Με μηνύματα ενότητας, αυτοκριτική, αλλά και «καρφιά», πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (29/4) το 17ο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ, το οποίο διεξήχθη στη σκιά της εκλογικής ήττας και της διάσπασης που ακολουθήθηκε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έδωσε το στίγμα για το αύριο στον ΔΗΣΥ κι έστειλε μήνυμα ενότητας η Αννίτα – «Από την αίθουσα πρέπει να βγούμε ξανά οικογένεια»
Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο απερχόμενος Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος προέβη σε ένα απολογισμό της τελευταίας πενταετίας στο κόμμα και στο αποτέλεσμα των Προεδρικών Εκλογών.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Αβέρωφ: «Έκανα λάθη και κάναμε λάθη ως παράταξη και πλήρωσα και πληρώσαμε για αυτά»
Κατά την παρέμβασή του ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως, «είναι καθήκον όλων μας να διασφαλίσουμε ότι ο ΔΗΣΥ θα παραμείνει η μεγάλη, συνετή, υπεύθυνη, η πατριωτική παράταξη της Κύπρου», στέλνοντας την ίδια ώρα το εξής μήνυμα: «Υπάρχουν κάποιοι που αναμένουν ότι σήμερα θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου. Κάποιοι εκτός Παράταξης, ίσως και να ελπίζουν ότι θα συγκρουστούμε, θα έχουμε αποδοκιμασίες, αποχωρήσεις και προπηλακισμούς. Ότι θα καταγραφούν εικόνες ντροπής. Φαίνεται πως δεν μας ξέρουν καλά. Αυτές οι συμπεριφορές είναι ξένες προς την Παράταξη, δεν έχουν θέση στο δικό μας κόμμα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναστασιάδης: Τα γεγονότα, η στήριξη σε Αβέρωφ και το έντονο παρασκήνιο των Προεδρικών
Η δική μας Παράταξη, διεμήνυσε, «είναι αυτή που εισήγαγε την εσωκομματική Δημοκρατία. Συζητούμε ελεύθερα, σεβόμαστε την αντίθετη άποψη, ο ένας τον άλλον. Και ξέρουμε ότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προβούμε σήμερα σε μια ειλικρινή ανασκόπηση», επεσήμανε.
Δείτε βίντεο με τις ομιλίες κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου:
Η υποψηφιότητα Αβέρωφ και το εκλογικό αποτέλεσμα
Αναφερόμενος στις Προεδρικές Εκλογές, ο απερχόμενος Αναπληρωτής του ΔΗΣΥ, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «για πρώτη φορά ο ΔΗΣΥ διεκδικούσε τρίτη συνεχόμενη πενταετία», σημειώνοντας πως «ήταν δύσκολη η διεκδίκηση τρίτης θητείας».
«Η διακυβέρνηση αναπόφευκτα επιφέρει φθορά και πολιτικό κόστος. Παρόλα αυτά προκηρύξαμε τις εσωκομματικές διαδικασίες για επιλογή υποψηφίου, επειδή ήταν η πολιτική υποχρέωση μιας μεγάλης και υπεύθυνης παράταξης όπως έιναι ο ΔΗΣΥ. Πιθανώς να τα καταφέρναμε αν δεν πρόκυπτε μια δεύτερη υποψηφιότητα που αντλούσε από τον δικό μας χώρο. Οι δυσκολίες έγιναν σχεδόν ανυπέρβλητες όταν αποτύχαμε να αποτρέψουμε την εκδήλωση υποψηφιότητας από στέλεχος της δικής μας Κυβέρνησης», εξήγησε εκτιμώντας πως «αυτό που έκρινε ουσιαστικά τις Εκλογές ήταν αυτό που καταγράφηκε πριν καν ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία, με την εκτός κομματικών διαδικασιών υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη, ειδικά αν ληφθεί υπόψη η υψηλή δημοτικότητα που κατέγραφε».
Σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «το πολιτικό προφίλ του Αβέρωφ Νεοφύτου είχε κάποια σημαντικά βαρίδια, που δεν υιοθετώ, τον αδικούν, ενώ σε σχέση με την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη υπέδειξε πως «κατάφερε να παρουσιάσει την υποψηφιότητά του ως μια φαινομενικά ασφαλή, με πολιτικούς όρους, εναλλακτική επιλογή ως προς την υποψηφιότητα του Αβέρωφ».
«Όσοι είχαν ενστάσεις ή επιφυλάξεις για την υποψηφιότητα Αβέρωφ είχαν εναλλακτική επιλογή. Μέσα από την προεκλογική προσπάθεια οι διαρροές περιορίστηκαν», υπογράμμισε υποδεικνύοντας ότι «ο ίδιος ο Αβέρωφ με απίστευτο σθένος αλώνιζε στην επικράτεια για ένα χρόνο. Αλλά όπως έδειχναν οι μετρήσεις μας, υπήρχε σημαντική μερίδα ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ που από την αρχή ήταν έντονοι και αμετάπειστοι σε σχέση με την επιλογή τους».
Σύμφωνα, δε, με τον κ. Γεωργιάδη, «η προεκλογική προσπάθεια του ΔΗΣΥ ήταν η πιο μακρά, εντατική και επίπονη εκστρατεία που διεξήγαγε ποτέ η Παράταξη, ίσως και η πιο δαπανηρή. (…) Η ψαλίδα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη σιγά-σιγά έκλεινε. Υπήρξε αποτυχία στη διασφάλιση συνεργασιών με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ίσως υπήρξε υπερεκτίμηση της εξασφάλισης συνεργασιών. Ίσως υπήρξε υποτίμηση της προοπτικής της υποψηφιότητας του ΑΚΕΛ. Η επικέντρωση στην υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη, συνέβαλε στο να συσπειρώσει δυνάμεις γύρω από την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη», εκτίμησε.
Σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα, αφού είπε πως αυτό προκάλεσε απογοήτευση και έβαλε τον κόσμο της Παράταξης σε μια πολύ δύσκολη θέση, εκτίμησε ότι «αυτό που έκανε την αποτυχία μας ακόμη πιο έντονη ήταν η ατυχής, κατά την άποψή μου, διαχείριση του δεύτερου γύρου. Δεν αποφύγαμε επιλογές που τραυμάτισαν την συνοχή και την ενότητα της παράταξής μας. Που συνιστούσαν προσβολή στις αρχές και αξίες του ΔΗΣΥ. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της διάσπασης».
Το μήνυμα σε Αβέρωφ και Αννίτα
Απευθυνόμενος στον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως «ήσουν ο πιο έτοιμος. Εξακολουθώ να πιστεύω όλα όσα είχα αναφέρει στην προεκλογική περίοδο», σημειώνοντας ότι «η πικρία και η απογοήτευση είναι δικαιολογημένη». Διεμήνυσε, ωστόσο, πως «είναι ανεπίτρεπτο να επιτρέψουμε στις πικρίες και τα πάθη να καθοδηγήσουν τις αποφάσεις και τις συμπεριφορές μας. Πρέπει να βρούμε το σθένος και τη βούληση να προσπεράσουμε αυτά που μας πλήγωσαν».
Απευθυνόμενος, δε, στην νέα Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, ανέφερε πως «έχεις αναλάβει ένα βαρύ φορτίο, μια δύσκολη αποστολή. Θα έχεις δίπλα σου σύντομα τα υπόλοιπα μέλη της νέας ηγεσίας και όλους εμάς. Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε σύντομα τον βηματισμό μας. Με ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο απερχόμενος Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε πως «η πατρίδα μας χρειάζεται τον ΔΗΣΥ, που με τις αρχές και τις αξίες του θα συνεχίσει να αποτελεί πυλώνα σταθερότητας απέναντι στον λαϊκισμό και τις ακρότητες», ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «ο ΔΗΣΥ θα παραμείνει η μεγάλη, η πρωταγωνιστική δύναμη του τόπου». «Τους ανθρώπους τους έχουμε, τα ιδανικά τα είχαμε πάντα. Και τις ευκαιρίες θα τις δημιουργήσουμε ξανά. Και έτσι θα προχωρήσουμε», κατέληξε.
Αβέρωφ: Οι συμβουλές του πατέρα του και το αποτέλεσμα των εκλογών
Από πλευράς του, ο τέως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, άρχισε την ομιλία του με συγκίνηση και τα λόγια του πατέρα του. «Πριν από 30 χρόνια, όταν πήρα την απόφαση να αναμειχθώ στην πολιτική, ο συγχωρεμένος ο πατέρας μου μού έδωσε κάποιες συμβουλές. Ελπίζω να μην γίνεις σκλάβος της όποιας καρέκλας, να είσαι πάντα υπεύθυνος των πράξεων σου και το πιο σημαντικό, μην προδώσεις ποτέ τα πιστεύω σου και να προσέχεις τους φίλους σου.
Όπως είπε, «τα μηνύματα αυτά χαράχθηκαν βαθιά μέσα μου. Η ουσία τους καθόρισε τη διαδρομή μου. Στην πορεία τα βίωσα και τα εφάρμοσα ως ένα αξιακό τρίπτυχο. Να πολιτεύομαι με αξιοπρέπεια, να συναισθάνομαι την ευθύνη που συνδέεται με τα αξιώματα, να θέτω πάντα προτεραιότητα όχι στα λόγια αλλά στην πράξη, την ενότητα της παράταξής μας».
Αφού επεσήμανε πως «με επίγνωση του τι σημαίνει η δημόσια έκθεση, με νηφαλιότητα, με πίστη στις ιδέες μου αλλά με σεβασμό στις απόψεις των άλλων, κυρίως με σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών και τις αξίες της δημοκρατίας, πορεύτηκα με σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα», υπέδειξε με νόημα ότι «η πολιτική της αλήθειας ανταγωνίζεται συστηματικά την πολιτική της εικόνας και του lifestyle».
«Υπάρχει η πολιτική με τις θέσεις, τα προγράμματα, τα καθαρά ναι και τα καθαρά όχι, τι μπορεί να γίνει και τι δεν μπορεί. Από την άλλη υπάρχει η πολιτική με τα επιφανειακά σλόγκαν και τα ρηχά μηνύματα. Το κυνήγι της εντύπωσης και ο συναισθηματικός λαϊκισμός. Ζούμε σε μια εποχή που ένα πάρτι γίνεται επίσημη ανάρτηση, την ώρα που η χώρα παραμένει σκλαβωμένη και η εικόνα της χώρας μας να κινδυνεύει από τις κυρώσεις. Βιώνουμε μια εποχή στην οποία το θυμάρι κι ο βασιλικός του τραγουδιού μας επισκιάστηκαν από πλαστικά φυτά και νοθευμένα αρώματα. Δεν αναφέρομαι σε πρόσωπα, ποσώς με ενδιαφέρουν. Με απασχολούν τα φαινόμενα. Στην επέλαση του lifestyle, η απάντηση της Δημοκρατίας είναι η ενδυνάμωση των θεσμών, είναι οι καθαρές κουβέντες. Αυτά πρέπει να υπηρετήσει το Συνέδριό μας. Γιατί ο ΔΗΣΥ ήταν πάντα η δύναμη της ευθύνης και της προόδου, που στάθηκε πάντα απέναντι στον λαϊκισμό. Καθαρές κουβέντες, από μένα μόνο τέτοιες θα συνεχίσετε να ακούτε», υπέδειξε περαιτέρω.
Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των Προεδρικών Εκλογών, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε: «Πολλοί αποδίδουν το εκλογικό αποτέλεσμα στη λεγόμενη φθορά από τη δεκαετή διακυβέρνηση. Λένε ότι είναι δύσκολη μια τρίτη συνεχόμενη νίκη. Σε ορισμένο βαθμό είναι βάσιμη αυτή η ερμηνεία. Αρκεί να μην χρησιμοποιήσουμε ως δικαιολογία. Να κρύψουμε κάτω από το χαλί λάθη και παραλείψεις, αστοχίες στην ανάληψη προσωπικών ευθυνών. Αρκεί να μην τη χρησιμοποιήσουμε ως δικαιολογία για τις υπονομεύσεις και τις προσωπικές ατζέντες», υπογράμμισε παραδεχόμενος ότι «έκανα λάθη και κάναμε λάθη ως Παράταξη και πλήρωσα και πληρώσαμε γι' αυτά. Φορτώθηκα και φορτωθήκαμε ως Παράταξη και σφάλματα που δεν ήταν δικά μας. Κρατήσαμε την Παράταξη όρθια σε δύσκολους καιρούς, την ώρα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχαναν σημαντικό έδαφος. Σπάσαμε το ταβάνι της αντιπροσώπευσης των γυναικών με την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Βουλής. Στηρίξαμε την Κυβέρνηση, μαζί αναστήσαμε την οικονομία, αλλάξαμε την Κύπρο προς το καλύτερο».
«Ορισμένοι διατείνονται ότι η υποψηφιότητα Αβέρωφ ήταν μια υποψηφιότητα διαχείρισης ήττας. Δεν έχω ακούσει τίποτα πιο προσβλητικό. Όχι για μένα, ακούω πολλά εδώ και δεκαετίες. Αλλά για όλους εσάς που ακολουθήσατε τον δύσκολο δρόμο, που πήρατε την καμπάνια στα χέρια σας και έφεραν στο κόμμα τη φωνή της κοινωνίας. Για όσους στήριξαν την απόφαση να κατεβούμε με την ταυτότητα και τα πιστεύω μας, τις αρχές και τις αξίες μας και όχι απλά να συρθούμε πίσω από δημοφιλίες και πειράματα, των οποίων τα αποτελέσματα άρχισαν από πολύ νωρίς να γίνονται ορατά», πρόσθεσε και διερωτήθηκε: «Κάποιοι αναρωτιούνται δηλαδή Αβέρωφ εσύ δεν έχεις καμία ευθύνη; Φυσικά έχω και την έχω αναλάβει πλήρως, παρά το γεγονός ότι για να τα λέμε όλα συνέβησαν πράματα και θάματα για να χάσουμε».
«Θα είμαι πάντα δίπλα σας»
Ο τέως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, αφού έκανε αναφορά και στο Κυπριακό, απευθυνόμενος στα μέλη του κόμματος ανέφερε «βίωσα την ανιδιοτελή σας στράτευση στα πιστεύω μας. Στις αρχές και τις αξίες μας. Ένοιωσα την αγωνία και την έγνοια σας για το μέλλον της πατρίδας μας, το μέλλον των παιδιών μας. Συγκινήθηκα βλέποντας σας να ανοίγετε τα σπίτια σας, τις αγκαλιές και την καρδία σας για εμένα και την Μαρία μου. Πορώθηκα, έκλαψα από το πάθος, την αγωνιστικότητα, την αγάπη και την φλόγα σας. Σε όλα αυτά σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Ήταν τιμή μου να είμαι ο Πρόεδρός σας σε εκλογικούς αγώνες, που ανεξάρτητα από αποτελέσματα, δόθηκαν πάντα με σοβαρότητα, εντιμότητα, με αγάπη για την Κύπρο».
Παράλληλα, διεμήνυσε πως «θα ήμουν πολύ μικρός αν έστεκα σε όποιες πικρίες. Νοιώθω όμως την ανάγκη να σας ζητήσω από καρδιάς ένα μεγάλο συγνώμη αν σας πλήγωσα, αν σας πίκρανα. Δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μου. Και κρατάω μόνο την πηγαία και γνήσια αγάπη, την ανιδιοτέλεια εσάς των αγνών μελών, στελεχών. Την αγάπη της περήφανης μας νεολαίας», πρόσθεσε στέλνοντας σαφέστατα μηνύματα: «Θα είμαι πάντα ένας από εσάς και να είστε σίγουροι δεν θα σας προδώσω ποτέ. Πάντα μάχιμος για την αξιοπρέπειά μας. Να ξέρετε δεν είναι αλήθεια πιο χρυσή σαν την αλήθεια της σιωπής. Να είστε καλά», κατέληξε ο κ. Νεοφύτου.
Ξεκαθάρισε το σκηνικό ο Αναστασιάδης
Τον λόγο στη συνέχεια έλαβε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος απευθυνόμενος στον Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε: «Φίλε Αβέρωφ έπραξες το καθήκον σου με εντιμότητα και περηφάνεια. Έφερες ένα αποτέλεσμα κάτω από τις δοσμένες συνθήκες. Η Παράταξη και τα ηγετικά στελέχη στάθηκαν στο πλευρό σου».
Στην ομιλία του ο κ. Αναστασιάδης θέλησε να ξεκαθαρίσει και την εικόνα γύρω από το πρόσωπό του και για το κατά πόσον στήριξε ή όχι την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου. «Νοιώθω την ανάγκη να υπερασπιστώ πρώτα τη δική σας αγάπη και εμπιστοσύνη αλλά και το καθήκον να προασπίσω την προσωπική μου αξιοπρέπεια για την όποια ταπεινή συνεισφορά στην ιστορική μας παράταξη. Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον του Προέδρου της Παράταξης και η διαφαινόμενη πρόθεση Χριστοδουλίδη να διεκδικήσει, δεν παρέμεινα αδρανής. Με σειρά συσκέψεων προσπάθησα να αποτρέψω το ενδεχόμενο σύγκρουσης. Αποκορύφωμα την κοινή συνάντηση των τριών τον Δεκέμβριο. Διαφαίνετο μια έντιμη έξοδος από το απευκταίο. Κατέστησα σαφέστατα στον κ. Χριστοδουλίδη ότι απόρριψη της πρότασης που υπέβαλα ή εμμονή να μην ανακαλύπτει τις τελικές του προθέσεις, η εμμονή να μην αποδεχθεί αυτό που είχαμε καταλήξει, δεν θα μου άφηνε άλλη από την ξεκάθαρη επιλογή στήριξη του Προέδρου του κόμματος», εξήγησε.
Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, «από την οριστικοποίηση της υποψηφιότητας του Προέδρου του κόμματος, καθορίστηκαν πρωινές συσκέψεις της ηγετικής ομάδας του ΔΗΣΥ με κυβερνητικά στελέχη ώστε να δοθεί μέγιστη στήριξη. Κάλεσα τον κ. Χριστοδουλίδη να υποβάλει την παραίτησή του μετά την παρέλευση της προθεσμίας, όπως επίσης και του συνεργάτη μου Βασίλη Πάλμα. Δεν δίστασα να εκδιώξω μέλη της προεδρικής φρουράς. Κάλεσα το σύνολο των Υπουργών και Υφυπουργό, πλην Καδή. Ήταν στρατευμένοι να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα Αβέρωφ», εξήγησε περαιτέρω
Περαιτέρω ξεκαθάρισε πως «αποδέχθηκα την εισήγηση του φίλου Αβέρωφ να είμαι συντονιστής του εκλογικού συνεδρίου ο υφυπουργός Πέτρος Δημητρίου. Αποδέχθηκα το σύνολο Υπουργών και Υφυπουργών να υπογράψουν σε απάντηση σύσσωμοι ότι δεν θα αποδέχονταν διορισμό σε μια κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη. Σε όλες τις παρεμβάσεις μου στα ΜΜΕ ήμουν ξεκάθαρος πως η μόνη υποψηφιότητα που στήριζα δεν ήταν άλλη από εκείνη του Αβέρωφ Νεοφύτου».
«Γνωρίζετε εάν έχω την αποφασιστικότητα, την τόλμη κτλ. Αν ήμουν αντίθετος με την υποψηφιότητα Αβέρωφ, θα επέτρεπα σε Υπουργό να εμπλακεί ή θα χρησιμοποιούσα το πρόσχημα ότι ο θεσμικός μας ρόλος είναι να μείνουμε μακράν της προεκλογικής εκστρατείας;», διερωτήθηκε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθαρίζοντας πως στην προπαγάνδα που ακουγόταν από την άλλη πλευρά ότι στηρίζει Νίκο Χριστοδουλίδη, δεν απάντησε, όπως είπε, για να μην βλέψει την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου.
Την ίδια ώρα, διεμήνυσε πως «ό,τι έγινε, έγινε. Δεν είναι ούτε η πρώτη και η τελευταία φορά που ένα κόμμα παρουσιάζει το φαινόμενο της αποτυχίας. Αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει είναι η ιστορική υποχρέωση να αφήσουμε μακράν την όποια πικρία και να επικρατήσει με νηφαλιότητα ο ορθολογισμός. Να διαφυλάξουμε τον ρόλο της ιστορικής μα παράταξης που υπήρξε και πρέπει να είναι ο πρωταγωνιστής. (…) Τα ιστορικά στελέχη δεν αρνούνται ότι ανήκουν σε αυτή την παράταξη. Διαφώνησαν κάποια στιγμή. Από σήμερα κλάδος ελαίας για όλους, πάψετε τις αλληλοκατηγορίες. Μπορούμε να επισκευάσουμε τις ζημιές. Μπορεί να αποτελέσει την στέγη μας και το προπύργιο», υπέδειξε.
Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Αναστασιάδης τόνισε και τα εξής: «Τίποτα δεν με χωρίζει με τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Αλλά αντιθέτως μας ενώνουν αγώνες 30 χρόνων. Θέλω σεβασμό στον πρώην πρόεδρο, στήριξη στη νέα Πρόεδρο», κατέληξε.
Έδωσε το στίγμα των προθέσεων της η Αννίτα
Τελευταία τον λόγο έλαβε η νέα Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, η οποία έδωσε και το στίγμα για το πως θα κινηθεί το κόμμα στο μέλλον.
Αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς όλους όσοι την εμπιστεύθηκαν αναδεικνύοντας την νέα Πρόεδρο της Παράταξης, τόνισε πως «είναι καθήκον μου να δικαιώσω την εμπιστοσύνη που μου έχετε δείξει. Μαζί, θα κλείσουμε τις ρωγμές. Μαζί θα δυναμώσουμε τα θεμέλιά μας. Μαζί θα περιφρουρήσουμε την ενότητα στην πράξη. Και ναι θα φέρουμε τον Δημοκρατικό Συναγερμό ψηλά, εκεί που τον ονειρευόμαστε, εκεί που του αξίζει».
Σε ό,τι αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα και το τι ακολούθησε μετά την ήττα, η κ. Δημητρίου είπε «όλες και όλοι αναγνωρίζουμε τις συνέπειες που προκάλεσε το πρόσφατο μη επιθυμητό αποτέλεσμα στις προεδρικές εκλογές. Όχι μόνο την απώλεια της εξουσίας. Αυτό υπάγεται στους κανόνες της δημοκρατίας. Αλλά, κυρίως, τη διχόνοια. Το τραύμα που επέφερε η διάσπαση και όσα ακολούθησαν. Τόσο πριν τις εκλογές, όσο και ανάμεσα σε πρώτο και δεύτερο γύρο. Καταστάσεις και συμπεριφορές καθόλου αντάξιες της ιστορίας και της προσφοράς της παράταξης και των ηγετών της. Όχι αντάξιες των ανιδιοτελών αγώνων των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων μας, που έχουν δώσει, πολλές φορές, όλο τους το είναι, για να είμαστε εμείς εδώ σήμερα. Και τους ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας. Γιατί, την ήττα μπορεί να την αντέξει ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Τη διχόνοια όχι. Γι’ αυτό σήμερα σας καλώ, και επικαλούμαι την παραταξιακή σας ηθική: Μιλήστε μέσα από την καρδιά σας. Πείτε τις διαπιστώσεις σας, τις διαφωνίες, την αλήθεια. Δείξτε μας τα λάθη μας. Καταθέστε τα συμπεράσματα και τις προτάσεις σας. Τις οποίες θα καταγράψουμε με προσοχή», επεσήμανε.
«Όταν όμως τελειώσει αυτή η Συνεδρία, και σβήσουν τα φώτα, να αφήσετε εδώ τις απογοητεύσεις σας. Την οργή, την πίκρα και τη στενοχώρια σας. Γιατί από την αίθουσα πρέπει να βγούμε ξανά οικογένεια. Πιο ενωμένοι και πιο αποφασισμένοι από ποτέ», διεμήνυσε τονίζοντας: «Για να κάνουμε ξανά τον Δημοκρατικό Συναγερμό πρωταγωνιστή θα χρειαστεί από την ηγεσία σκληρή δουλειά. Αποφασιστικότητα και τόλμη. Αυτό αποτελεί και δική μου προσωπική υποχρέωση. Όμως, από τον καθένα και την καθεμία από εμάς, απαιτείται να εγκαταλείψουμε τοξικές συμπεριφορές, ψιθύρους και ρητορική που αντί να επουλώνει, μεγαλώνει την πληγή. Και είμαι πεπεισμένη πως μαζί μπορούμε, και θα υπερβούμε τις δυσκολίες. Θα υποτάξουμε τους εγωισμούς μας για το καλό της παράταξης και του τόπου».
Σε ό,τι αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπέδειξε: «Η ετυμηγορία των εκλογών ήταν σαφής. Η πλειοψηφία των συμπολιτών μας ανέθεσε στον νυν Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου και της υλοποίησης των όσων προεκλογικά υποσχέθηκε. Στον Δημοκρατικό Συναγερμό ανέθεσε τον ρόλο του ελέγχου των πεπραγμένων της κυβέρνησης, του ελέγχου υλοποίησης των δεσμεύσεων της αλλά και της αναχαίτησης επιβλαβών πολιτικών».
Η κ. Δημητρίου αφού ξεκαθάρισε πως το κόμμα θα εκπληρώσει το καθήκον του ως υπεύθυνη αντιπολίτευση, κάλεσε τους Συνέδρους να υιοθετήσουν την σχετική απόφαση που έλαβε το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος στις 7 Φεβρουαρίου.
Την ίδια ώρα, έστειλε και ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Θα στηρίζουμε την κυβέρνηση στο μέτρο που υιοθετεί πολιτικές που εξασφαλίζουν την πρόοδο και την ωφελιμότητα για τον τόπο. Την ίδια στιγμή θα κρίνουμε με θεσμικότητα, νηφαλιότητα και τεκμηρίωση κάθε κίνησή της που κρατά τη χώρα πίσω. Η αποστολή του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι να υπηρετεί τους πολίτες. Δεν έχει καμία εξάρτηση και καμία δέσμευση ούτε με την κυβέρνηση ούτε με κανένα άλλο συμφέρον παρά μόνο από την δική μας στόχευση και στρατηγική που εδράζεται στις αρχές και αξίες μας», εξήγησε.
Αναφερόμενη στο Κυπριακό αφού τόνισε πως επείγει η επίλυσή του, τόνισε ότι «δεν θα γίνει αποδεκτό να χρησιμοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ως άλλοθι για περαιτέρω αδράνεια. Ως πρόσχημα για τη μονιμοποίηση της κατοχής. Δεν θα γίνει αποδεκτό να επιχειρήσουμε, ή να δώσουμε την εντύπωση ότι επιχειρούμε, να υποβαθμίσουμε τον πρωταρχικό ρόλο του ΟΗΕ στην διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού ή να εκφύγουμε του πλαισίου που έχει συμφωνηθεί».
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε ότι «σήμερα, οφείλουμε να στείλουμε και ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους αποφαίνονται ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι σε σύγχυση ταυτότητας και ιδεολογίας. (…) Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν βρίσκεται σε αναζήτηση νέας ιδεολογίας ή πολιτικής ταυτότητας. (…) Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να εφαρμόζουμε στην πράξη τις αρχές και την πολιτική μας φιλοσοφία. Να μην ξεχνούμε ποτέ ότι είμαστε κόμμα αρχών», διαβεβαιώνοντας ότι «είμαι αποφασισμένη να τηρήσω το συμβόλαιο τιμής μαζί σας, μέχρι και την τελευταία τελεία».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Εντοπίστηκε πτώμα σε χωράφι στη Λευκωσία - Σε συναγερμό οι Αρχές
Εξαφάνιση Περικλέους: Συνελήφθησαν άλλοι δύο - Μεταξύ τους και η μητέρα του 25χρονου υπόπτου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σταρ του TikTok ανακοινώνει τον θάνατό της από καρκίνο στο τελευταίο της βίντεο-μήνυμα
• Καταγγελία μητέρας: Παιδί είχε πνευμονία και δεν το εξέτασαν – Πώς απαντά ο ΟΚΥπΥ
• ΗΠΑ: Τι σημαίνει η νίκη Τραμπ για την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και την Κίνα
• Έκπτωση 20% στο ρεύμα: Οι νέοι δικαιούχοι και πώς μπορείς να αιτηθείς - Πότε θα αρχίσει η υποβολή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις