ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπουργός Γεωργίας: «Έτοιμοι να μετατρέψουμε την Κύπρο σε μια πράσινη χώρα»

Υπουργός Γεωργίας: «Έτοιμοι να μετατρέψουμε την Κύπρο σε μια πράσινη χώρα»

Η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να μετατρέψει την Κύπρο σε μια χώρα καθαρή, πράσινη, με σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων, όπου το περιβάλλον θα προστατεύεται και θα διατηρείται για τις γενεές του σήμερα, αλλά και του μέλλοντος, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρος Ξενοφώντος.

Σε χαιρετισμό του κατά την έναρξη του 9ου Ενδοσχολικού Μαθητικού Συνεδρίου του Γυμνασίου Παραλιμνίου, ο κ. Ξενοφώντος είπε πως «είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους μας ότι το περιβάλλον, η υγεία και η οικονομία, αποτελούν έννοιες που συνδέονται με έναν τρόπο άρρηκτο στα δρώμενα της σύγχρονης κοινωνίας και επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων μας και την ποιότητα ζωής μας. Ως Υπουργείο, αλλά και ως πολίτες αυτής της χώρας, αναγνωρίζουμε πως οι προκλήσεις στον τομέα του περιβάλλοντος είναι πάρα πολλές και σύνθετες».

Είμαστε έτοιμοι, συνέχισε «μέσα από την υλοποίηση πολιτικών που έχουν επίκεντρο τη διατήρηση του περιβάλλοντος, να μετατρέψουμε την Κύπρο σε μια χώρα καθαρή, πράσινη, με σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων, όπου το περιβάλλον θα προστατεύεται και θα διατηρείται για τις γενεές του σήμερα, αλλά και του μέλλοντος».

Το περιβάλλον και η βιοποικιλότητα που απολαμβάνουμε σήμερα, συνέχισε «είναι το αποτέλεσμα 3,5 δισεκατομμυρίων χρόνων εξέλιξης και η φύση ορθά μερίμνησε ώστε όλοι οι οργανισμοί να συνυπάρχουν κάτω από μια λεπτή ισορροπία. Ωστόσο, παρά τη ζωτική του σημασία, το περιβάλλον καταστρέφεται με ανησυχητικούς γρήγορους ρυθμούς, κυρίως λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων», είπε και σημείωσε πως «η αλλαγή στον τρόπο ζωής μας είναι απαραίτητη».

Ο κ. Ξενοφώντος ανέφερε ακόμα ότι «είμαστε όλοι μέρος της λύσης, οργανισμοί, επιχειρήσεις, σχολεία, οργανώσεις, όλοι θα πρέπει να λάβουμε μέτρα και να αλλάξουμε συνήθειες, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον».

Όπως είπε ο Υπουργός η παρουσία του στο Συνέδριο «δείχνει τη βούλησή μας να στηρίξουμε ένθερμα τους περιβαλλοντικούς στόχους και τις δράσεις που αποβλέπουν και ενισχύουν τη μακροπρόθεσμη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων, καθώς και τη στήριξη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, μέσω προγραμμάτων όπως τα «Οικολογικά Σχολεία» και οι «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» που τα τελευταία χρόνια εφαρμόζονται στα σχολεία».

Είναι ευχάριστο, συνέχισε, «να βλέπουμε τους θεματικούς περιβαλλοντικούς στόχους κάθε χρονιά, οι οποίοι με στοχευμένες δράσεις και καθοδήγηση από το γενικότερο εκπαιδευτικό πλαίσιο και πνεύμα του προγράμματος, θα ενισχύεται η ευαισθητοποίησή των μαθητών στην προστασία του περιβάλλοντος. Η  θεματική ενότητα «Βιοποικιλότητα της Μεσογείου Θάλασσας – Θαλάσσια Θηλαστικά και Κλιματική Αλλαγή», μέσα από το πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία», αναδεικνύει το περιβαλλοντικό ήθος του σχολείου», Παραλιμνίου είπε.

Ταυτόχρονα εξέφρασε τη βεβαιότητα πως μέσα από τη διδασκαλία και την έρευνά τους οι μαθητές θα μπορέσουν να αντιληφθούν «πόσο σημαντική είναι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και πόσες προσπάθειες χρειάζονται για την παρεμπόδιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αλλά και πως αυτές οι προσπάθειες αποτελούν ατομική και συλλογική ευθύνη για την επίτευξή τους. Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί τη βάση μιας υγιούς οικονομίας και μιας αειφόρου ανάπτυξης της χώρας μας».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, «η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί τον βασικό άξονα και τον κύριο στόχο του αναπτυξιακού σχεδιασμού σε θέματα όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η προστασία της στοιβάδας του όζοντος, η πρόληψη της ρύπανσης, η διαχείριση των αποβλήτων και η προστασία των υδάτινων πόρων».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top