ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 50 νεκροί σε αεροπορική επίθεση στη Μιανμάρ

Τουλάχιστον 50 νεκροί σε αεροπορική επίθεση στη Μιανμάρ

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τρίτη στην κεντρική Μιανμάρ σε αεροπορική επιδρομή που αποδίδεται στον στρατό σε συγκέντρωση, στην οποία παρευρίσκονταν πολέμιοι της χούντας, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης και μέλη τοπικού κινήματος αντίστασης.

Πενήντα ως 100 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων άμαχοι, σκοτώθηκαν από την επίθεση, μετέδωσαν τα δίκτυα BBC Burmese, Radio Free Asia (RFA) και η ειδησεογραφική πύλη Irrawaddy, επικαλούμενα κατοίκους της περιφέρειας Σαγκάινγκ.

Σύμφωνα με διασώστη που επικαλείται το AFP, ο οποίος σημείωσε και αυτός ότι ο απολογισμός των νεκρών μπορεί να ανέλθει σε 100 και ότι υπάρχουν γυναίκες και παιδιά μεταξύ των θυμάτων, οι τραυματίες από την αεροπορική επίθεση που αποδίδεται στον στρατό ανέρχονται σε περίπου 20.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση μέχρι στιγμής να επαληθεύσει τις πληροφορίες αυτές και εκπρόσωπος της στρατιωτικής χούντας που κυβερνά τη χώρα δεν απάντησε σε τηλεφωνική κλήση για να σχολιάσει σχετικά.

Η Μιανμάρ βρίσκεται σε αναβρασμό μετά το πραξικόπημα του 2021. Στρατοί εθνοτικών μειονοτήτων και μαχητές της αντίστασης που αμφισβητούν την κυριαρχία του στρατού εξαπολύουν επιθέσεις και ο στρατός απαντά με αεροπορικές επιδρομές και πυρά βαρέων όπλων μεταξύ άλλων και σε περιοχές αμάχων.

Μέλος της Λαϊκής Αμυντικής Δύναμης (PDF), πολιτοφυλακή κατά της χούντας, δήλωσε στο Reuters ότι μαχητικά αεροσκάφη άνοιξαν πυρ σε τελετή που γινόταν για τα εγκαίνια τοπικού της γραφείου.

"Μέχρι στιγμής ο ακριβής αριθμός των απωλειών παραμένει άγνωστος. Δεν έχουμε μπορέσει ακόμη να ανασύρουμε όλα τα πτώματα", σημείωσε μέλος της PDF, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις συγκρούσεις μετά το πραξικόπημα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το σημερινό περιστατικό μπορεί να είναι από τα πιο φονικά σε μια σειρά αεροπορικών επιδρομών που έχουν πραγματοποιηθεί ύστερα από την επίθεση μαχητικού αεροσκάφους σε συναυλία τον Οκτώβριο, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 50 αμάχους, ντόπιους τραγουδιστές και μέλη ένοπλης οργάνωσης εθνοτικής μειονότητας στην πολιτεία Κατσίν.

Η εξόριστη φιλοδημοκρατική κυβέρνηση της Μιανμάρ, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, καταδίκασε την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την "άλλο ένα παράδειγμα της αδιάκριτης χρήσης (από τον στρατό) ακραίας βίας κατά των αμάχων".

Τον περασμένο μήνα τουλάχιστον 8 άμαχοι περιλαμβανομένων παιδιών σκοτώθηκαν από αεροπορική επιδρομή σε χωριό στη βορειοδυτική Μιανμάρ, σύμφωνα με οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντάρτες εθνοτικών μειονοτήτων και μέσα ενημέρωσης.

Ο στρατός αρνείται τις κατηγορίες που διατυπώνονται διεθνώς ότι έχει διαπράξει ωμότητες κατά αμάχων και σημειώνει ότι πολεμά "τρομοκράτες" που είναι ορκισμένοι να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

Δυτικές χώρες επέβαλαν κυρώσεις στην χούντα και το ευρύ επιχειρηματικό της δίκτυο σε μια προσπάθεια να μειώσουν τα έσοδά της και την πρόσβασή της σε όπλα από βασικούς προμηθευτές, όπως η Ρωσία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ενώπιον Δικαστηρίου επτά οπαδοί που συνελήφθησαν πριν το ΑΠΟΕΛ-Απόλλων - Τους «έκοψαν» το γήπεδο μέχρι τη δίκη

Αναστάτωση σε Γραφείο Ευημερίας: Αιτητής ασύλου μπούκαρε στο κτήριο και προκάλεσε ζημιές - Του πέρασαν χειροπέδες - Φωτογραφίες

«Τρέχουν» στις υπεραγορές ενόψει Πάσχα οι Κύπριοι - Αυξημένη η κίνηση παρά την ακρίβεια - «Δεν αλλάζει η νοοτροπία…»

Αρτοποιεία: Τους «χτύπησε την πόρτα» η ακρίβεια – Στα ύψη οι τιμές για φλαούνες και τσουρέκια ενόψει Πάσχα

Διαφημίζει κροτίδες προς πώληση μέσω TikTok - Στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας ο νεαρός – Βίντεο

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top