70 χρόνια από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι

70 χρόνια από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε επανέλαβε σήμερα, κατά την 70η επέτειο από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι, τη δέσμευσή του για μία Ιαπωνία χωρίς πυρηνικά όπλα.

"Ως το μοναδικό έθνος στον κόσμο που έχει δεχτεί πυρηνική επίθεση σε καιρό πολέμου, ανανεώνω τη δέσμευσή μου να διαδραματίσω έναν ηγετικό ρόλο στην διεκδίκηση ενός κόσμου απαλλαγμένου από πυρηνικά όπλα και στις τρεις αρχές αποχής από τα πυρηνικά", δήλωσε ο Άμπε από το Πάρκο Ειρήνης του Ναγκασάκι.

Οι αρχές αυτές είναι η πολιτική της Ιαπωνίας να μην κατέχει ή να μην κατασκευάζει πυρηνικά όπλα και να μην επιτρέπει σε τρίτους να τα μεταφέρουν στο έδαφός της.

Ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας προκάλεσε αρνητικά σχόλια την Τετάρτη με αφορμή μία αμφιλεγόμενη νομοθεσία για την ασφάλεια της χώρας όταν είπε ότι τα σχέδια νόμου τα οποία εξετάζει το κοινοβούλιο δεν αποκλείουν τη μεταφορά πυρηνικών όπλων ξένων δυνάμεων από τον ιαπωνικό στρατό.

Το υπουργικό συμβούλιο του Άμπε υιοθέτησε τον περασμένο χρόνο ψήφισμα το οποίο δίνει μία νέα ερμηνεία στο ειρηνιστικό Σύνταγμα του 1946, που συνέταξαν οι ΗΠΑ μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, και επιτρέπει στην Ιαπωνία να ασκήσει συλλογικά το δικαίωμα της αυτοάμυνας ή να υπερασπιστεί έναν σύμμαχό της που δέχεται επίθεση.

Τα νομοσχέδια ήδη ψηφίστηκαν από την κάτω βουλή και η κυβέρνηση συνασπισμού του Άμπε διαθέτει την πλειοψηφία και στην άνω βουλή.

Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλεοψηφία των ψηφοφόρων είναι αντίθετη σε κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική αλλαγή στην αμυντική πολιτική της χώρας.Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Άμπε δεν θα επισκεφθεί το αμφιλεγόμενο μνημείο Γιασουκούνι στο Τόκιο, το οποίο είναι αφιερωμένο στα θύματα του πολέμου, στις 15 Αυγούστου, ημέρα συμπλήρωσης 70 χρόνων από την παράδοση της Ιαπωνίας στους Συμμάχους στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Άμπε επισκέπτεται τακτικά το μνημείο και οι επισκέψεις του προκαλούν συχνά την οργή των γειτόνων του στην Ασία, όπως η Κίνα και η Νότια Κορέα που βίωσαν την ιαπωνική κατοχή. Ακόμη κι αν ο πρωθυπουργός, όπως σχολιάζει το Ρόιτερς, δεν επισκεφθεί το Γιασουκούνι, πάλι ενδέχεται να δεχτεί επικρίσεις αν δεν ζητήσει συγγνώμη στην ανακοίνωση που αναμένεται να εκδώσει αργότερα μέσα στην εβδομάδα με αφορμή την 70η επέτειο της ήττας της Ιαπωνίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Χριστοδουλίδης για Pegasus-1: «Επιβεβαιώνεται το ενεργειακό δυναμικό της Κύπρου – Προχωρούμε με συνέπεια»

Χριστοδουλίδης για Pegasus-1: «Επιβεβαιώνεται το ενεργειακό δυναμικό της Κύπρου – Προχωρούμε με συνέπεια»

Η νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) στο Pegasus-1 στο Οικόπεδο 10 επιβεβαιώνει το ενεργειακό δυναμικό της Κύπρου, αναφέρει σε ανάρτησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε το απόγευμα της Δευτέρας με στελέχη της ExxonMobil.