ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλείνει μέτωπα η κυβέρνηση, κερδίζει χρόνο, θέλει συμμάχους

Κλείνει μέτωπα η κυβέρνηση, κερδίζει χρόνο, θέλει συμμάχους

Η μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, η θετική αποτίμηση του προεδρικού ταξιδιού στο Παρίσι, η διαφαινόμενη αίσια κατάληξη του διαλόγου για την ΑΤΑ και η πρόοδος που σημειώνεται σε μια σειρά από διάφορα ανοικτά θέματα, σηματοδοτούν τη βελτίωση των κυβερνητικών επιδόσεων μετά τα παραπατήματα των προηγούμενων ημερών. Οι Υπουργοί και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δείχνουν να ανεβάζουν στροφές έχοντας κατά νουν τις οδηγίες του Προέδρου Χριστοδουλίδη για υλοποίηση του πλάνου με τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί στη βάση συγκεκριμένου οδικού χάρτη. Η αποτίμηση του έργου για τις πρώτες 100 μέρες πλησιάζει και ζητούμενο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο είναι να υπάρξει ένα θετικό πρόσημο.

Οι μεγάλες προσδοκίες που καλλιέργησε η εκλογή Νίκου Χριστοδουλίδη αποδείχθηκαν τελικά ο σοβαρότερος αντίπαλος της κυβέρνησης, η οποία περνά από καθημερινά τεστ πολιτικής και διοικητικής επάρκειας. Τα λάθη των πρώτων ημερών έγιναν μάθημα για αρκετά από τα μέλη της κυβερνητικής ομάδας αλλά και για συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος άρχισε ήδη να κάνει την πρώτη αξιολόγηση.

Από το προεδρικό εντοπίζουν πρόβλημα στη διάχυση των μηνυμάτων που φθάνουν στην κοινωνία και φέρνουν ως παράδειγμα την απαλλαγή από τον ΦΠΑ μιας σειράς από είδη πρώτης ανάγκης. Η προβολή του εν λόγω κοινωνικού μέτρου υπήρξε υποβαθμισμένη από τους κυβερνητικούς μηχανισμούς γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη καλύτερης επικοινωνιακής διαχείρισης. Σε κάθε περίπτωση όμως το μέτρο αυτό λειτούργησε σαν ανάχωμα και έδωσε ανάσες στο κυβερνητικό στρατόπεδο, μετά την πίεση που δέχθηκε τις τελευταίες μέρες.

Η πρώτη επιτυχία

Οι κυρώσεις για τα ρωσικά κεφάλαια και οι πληροφορίες για την πώληση ελληνοκυπριακών ξενοδοχείων στα κατεχόμενα, συνεχίζουν να δοκιμάζουν την κυβέρνηση σε δύο θέματα ζωτικής σημασίας. Οι μέχρι τώρα χειρισμοί επιβεβαιώνουν την ύπαρξη άμεσων ανακλαστικών όμως τα δύο αυτά ζητήματα παραμένουν ανοικτά και συνιστούν απειλή διαρκείας, γιατί έχουν πολλαπλές παραμέτρους.

Το διαφαινόμενο αίσιο τέλος της προσπάθειας για κατάληξη σε συμφωνία για την ΑΤΑ προκαλεί ανακούφιση στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη σημαντική επιτυχία της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη σε επίπεδο διαχείρισης ενός καυτού προβλήματος που παρέλαβε από την απελθούσα κυβέρνηση. Ο κίνδυνος πρόκλησης εργασιακής αναταραχής φαίνεται να απομακρύνεται και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου πιστώνεται την αποτελεσματική διαπραγμάτευση ενός καυτού ζητήματος το οποίο μπορεί ανά πάσα στιγμή να φέρει την κυβέρνηση σε ευθεία αντιπαράθεση με τους κοινωνικούς εταίρους και τα πολιτικά κόμματα. Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, με μεθοδικότητα και διακριτικότητα, διαχειρίζεται μια σειρά από άκρως ευαίσθητα θέματα και κλείνει εκκρεμότητες πολλών χρόνων, επενδύοντας σε πνεύμα συνεργασίας με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων. Το μεταναστευτικό, οι προσφυγικές πολυκατοικίες, η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και ζητήματα στεγαστικής πολιτικής, είναι εξαιρετικά πολύπλοκα και απαιτούν επιδέξιους χειρισμούς.

Τα δύο αυτά παραδείγματα είναι ενδεικτικά της σημασίας που έχει για την κυβέρνηση η διατήρηση κλίματος ελάχιστης πολιτικής συνεννόησης. Οι συσχετισμοί δυνάμεων σε κοινοβουλευτικό επίπεδο δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να κινείται αυτόφωτα και οι ισορροπίες είναι τέτοιες που απαιτούν το πράσινο φως τουλάχιστον από το ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι 17 βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ) όχι μόνο δεν αρκούν για να γείρουν την πλάστιγγα αλλά πολλές φορές ούτε και οι δικές τους ψήφοι είναι δεδομένες. Σαν αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ισορροπίας η κυβέρνηση καλείται πολλές φορές όχι μόνο να υποχωρεί, αλλά κυριολεκτικά να ακροβατεί, ώστε να εξασφαλίζει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση χρειάζεται και τις ψήφους των βουλευτών της αντιπολίτευσης για να μπορέσει να προωθήσει πολιτικές, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την αποστολή της. Δεδομένου ότι το ΑΚΕΛ διεκδικεί το ρόλο της ηγέτιδας δύναμης της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση προσβλέπει σε στήριξη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ, σε μια σειρά από ζητήματα πολιτικής. Ωστόσο, η επόμενη μέρα στην Πινδάρου βρίσκει το κόμμα σε αναζήτηση ρόλου στη νέα τάξη πραγμάτων που δημιούργησε η εκλογή Χριστοδουλίδη στην προεδρία της Δημοκρατίας, ο οποίος διατηρεί σοβαρά ερείσματα στο χώρο της δεξιάς παράταξης. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών στον ΔΗΣΥ, με την ανάδειξη της ηγετικής ομάδας τελειώνει, κλείνει -τουλάχιστον σε οργανωτικό επίπεδο- το επώδυνο κεφάλαιο «προεδρικές εκλογές», και επιτρέπει στη νέα ηγεσία, υπό την Αννίτα Δημητρίου, να χαράξει πορεία για τη συνέχεια.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top