ΔΙΕΘΝΗ

Υπονόμευση σταθμού στο Άκουγιου από ΗΠΑ βλέπει στέλεχος της Rosenergoatom

Υπονόμευση σταθμού στο Άκουγιου από ΗΠΑ βλέπει στέλεχος της Rosenergoatom

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν μεταξύ άλλων να επισκιάσουν και να υπονομεύσουν την επικείμενη τελετή έναρξης της λειτουργίας του ατομικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο τουρκικό Άκουγιου, γι’ αυτό και θέτουν το αβάσιμο ζήτημα διαρροής πυρηνικής τεχνολογίας τους στο σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ρενάτ Καρτσάα, σύμβουλος του γενικού διευθυντή του ρωσικού μονοπωλίου Rosenergoatom.

«Υπάρχει ένα ακόμη ζήτημα, είναι εξαιρετικά σημαντικό, το αναμένουμε στις 27 Απριλίου στην Τουρκία, όταν θα παραδοθεί το πυρηνικό καύσιμο (στον ατομικό ηλεκτρικό σταθμό του Άκουγιου, ο οποίος κατασκευάζεται με ρωσική συμμετοχή)», δήλωσε ο Ρ. Καρτσάα στο ρωσικό δορυφορικό δίκτυο Russia 24, σημειώνοντας ότι «κάποιος θέλει να επισκιάσει αυτό το γεγονός και να παίξει με τα νεύρα μας».

Η Ρωσία είναι ένας πολύ μεγάλος παίκτης στην παγκόσμια αγορά κατασκευής ατομικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και οι δηλώσεις των ΗΠΑ σχετικά με την «τεχνολογία τους» στον ατομικό ηλεκτρικό σταθμό της Ζαπορίζια είναι «αμερικανικές μέθοδοι συμπίεσης της αγοράς μέσω τέτοιων άξεστων, θρασύτατων απολύτως ενεργειών», υποστήριξε ο προβεβλημένος εκπρόσωπος της ρωσικής εταιρείας Rosenergoatom, όπως μεταφέρει τις δηλώσεις του το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι.

«Αντιμετωπίζω όλη αυτή την υπόθεση ως ένα στοιχείο, ένα στάδιο του συνεχιζόμενου ψυχολογικού πολέμου, της προσπάθειας να παραλύσει πάση θυσία η λειτουργία του σταθμού», πρόσθεσε ο Ρ. Καρτσάα, σημειώνοντας ότι «πρώτα εκτοξεύθηκαν από την ουκρανική πλευρά πυρά κατά του πυρηνικού σταθμού, στη συνέχεια άρχισαν οι προσπάθειες υπονόμευσης και ψυχολογικής καταστολής της ομάδας του προσωπικού του σταθμού, να σπείρουν τον πανικό μεταξύ των εργαζομένων του».

«Τώρα υπάρχει νέο θέμα, που σχετίζεται με την τεχνολογία. Αν και είμαι 100% σίγουρος ότι καταλαβαίνουν πολύ καλά πως δεν χρειαζόμαστε την τεχνολογία τους, τα πάντα, που διαθέτουμε είναι δικά μας. Πολύ περισσότερο, που η ατομική μας ενέργεια είναι ήδη προ πολλού δοκιμασμένη, δεν λειτουργεί μόνο στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δραστήρια κατασκευάζουμε πυρηνικούς σταθμούς (παγκοσμίως), πουθενά δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε δυσλειτουργία», δήλωσε ο σύμβουλος του επικεφαλής του ρωσικού ομίλου.

Νωρίτερα ο ρωσικός κρατικός όμιλος, που χειρίζεται τα θέματα ατομικής ενέργειας, είχε επιβεβαιώσει πληροφορίες του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN ότι ο επικεφαλής της Διεύθυνσης της πολιτικής μη διάδοσης του Yπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ Αντρέα Φερκίλε απηύθυνε προ μηνός προς τον Αλεξέι Λιχατσόφ, γενικό διευθυντή της κρατικής ρωσικής εταιρείας Rosatom επιστολή, με την οποία του εφιστούσε την προσοχή στο ότι ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια στην πόλη του Ενεργκοντάρ «περιέχει πυρηνικά τεχνικά δεδομένα αμερικανικής προέλευσης, η εξαγωγή των οποίων βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης των ΗΠΑ». Μάλιστα στο ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δελτίου επισημαινόταν ότι οι ΗΠΑ προέτρεψαν τη Ρωσία «να μην αγγίξει» αυτή την «πυρηνική τεχνολογία».

Σύμφωνα με Ρώσους εμπειρογνώμονες, που επικαλείται το πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, το θέμα αφορά υπολογιστικά προγράμματα (κώδικες), που σχετίζονται με τη χρησιμοποίηση των πυρηνικών καυσίμων της αμερικανικής εταιρείας Westinghouse σε μια σειρά αντιδραστήρων του σταθμού στο Ζαπορόζιε (σ.σ. όπως ονομάζεται στα ρωσικά η ουκρανική επαρχία), κώδικες, που χαρακτηρίζονται «απολύτως περιττοί για τους Ρώσους ειδικούς».

Σε σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε για το ζήτημα η ρωσική Rosatom, αναφέρεται ότι «ενημερώθηκε το ρωσικό Yπουργείο Εξωτερικών για την ετοιμότητά μας να συζητήσουμε με την αμερικανική πλευρά τα ζητήματα, που την ενιδιαφέρουν στο πλαίσιο των ισχυουσών συμφωνιών μεταξύ των κυβερνήσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των ΗΠΑ για τη συνεργασία στον τομέα της ειρηνικής χρήσης της ατομικής ενέργειας».

«Η Ρωσία πάντοτε τηρούσε και τηρεί όλες τις διεθνείς της υποχρεώσεις στον τομέα της μη διάδοσης και του ελέγχου των εξαγωγών», υπογραμμίζεται στη ρωσική ανακοίνωση, όπου επίσης σημειώνεται πως η ρωσική αυτή θέση «αφορά πλήρως στον ατομικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Ζαπορόζιε, όπου σε συνεργασία με τον διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας διασφαλίζεται η εφαρμογή όλων των κανόνων και προβλέψεων για την πυρηνική ασφάλεια και τη φυσική προστασία του»

Οι ρωσικές αποφάσεις στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας είναι «απολύτως ανεξάρτητες και κυρίαρχες», δήλωσε σχολιάζοντας το θέμα ο Ανατόλι Αντόνοφ, Πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ, ο οποίος συμπλήρωσε ότι η Μόσχα θεωρεί «άκρως ακατάλληλες και απαράδεκτες» οποιεσδήποτε απειλές για χρήση του αμερικανικού ποινικού δικαίου κατά «ψευδοπαραβάσεων» των αμερικανικών κανόνων ελέγχου των εξαγωγών.

Η τελετή τελικής παράδοσης του πυρηνικού καυσίμου στη μονάδα του Άκουγιου στις 27 Απριλίου και μόλις το καύσιμο μεταφερθεί στο χώρο αποθήκευσης, ο πυρηνικός σταθμός καθίσταται επισήμως πυρηνική εγκατάσταση. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εκτιμάται ότι θα παραστεί στην τελετή μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως έχει ήδη δηλώσει ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παππούς Χρύσανθος: Συγκινητικά τα λόγια της συζύγου του - «Αναστήθηκε ο Χριστός, αναστηθήκαμε κι εμείς»

ΕΔΕΚ: Σε ανοδική πορεία η συσπείρωση - Η 6η έδρα - Φαβορί ο Ανδρέας Αποστόλου

Συναγερμός στις Αρχές: Έβαλαν φωτιά σε δημοτικό σχολείο και προκάλεσαν ζημιές σε εξωτερικούς χώρους

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Ο Δημήτρης Κόκοτας άνοιξε τα μάτια του – Δεν έχει πια μηχανική υποστήριξη



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top