ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Πλησιάζει ακόμη περισσότερο στους Σοσιαλδημοκράτες η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Γερμανία: Πλησιάζει ακόμη περισσότερο στους Σοσιαλδημοκράτες η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Στο υψηλότερο δημοσκοπικό ποσοστό των τελευταίων πέντε ετών έφτασε η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), στην έρευνα του Ινστιτούτου INSA που δημοσιεύτηκε στην Bild am Sonntag. Μόνο ένας στους δύο Γερμανούς αποκλείει πλέον το ενδεχόμενο να ψηφίσει σε εκλογές την AfD.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Bild am Sonntag, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) εξακολουθεί να προηγείται με 28% χωρίς μεταβολή από την προηγούμενη μέτρηση και ακολουθεί το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 21% και μία μονάδα επιπλέον.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η AfD με 17% (+1) και ακολουθούν οι Πράσινοι με 14% (-1), οι Φιλελεύθεροι με 8% (-1) και η Αριστερά με 5% (+1).

Οι Πράσινοι συνεχίζουν να υφίστανται φθορά, τόσο από την ασαφή πολιτική του υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σχετικά με την αλλαγή πρώτης ύλης για τη θέρμανση των κτιρίων όσο και από το σκάνδαλο νεποτισμού που ξέσπασε στο υπουργείο Οικονομίας και οδήγησε στην απομάκρυνση του στενότερου συνεργάτη του, υφυπουργού Πάτρικ Γκράιχεν.

Εν τω μεταξύ, οι Πράσινοι πέφτουν για πρώτη φορά κάτω από το ποσοστό που εξασφάλισαν στις εκλογές του 2021 (14,8%), ενώ τα κόμματα του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού (CDU, Πράσινοι, FDP) δεν εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σχετικά με την εντυπωσιακή ενίσχυση της AfD, είναι χαρακτηριστικό ότι το 8,4% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα μπορούσε να ψηφίσει την ακροδεξιά. Τον Δεκέμβριο του 2022 το αντίστοιχο μέγεθος ήταν 6,8%. Τότε, το 60% απέκλειε επίσης εντελώς το ενδεχόμενο να ψηφίσει την AfD. Σήμερα, το ποσοστό αυτό έχει περιοριστεί στο 53,9%.

«Το κοινωνικό κλίμα έχει εξελιχθεί υπέρ της AfD, στοιχείο που υποδεικνύει ότι το κόμμα διατηρεί τη διείσδυσή του στη γερμανική κοινωνία», εξηγεί ο επικεφαλής του Ινστιτούτου INSA Χέρμαν Μπίνκερτ και επισημαίνει ότι, αν το κόμμα καταφέρει να εκμεταλλευτεί αυτή τη δυναμική, δεν αποκλείεται να φθάσει το 20%.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top