ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέρδη για 2η χρονιά και πλώρη για μονοψήφιο ποσοστό ΜΕΧ βάζει η Astrobank

Κέρδη για 2η χρονιά και πλώρη για μονοψήφιο ποσοστό ΜΕΧ βάζει η Astrobank

Κέρδη μετά τη φορολογία ύψους €12,2 εκατ. ανακοίνωσε για το 2022 η Αstrobank, η οποία θέτει ως βασικούς στόχους το 2023 τη μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) σε μονοψήφιο ποσοστό και την επίτευξη διψήφιου ποσοστού απόδοσης ιδίων κεφαλαίων.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κερδοφορίας για την τράπεζα, έπειτα από τα κέρδη €3,3 εκατ. το 2021. Σε δήλωσή του ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της τράπεζας, Αριστείδης Βουράκης ανέφερε ότι οι προσπάθειες της Astrobank τα τελευταία δυο χρόνια προς ένα επικεντρωμένο επιχειρηματικό μοντέλο, εξορθολογισμένη λειτουργία και ταχεία επίλυση εκκρεμοτήτων του παρελθόντος, απέφεραν πολύ ισχυρά αποτελέσματα το 2022».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Βουράκης είπε ότι στις επόμενες 15 μέρες, η τράπεζα θα προβεί σε ανακοινώσεις σε σχέση με την ελάφρυνση των συνεπών δανειοληπτών ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων λόγω των απανωτών αυξήσεων των επιτοκίων στα πρότυπα του ελληνικού μοντέλου και ότι τυγχάνουν επεξεργασίας νέα προϊόντα για τους καταθέτες και τους πελάτες της τράπεζας.

Ο κ. Βουράκης είπε πως οι δύο βασικοί στόχοι για την τράπεζα φέτος είναι η μείωση του δείκτη των ΜΕΧ σε μονοψήφιο ποσοστό και η επίτευξη διψήφιου ποσοστού απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROE), κάτι που θα ανοίξει και τη συζήτηση για καταβολή μερίσματος. Ο δείκτης ROE της τράπεζας το 2022 διαμορφώθηκε στο 6,2%.

Τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας διαμορφώθηκαν στα €203,7 εκατ., με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να αυξάνεται στο 17,96% από 16,58% το 2021 και τον δείκτη μετοχών κατηγορίας 1 (CET1) να διαμορφώνεται στο 16,54%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο δείκτης ΜΕΧ μειώθηκε στο 19,5% των συνολικών δανείων στο τέλος του 2022 από 25,6% στο τέλος του 2021, ενώ ο δείκτης κάλυψης προβλέψεων διατηρήθηκε σταθερός στο 45%, με την τράπεζα να επιλέγει την διευθέτηση των ΜΕΧ εσωτερικά και όχι μέσω πωλήσεων πακέτων δανείων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Βουράκης, αναφερόμενος σε πωλήσεις χαρτοφυλακίων ΜΕΧ, είπε οτι η συναλλαγή ενέχει ένα σημαντικό κόστος για την τράπεζα, προσθέτοντας πως οι νέοι αγοραστές των χαρτοφυλακίων είναι πολύ επιθετικοί απέναντι στους δανειολήπτες. «Στον βαθμό που είχαμε τον χρόνο από πλευράς εποπτών, εμείς προτιμούμε να μην υποστούμε αυτό το κόστος και μέρος αυτού το κόστους να το δώσουμε στον δανειολήπτη ώστε να βρούμε μια συμβιβαστική λύση και να τελειώνουμε με αυτό τον τρόπο», συμπλήρωσε.

«Ο στόχος είναι να το καταφέρουμε (το μονοψήφιο ποσοστό ΜΕΧ) στο τέλος του 2023, θα είναι μια επιταχυνόμενη πρόοδος σε σχέση με το τι καταφέραμε το 2021 και 2022, αλλά μην ξεχνάτε, η επίλυση θεμάτων μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων έχει μια περίοδο και διαδικασία ωρίμανσης, οπότε νοιώθουμε ότι είμαστε αρκετά μέσα σε αυτή την περίοδο ωρίμανσης και για αυτό το 2023 περιμένουμε μεγάλη πρόοδο», πρόσθεσε.

Τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν κατά 2%, από €74,2 εκατ. σε €72,7 εκατ., ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν σε €51,2 εκατ. το 2022 από €48,1 εκατ. το προηγούμενο έτος. Σταθερά στα €16,9 εκατ. παράμειναν τα καθαρά έσοδα από προμήθειες, τα οποία αντισταθμίστηκαν από τη μείωση των λοιπών εσόδων στα €4,6 εκατ. από €9,1 εκατ.

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα της τράπεζας παρουσίασαν μείωση 11,8% σε ετήσια βάση και υποχώρησαν σε €49,6 εκατ. το 2022 από €56,1 εκατ., που αντανακλά την κυρίως την εξάλειψη του κόστους διαχείρισης των ΜΕΧ λόγω της εξαγοράς της εταιρείας διαχείρισης, όφελος που αντισταθμίστηκε από την αύξηση άλλων διοικητικών δαπανών. Ο δείκτης κόστους προς έσοδα υποχώρησε στο 68% το 2022 από 77,8% το προηγούμενο έτος.

Ισολογισμός

Το συνολικό ενεργητικό της τράπεζας στο τέλος Δεκεμβρίου 2022 υποχώρησε στα €2,73 δισ από €3,18 δισ, αντανακλώντας κυρίως τη μερική αποπληρωμή του δανεισμού από την ΕΚΤ μέσω των στοχευμένων μακροχρόνιων πράξεων νομισματικής πολιτικής (TLTRO) με €200 εκατ.

Τα καθαρά υπόλοιπα των δανείων μετά τις προβλέψεις μειώθηκαν σε €1,09 δισ στο τέλος του 2022 από €1,14 δισ το 2021, αντανακλώντας τις σημαντικές ανακτήσεις από το μη εξυπηρετούμενο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας.

Παράλληλα, ο νέος δανεισμός μειώθηκε στα €165 εκατ. το 2022 σε σύγκριση με €240 εκατ. το προηγούμενο έτος, επηρεαζόμενος από τον τερματισμό του κυβερνητικού σχεδίου για επιδότηση επιτοκίου σε στεγαστικά δάνεια, αλλά και την αύξηση των επιτοκίων.

Πάντως, ο κ. Βουράκης σημείωσε ότι αναμένεται επιβράδυνση στον νέο δανεισμό, κάτι που είναι και στόχος της ΕΚΤ, η οποία αυξάνει τα βασικά της επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Οι καταθέσεις πελατών το 2022 μειώθηκαν στα €2,11 δισ., έναντι €2,20 δισ. το προηγούμενο έτος, αντικατοπτρίζοντας τις κινήσεις καταθετών στο υφιστάμενο περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων. Συνεπώς ο δείκτης καθαρών δανείων προς καταθέσεις της τράπεζας διαμορφώθηκε 51,6% το 2022 από 51,9% το προηγούμενο έτος.

Ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) διαμορφώθηκε στο 281% από 260% το προηγούμενο έτος.

«Θα ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της Πολιτείας»

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει ελάφρυνση δανειοληπτών από τα υψηλά επιτόκια, ο κ. Βουράκης είπε πως «σίγουρα θα ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της Πολιτείας για μέτρα ανταμοιβής ή ελάφρυνσης του κόστους στους επιμελείς και συνεπείς δανειολήπτες», προσθέτοντας ότι έχουμε κάποιους τελευταίους κύκλους διαβουλεύσεων αυτές τις μέρες, ώστε να μην θεωρηθούν ως ΜΕΧ και πιστεύουμε ότι μέσα στις επόμενες 10 με 15 μέρες θα μπορέσουμε να προβούμε σε ανακοινώσεις για ένα πακέτο ελαφρύνσεων στα πρότυπα του ελληνικού μοντέλου.

Αναφορικά με τα καταθετικά επιτόκια της τράπεζας, ο κ. Βουράκης ανέφερε ότι τα σημερινά επίπεδα των καταθετικών επιτοκίων της τράπεζας αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό το τρέχον περιβάλλον επιτοκίου και δίνει θετικές αποδόσεις, ενώ βρίσκονται σε επεξεργασία νέα προϊόντα τα οποία θα δίνουν ικανοποιητικές αποδόσεις και άλλα οφέλη για τις τραπεζικές συναλλαγές και υπηρεσίες των πελατών τα οποία θα ανακοινώσουμε σύντομα.

Συζήτηση για μέρισμα το επόμενο έτος

Σε σχέση με τις σκέψεις της τράπεζας για καταβολή μερίσματος, ο κ. Βουράκης ανέφερε ότι προφανώς και το μέρισμα είναι κεντρικός τους στόχος. «Οι μέτοχοί μας έχουν από το 2107 βάλει €115 εκατ. απευθείας καταβολές στην τράπεζα και περιμένουν μαζί με όλους τους μετόχους τραπεζών να λάβουν μέρισμα. Έχουμε ακόμη λίγη δουλειά συγυρίσματος να ολοκληρώσουμε στην τράπεζα, αλλά πιστεύουμε ότι με το επόμενο έτος θα μπορούμε να κουβεντιάζουμε με τους επόπτες τη δυνατότητα μερίσματος», κατάληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top