ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έντονη ανησυχία και επιφυλάξεις νοσηλευτηρίων για την προωθούμενη νομοθεσία για τα Κέντρα Αποκατάστασης – Τι ζητούν από την Υπ. Υγείας

Έντονη ανησυχία και επιφυλάξεις νοσηλευτηρίων για την προωθούμενη νομοθεσία για τα Κέντρα Αποκατάστασης – Τι ζητούν από την Υπ. Υγείας

Έντονη ανησυχία και σοβαρές επιφυλάξεις, αναφορικά με την προωθούμενη νομοθεσία που θα διέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, εκφράζουν τρία ιδιωτικά νοσηλευτήρια τα οποία παρέχουν σήμερα τέτοιου είδους υπηρεσίες και είναι ενταγμένα μάλιστα στο ΓεΣΥ.

Πρόκειται για το Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ, το ΕΔΕΜ Ιατρικό Κέντρο και ο «Πλάτωνας» Ιατρικό Κέντρο, τα οποία ήδη απέστειλαν στην Υπουργό Υγείας, Δρ Πόπη Κανάρη, κοινή επιστολή με την οποία αναλύουν και επεξηγούν τους προβληματισμούς τους, διαμηνύοντας, μεταξύ άλλων, πως η προωθούμενη νομοθεσία έχει καταστεί πλέον άνευ αντικειμένου.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το ThemaOnline, τα τρία νοσηλευτήρια που προσφέρουν εξειδικευμένες και πολύ σημαντικές υπηρεσίες αποθεραπείας και αποκατάστασης, διαθέτοντας τόσο τον απαραίτητο εξοπλισμό όσο και εξειδικευμένο προσωπικό, στην επιστολή τους προειδοποιούν ότι, ως έχει το νομοσχέδιο, εξαναγκάζει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια να πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της άδειας ιδιωτικού νοσηλευτηρίου και της άδειας των κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης, γεγονός που χαρακτηρίζουν ως απαράδεκτο, «καθότι δεν μπορεί να εξαναγκάζεις ένα ιδιωτικό νοσηλευτήριο που μεταξύ άλλων εξειδικεύεται σε αποκατάσταση και αποθεραπεία να απεμπολεί την άδεια λειτουργίας του και να υποβιβάζεται μόνο σε Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης ως ορίζεται στο εν λόγω νομοσχέδιο».

Περαιτέρω, αφού τονίζουν ότι το νομοσχέδιο έχει καταστεί άνευ αντικειμένου, υπενθυμίζουν πως τα εν λόγω νοσηλευτήρια με εξειδίκευση στην αποκατάσταση και αποθεραπεία έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ, εξυπηρετώντας τις ανάγκες του κυπριακού πληθυσμού και προσφέροντας στο ΓεΣΥ μεγάλο αριθμό κλινών, με αποτέλεσμα να ικανοποιούνται πλήρως οι ανάγκες των ασθενών.

Τα τρία νοσηλευτήρια εκφράζουν, επίσης, την αντίθεση τους με την αναδρομική ισχύ που θα έχει ο Νόμος σε περίπτωση ψήφισής του, υποδεικνύοντας ότι κάτι τέτοιο θα είναι βάρος τους, μίας και κατέχουν άδεια σε ισχύ και τεκμηριωμένα παρέχουν υπηρεσίες αποθεραπείας και αποκατάστασης, έχουν επιλεγεί από τον ΟΑΥ να παρέχουν υπηρεσίες αποκατάστασης από 01/01/23 εντός ΓεΣΥ, και στην ουσία θα εξισωθούν με στέγες ηλικιωμένων.

Επί τούτου, μάλιστα, εύλογα διερωτώνται εάν θα πρέπει να αδειοδοτηθούν ξανά την ώρα που ήδη παρέχουν υπηρεσίες αποκατάστασης, έχοντας εξασφαλίσει και άδεια μετά από διαδικασίες που διήρκησαν πάνω από ένα έτος, παρέχοντας αναγνωρισμένες υπηρεσίες από το ΓεΣΥ και τον ΟΑΥ.

Προκειμένου να αρθεί η πιο πάνω αδικία, το Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ, το ΕΔΕΜ Ιατρικό Κέντρο και ο «Πλάτωνας» Ιατρικό Κέντρο, εισηγούνται όπως γίνει ειδική πρόνοια στον προτεινόμενο νόμο για ήδη υφιστάμενα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, τα οποία σήμερα προσφέρουν υπηρεσίες αποθεραπείας και αποκατάστασης.

Την ίδια ώρα, τα τρία νοσηλευτήρια επισημαίνουν ότι, δεν μπορεί ο νομοθέτης να εξαναγκάζει νομικά ή φυσικά πρόσωπα να κατέχουν δύο ταυτόσημες άδειες, σύμφωνα με δύο ξεχωριστούς νόμους, καθότι αυτό είναι αντισυνταγματικό, αλλά και επιφέρει στις εν λόγω οντότητες δυσβάστακτη ταλαιπωρία, έξοδα και ενδεχομένως να τους εμποδίζει να λειτουργούν πλέον ως νοσηλευτήρια με εξειδίκευση την αποθεραπεία και αποκατάσταση.

«Δεν γίνεται να εξισωνόμαστε με στέγες ηλικιωμένων»

Τα τρία νοσηλευτήρια, ακόμη, προειδοποιούν ότι, με την προτεινόμενη διαδικασία εξέτασης ή/και υποβολής αιτήσεων, πέραν του ότι φωτογραφίζονται από τις τροποποιήσεις οι στέγες ηλικιωμένων, γίνεται προσπάθεια να εξισώνονται οι στέγες ηλικιωμένων με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, τα οποία εκ των πραγμάτων για να αποκτήσουν την αρχική τους άδεια πρέπει να πληρούν διαφορετικού επιπέδου κριτήρια και προϋποθέσεις ενώ για τις στέγες ηλικιωμένων αυτές οι προϋποθέσεις είναι πολύ ελαστικότερες και λιγότερο αυστηρές απαιτήσεις.

Επιπρόσθετα, διερωτώνται και γιατί οι στέγες ηλικιωμένων φωτογραφίζονται στις τροποποιήσεις του νομοσχεδίου, έτσι ώστε το νομοσχέδιο στην ουσία να προσαρμοστεί και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ή/και κριτήρια, να έχουν υποβαθμιστεί σε τέτοιο βαθμό με αποτέλεσμα ο σκοπός του νομοθέτη να μην ικανοποιείται.

Παράλληλα, το Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ, το ΕΔΕΜ Ιατρικό Κέντρο και ο «Πλάτωνας» Ιατρικό Κέντρο, υπενθυμίζουν πως προσφέρουν όλο το φάσμα της ιατρικής φροντίδας συμπεριλαμβανομένου και της αποκατάστασης και αποθεραπείας ενός ασθενή, σε αντίθεση με τις στέγες ηλικιωμένων όπου οι υπηρεσίες που παρέχουν εκ των πραγμάτων είναι περιορισμένες, υποδεικνύοντας ότι οι μεταβατικές διατάξεις ξεκάθαρα δεν καλύπτουν τα ήδη υφιστάμενα Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας, τα οποία λειτουργούν ως τέτοια και όχι σαν στέγες ηλικιωμένων.

Πάντως, προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή» στο όλο θέμα, τα τρία νοσηλευτήρια, μέσω της επιστολής τους, προς την Υπουργό Υγείας, υποβάλλουν και σειρά εισηγήσεων και τροποποιήσεων της υπό διαμόρφωση νομοθεσίας, ούτως ώστε αυτή να μην τα αδικεί, να μην τα εξισώνει με στέγες ηλικιωμένων και να επιτυγχάνει τον στόχο της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτοψία «Τ» σε προσφυγικές πολυκατοικίες - «Πού θα πάμε;» - «Θέλουν τρία ενοίκια μπροστά. Πού να τα βρω;» - Φωτογραφίες

Αγαπημένος προορισμός για τους Πολωνούς η Κύπρος – Η αύξηση, η προτίμηση και οι προοπτικές

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top