ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στέλλει πίσω στο Υπουργείο Δικαιοσύνης το νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση μηνυμάτων και αναρτήσεων η Βουλή

Στέλλει πίσω στο Υπουργείο Δικαιοσύνης το νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση μηνυμάτων και αναρτήσεων η Βουλή

Εν μέσω ενστάσεων για θέματα ελευθερίας της έκφρασης, νομοσχέδιο για ποινικοποίηση αποστολής μηνυμάτων και αναρτήσεων απειλητικού, άσεμνου και υβριστικού περιεχομένου, επιστρέφει στο αρμόδιο Υπουργείο για διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους.

Το θέμα συζητήθηκε εκ νέου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών την Τετάρτη, με τον Πρόεδρο της Επιτροπή, βουλευτή του ΔΗΣΥ Νίκο Τορναρίτη, να αναφέρει ότι δεν έφτασαν ακόμα στο τέλος της συζήτησης αφού υπάρχουν μεγάλες ενστάσεις, ειδικότερα όσον αφορά τις αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Οι ενστάσεις, όπως είπε, είναι από πολίτες, από την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας αλλά και από τους ίδιους τους Βουλευτές.

«Εμείς πρώτα και πάνω από όλα θέλουμε να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε την ελευθερία την έκφρασης και μετά να νομοθετήσουμε και μετά να ποινικοποιήσουμε», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι την ίδια ώρα θέλουν να προστατεύσουν τους πολίτες, ιδιαίτερα τους αδύναμους οι οποίοι δέχονται την οποιουδήποτε περιεχομένου απειλητική επίθεση.

Ο κ. Τορναρίτης έδωσε περιθώριο δεκαπέντε ημερών στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, να προχωρήσει στην απαραίτητη διαβούλευση με τους φορείς που ζητούν να καταθέσουν απόψεις και εξέφρασε την ελπίδα να έλθει το συντομότερο δυνατό και πάλι ενώπιον της Βουλής.

Επανέλαβε ότι θα αναμένουν την πλήρη τοποθέτηση όλων, αφού σκοπός και στόχος τους είναι η δημοκρατία, το δικαίωμα του κάθε πολίτη, του κάθε δημοσιογράφου να τοποθετείται, να αναδεικνύει τη διαφθορά και τη διαπλοκή και τα σκάνδαλα, ενώ τόνισε ότι δεν θέλουν να φιμώσουν κανέναν.

Παράλληλα ανέφερε ότι θα νομοθετήσουν το συντομότερο για την αποστολή μηνυμάτων, αφού αυτό το αδίκημα δεν καλύπτεται αυτή τη στιγμή από πουθενά, αφού υπήρχε σε νομοθεσία η οποία αναθεωρήθηκε.

Εξέφρασε την ελπίδα, το νομοσχέδιο να βρίσκεται μετά τη διαβούλευση σε δεκαπέντε ημέρες και πάλι ενώπιον της Επιτροπής. Πρόσθεσε ότι αν το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν προσαρμοστεί σε μια συγκεκριμένη τοποθέτηση και από τη στιγμή που οι ενστάσεις εξακολουθούν να υπάρχουν για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τότε προτίθεται να οδηγήσει στην Ολομέλεια το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την αποστολή μηνυμάτων όλων των ειδών και να δώσει ακόμα λίγο περιθώριο για να υπάρξει κατάληξη στο θέμα των αναρτήσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση για την κριτική κατά πολιτικών, ανέφερε ότι αυτές οι νομοθεσίες δεν αφορούν τους πολιτικούς, οι οποίοι, όπως είπε, είναι υποχρεωμένοι να δέχονται την οποιαδήποτε κριτική.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης ανέφερε ότι το κόμμα έχει εκφράσει σοβαρές ενστάσεις για το νομοσχέδιο, οι οποίες αφορούσαν την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης, της κριτικής και της σάτιρας. Σημείωσε ότι υπάρχουν ενστάσεις επίσης από την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας όσο και από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Κύπρου, οι οποίοι, όπως είπε, δεν κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους κατά τη διαβούλευση πριν την υποβολή του νομοσχεδίου.

Ανέφερε ακόμα ότι σε άλλες χώρες, παρόμοιες πρωτοβουλίες πριν προχωρήσουν, έτυχαν προηγούμενης διαβούλευσης με μια ευρεία γκάμα κοινωνικών εταίρων.

«Θέλουμε να γίνει μια σωστή διαδικασία, να ακουστούν οι απόψεις όλων όσων επηρεάζονται», είπε.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι έχουν ως κόκκινη γραμμή και δεν θα δεχτούν ποινικοποίηση του λιβέλου και της δυσφήμισης η οποία καταργήθηκε το 2004 μέσω της πίσω πόρτας, ούτε θα κάνουν οποιεσδήποτε εκπτώσεις στο δικαίωμα του οποιουδήποτε να εκφράζεται, να κρίνει και να σατιρίζει ελεύθερα.

Ταυτόχρονα είπε δεν θα προστατεύσουν μηνύματα αισχρού, απειλητικού περιεχομένου και περιεχομένου που θέτει σε κίνδυνο , είτε άτομα, είτε τις οικογένειές τους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top