ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανησυχία Αβέρωφ για οικονομία: «Ορισμένοι νομίζουν ότι θα συνεχίσουμε να ‘τρώμε από τα έτοιμα’ – Βλέπουμε παράδοξα πράγματα»

Ανησυχία Αβέρωφ για οικονομία: «Ορισμένοι νομίζουν ότι θα συνεχίσουμε να ‘τρώμε από τα έτοιμα’ – Βλέπουμε παράδοξα πράγματα»

Έντονη ανησυχία σε ό,τι αφορά την οικονομία, εξέφρασε ο τέως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, κάνοντας μάλιστα λόγο για «παράδοξα φαινόμενα».

Σε ομιλία του σε εκδήλωση των Πρεσβυτέρων του ΔΗΣΥ, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «νοιώθω το χρέος να επισημάνω τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια για την πορεία επιβράδυνσης της οικονομίας. Έπεσε το α’ τρίμηνο κατά 50 τοις εκατό ο ρυθμός ανάπτυξης σε σχέση με πέρυσι. Ορισμένοι νομίζουν ότι θα συνεχίσουμε να ‘τρώμε από τα έτοιμα’, αλλά η πείρα της ζωής δείχνει το αντίθετο», προειδοποίησε ο κ. Νεοφύτου υπογραμμίζοντας πως «με όση διακριτικότητα επιβάλλει η μικρή μου ιστορία, κάλεσα τους αρμόδιους να προβούν σε έγκαιρο προγραμματισμό, να εφαρμόσουν αποφασιστικά μέτρα και να σχεδιάσουν λεπτούς χειρισμούς».

Αντί όμως για μέτρα στην ορθή κατεύθυνση, υπέδειξε, «βλέπουμε παράδοξα φαινόμενα». «Την ώρα που η ανάπτυξη της οικονομίας βάζει φρένο, η κυβέρνηση πατάει γκάζι στις αυξήσεις δαπανών. Εάν δεν προσέξουμε θα πάμε για ύφεση το 2025 και σε δημοσιονομικά ελλείμματα, την ώρα που οι πρόνοιες του Συμφώνου Σταθερότητας με τα αυστηρά όρια στα ελλείμματα επανέρχονται», προειδοποίησε ο τέως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Όσον αφορά, δε, το θέμα των κυρώσεων, ο κ. Νεοφύτου αφού τόνισε πως «δεν με ενδιαφέρει αν θίγουν πρόσωπα, δεν ασχολούμαι με τα πρόσωπα», προειδοποίησε, ακόμη, ότι «αν αφήσουμε να υπονομευτεί, να συκοφαντηθεί στη διεθνή επενδυτική κοινότητα η Κύπρος ως ασφαλής επενδυτικός προορισμός με παρόν και, ιδίως, με μέλλον, τότε οι επιπτώσεις στην οικονομία, στο εισόδημα, στην απασχόληση θα είναι ραγδαίες. Και σε αυτό το θέμα απαιτούνταν προληπτικοί, λεπτοί χειρισμοί πριν φτάσουμε στα τετελεσμένα».

Αυτούσια η ομιλία του τέως Προέδρου του ΔΗΣΥ:

Φίλες και φίλοι

Νοιώθω μεγάλη τιμή γι’ αυτή τη συνάντηση, που οργανώσατε. Σας ευχαριστώ από καρδιάς για τη συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια.

Ανήκω σε διαφορετική γενιά, αλλά στα πρόσωπά σας βλέπω συμμαχητές και συνοδοιπόρους. Ανθρώπους που πίστεψαν στις αρχές και αξίες μας και ίδρυσαν τον ΔΗ.ΣΥ.

Κάθε φορά, όταν σας συναντώ, αισθάνομαι το άγγιγμα της παράδοσής μας. Νοιώθω τη μετάγγιση της πείρας σας. Μοιράζομαι τη συναίσθηση του χρέους. Συναισθάνομαι την ευθύνη. Ξαναζώ την κοινή μας πορεία. Ακούω το βηματισμό της ιστορίας μας. Με συνεπαίρνει το πρόσταγμα της συνείδησής μας να είμαστε πάντα εκεί όπου το καθήκον μας καλεί. Ανεξάρτητα από θέσεις και οφίτσια, να αναλαμβάνουμε την ευθύνη των πράξεών μας, αλλά και να μη σιωπούμε όταν οφείλουμε να μιλήσουμε.

Ζούμε κρίσιμες στιγμές για το έθνος, την πατρίδα, την κοινωνία και την οικονομία.

Είναι μια κρίσιμη, μια σημαδιακή ημέρα η σημερινή με τις εκλογές στην Ελλάδα. Εύχομαι στο αδελφό κόμμα, στο φίλο μου και μεγάλο φίλο της Κύπρου μας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να νικήσει για το καλό και της Ελλάδας και της πατρίδας μας. Με την ευκαιρία, ας δούμε, ότι σήμερα στην Ελλάδα ψηφίζουν και οι 17άρηδες. Να μια ωραία ιδέα που αξίζει να την εφαρμόσουμε κι εδώ. Όχι, βέβαια γιατί, όπως έδειξαν και οι τελευταίες εκλογές, ο Συναγερμός έχει την πλειοψηφία της νέας γενιάς, είμαστε, ξανά, το πρώτο κόμμα στους νέους, αλλά γιατί οι νέοι μας, οι 17άρηδες, με την ωριμότητα και την αγωνιστικότητά τους, αξίζουν να γίνουν ισότιμοι πολίτες.

Εκλογές γίνονται και την άλλη Κυριακή στην Τουρκία. Ο διεθνής παράγοντας ανέμενε να ολοκληρωθούν οι εκλογικές εκκρεμότητες στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία ώστε, ως το φθινόπωρο, να τεθούν επί τάπητος το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Για το εθνικό μας ζήτημα είναι πιθανώς και η τελευταία ευκαιρία για επίλυση του.

Φίλες και φίλοι σε αυτή τη νέα φάση η επικράτηση Μητσοτάκη είναι πυλώνας σταθερότητας για την εθνική μας υπόθεση. Η διαφαινόμενη επικράτηση Ερντογάν, επιβεβαιώνει τις προβλέψεις που είχαμε κάνει ήδη από το προηγούμενο έτος. Είναι απρόβλεπτος παίκτης τόσο στη διεθνή σκηνή, όσο και στην περιοχή μας. Είναι ταυτόχρονα και ο ηγέτης που μπορεί να πάρει και να υλοποιήσει αποφάσεις. Εμείς, η Κύπρος, αντί να αναλωνόμαστε και να ταλανιζόμαστε με το ερώτημα «κατά πόσο ο Ερντογάν θα πάρει κι άλλες αποστάσεις από τη Δύση και από την Ευρώπη», πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν έχουμε κανένα περιθώριο να ετεροκαθοριζόμαστε. Πρέπει εμείς να προτάξουμε την επιλογή μας για τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση της πατρίδας μας στη συμφωνημένη βάση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Και πρέπει η επιλογή μας να είναι σαφής και κρυστάλλινη. Μισόλογα και επαμφοτερίζουσες διατυπώσεις μπορεί να εξυπηρετούν κομματικές ανάγκες και σκοπιμότητες στο εσωτερικό της χώρας και της κυβέρνησης, αλλά είναι σαφές ότι βλάπτουν το εθνικό θέμα, ότι αντιστρατεύονται το εθνικό συμφέρον.

Δεν θα κουραστώ να τονίζω ότι δεν νοείται ισχυρή διαπραγμάτευση χωρίς ισχυρή οικονομία. Και δε νοείται ευημερία των πολιτών χωρίς ακμάζουσα οικονομία.

Γι’ αυτό το λόγο νοιώθω το χρέος να επισημάνω τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια για την πορεία επιβράδυνσης της οικονομίας. Έπεσε το α’ τρίμηνο κατά 50 τοις εκατό ο ρυθμός ανάπτυξης σε σχέση με πέρυσι. Ορισμένοι νομίζουν ότι θα συνεχίσουμε να «τρώμε από τα έτοιμα», αλλά η πείρα της ζωής δείχνει το αντίθετο. Με όση διακριτικότητα επιβάλλει η μικρή μου ιστορία, κάλεσα τους αρμόδιους να προβούν σε έγκαιρο προγραμματισμό, να εφαρμόσουν αποφασιστικά μέτρα και να σχεδιάσουν λεπτούς χειρισμούς. Αντί όμως για μέτρα στην ορθή κατεύθυνση, βλέπουμε παράδοξα φαινόμενα. Την ώρα που η ανάπτυξη της οικονομίας βάζει φρένο, η κυβέρνηση πατάει γκάζι στις αυξήσεις δαπανών. Εάν δεν προσέξουμε θα πάμε για ύφεση το 2025 και σε δημοσιονομικά ελλείμματα, την ώρα που οι πρόνοιες του Συμφώνου Σταθερότητας με τα αυστηρά όρια στα ελλείμματα επανέρχονται.

Σε έναν άλλο κρίσιμο τομέα, διαπιστώνω ότι όχι μόνο μας προλαβαίνουν τα γεγονότα, αλλά και τα προαναγγέλουμε. Επιβλήθηκαν νέα sanctions, νέες κυρώσεις. Δεν με ενδιαφέρει αν θίγουν πρόσωπα, δεν ασχολούμαι με τα πρόσωπα, με ενδιαφέρει και με ανησυχεί γιατί αφορούν, γιατί θίγουν τη χώρα. Είμαστε μια οικονομία υπηρεσιών. Αν αφήσουμε να υπονομευτεί, να συκοφαντηθεί στη διεθνή επενδυτική κοινότητα η Κύπρος ως ασφαλής επενδυτικός προορισμός με παρόν και, ιδίως, με μέλλον, τότε οι επιπτώσεις στην οικονομία, στο εισόδημα, στην απασχόληση θα είναι ραγδαίες. Και σε αυτό το θέμα απαιτούνταν προληπτικοί, λεπτοί χειρισμοί πριν φτάσουμε στα τετελεσμένα.

Θα είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή με τους δυτικούς συμμάχους και εταίρους μας για την υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας, για την καταδίκη της εισβολής στην Ουκρανία, αλλά, ταυτόχρονα , νοιαζόμαστε για την πατρίδα μας. Αντιλαμβάνεστε και από την προσεκτική επιλογή των διατυπώσεων μου ότι αυτό το θέμα απαιτεί λεπτούς χειρισμούς ουσίας, όχι επικοινωνιακό θόρυβο. Άλλο πράγμα είναι η συνεργασία και η συμμόρφωση και, τελείως άλλο, να γίνεται η ηγεσία ενός κράτους εκπρόσωπος τύπου οποιασδήποτε άλλης χώρας, ή ένας τροχονόμος επικίνδυνων κινήσεων για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας. Πιθανώς η ζημιά που προκλήθηκε από τις δηλώσεις προαναγγελίας των κυρώσεων να ήταν περισσότερη από ότι αυτές τις ίδιες τις κυρώσεις. Φυσικά και λέμε όχι στη συγκάλυψη οποιουδήποτέ, φυσικά και πρέπει να σταματήσουμε να πατούμε σε δύο βάρκες, αλλά ταυτόχρονα έχουμε υποχρέωση να προστατεύουμε την ίδια τη χώρα.

Όπως είπα και στο πρόσφατο Συνέδριό μας θα είμαι πάντα μάχιμος. Θα καταθέτω δημόσια, ενώπιον της κοινωνίας, τις θέσεις και απόψεις μου που κρίνω οφέλιμες για τον τόπο. Επαφίεται στην ηγεσία μας εάν τις κρίνει ορθές να τις λαμβάνει υπόψιν. Δεν διεκδικώ την πατρότητα. Με ενδιαφέρει η ορθότητα της πολιτικής ανεξάρτητα από το ποιος την εφαρμόζει .

Αγαπημένες μου φίλες και φίλοι,

Το μέλλον μιας χώρας εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα της πολιτικής διαχείρισης και όχι από την αισθητική της εικόνας και της επικοινωνίας αυτό ας το έχουμε όλοι πάντα κατά νού.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top