδρομείο φορτωμένος με κάνναβη 18χρονος - Προδόθηκε από την μυρωδιάΛετυμπιώτης για υπερωρίες: «Δεν υπέγραψα εικονικές - Είχα πιστοποιήσει για το πού βρίσκονταν συγκεκριμένα άτομα»

Λετυμπιώτης για υπερωρίες: «Δεν υπέγραψα εικονικές - Είχα πιστοποιήσει για το πού βρίσκονταν συγκεκριμένα άτομα»

Για το θέμα που προέκυψε με την καταβολή υπερωριών στην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο, Δόξα Κωμοδρόμου, μίλησε σήμερα (22/9) το πρωί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top