ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναμένεται και άλλη λίστα από ΗΠΑ για κυρώσεις - Η αντίδραση Χριστοδουλίδη

Αναμένεται και άλλη λίστα από ΗΠΑ για κυρώσεις - Η αντίδραση Χριστοδουλίδη

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται κυβέρνηση, δικηγόροι και λογιστές-ελεγκτές στον απόηχο της συμπερίληψης φυσικών και νομικών προσώπων από την Κύπρο για πιθανή παραβίαση κυρώσεων σε βάρος Ρώσων μεγιστάνων, από τις βρετανικές και αμερικανικές Αρχές.

Από τις πληροφορίες που εξασφάλισε το Τhemaonline, προκύπτει ότι οι αμερικανικές Αρχές έχουν ζητήσει τη συνδρομή των κυπριακών αρχών για φυσικά και νομικά πρόσωπα, για τα οποία φέρεται να υπάρχουν υπόνοιες για πιθανή παραβίαση κυρώσεων σε βάρος Ρώσων ολιγαρχών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες πρόκειται για αλλοδαπούς που έχουν λάβει την κυπριακή υπηκοότητα. Το αίτημα εξετάζεται από τις αρμόδιες αρχές και με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας η Λευκωσία θα συνδράμει κάθε προσπάθεια, με στόχο να διαλυθεί η σκιά πάνω από την Κύπρο. «Οποιοι κι αν είναι να λογοδοτήσουν εάν πράγματι αποδειχθεί ότι ενέχονται» ήταν η φράση που μεταφέρθηκε από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, σύμφωνα με πληροφόρηση που εξασφάλισε το Themaonline.

Προτεραιότητα οι εργαζόμενοι

Σε ό,τι αφορά τις δύο περιπτώσεις που έγιναν γνωστές, δηλαδή των Δημήτρη Ιωαννίδη και του δικηγόρου Χριστόδουλου Βασιλειάδη, η κυβέρνηση προβαίνει σε ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή μισθοδοσία των εργαζομένων, των προμηθευτών και συνεργατών, σε εταιρείες των οποίων οι λογαριασμοί έχουν παγώσει. Η Λευκωσία αναδεικνύει την ανθρωπιστική πτυχή της υπόθεσης και το σχετικό αίτημα προωθείται σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Σε περιπτώσεις ευρωπαϊκών κυρώσεων η Κομισιόν έχει θεσπίσει φόρμουλα για το χειρισμό τέτοιων περιπτώσεων, ωστόσο στην περίπτωση των Ιωαννίδη και Βασιλειάδη οι κυρώσεις προέρχονται από Βρετανία και ΗΠΑ, συνεπώς, η Κεντρική Τράπεζα ουσιαστικά δεν έχει αρμοδιότητα για κάτι τέτοιο. Ωστόσο, όπως πληροφορείται tothemaonline, οι βρετανικές και αμερικανικές Αρχές φαίνεται να αναγνωρίζουν ως λογικό το ζήτημα που εγείρεται και θα πράξουν αναλόγως.

Αμεση αντίδραση

Η γρήγορη ανταπόκριση των Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας στο αίτημα των βρετανικών και αμερικανικών αρχών συνέβαλε στη δημιουργία ενός κλίματος συνεννόησης, το οποίο εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τις προσπάθειες της Λευκωσίας στη διαχείριση αυτής της ιδιαίτερα δύσκολης κατάστασης. Προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλαν οι οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο και η διαβεβαίωση ότι η Λευκωσία θα αξιοποιήσει την περίπτωση για να καθαρίσει κάθε σκιά που πλήττει το όνομα της Κύπρου ως κέντρου παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών.

Συσκέψεις επί συσκέψεων

Την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε εκ νέου τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνο Ηροδότου ενώ τις επόμενες μέρες θα ανέβουν το λόφο του Προεδρικού αξιωματούχοι του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών, του Δικηγορικού Συλλόγου και άλλων επηρεαζομένων επαγγελματιών, για συσκέψεις με τους αρμόδιους υπουργούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top