ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλαγή σκυτάλης στην ΚΥΠ – Ποιοι αναλαμβάνουν Διοικητής και Υποδιοικητής

Αλλαγή σκυτάλης στην ΚΥΠ – Ποιοι αναλαμβάνουν Διοικητής και Υποδιοικητής

Αλλαγή σκυτάλης στην Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ) από την 1η Ιουνίου, με τον διπλωμάτη Τάσο Τζιωνή να αναλαμβάνει, όπως φαίνεται, μετά από 15 χρόνια και πάλι τα ηνία της Υπηρεσίας και τον Πανίκο Σταύρου να διορίζεται ως Υποδιοικητής.

Αξίζει να αναφερθεί πως, ο κ. Τζιωνής υπηρέτησε ξανά ως Διοικητής της ΚΥΠ μεταξύ 2003-2008 επί Προεδρίας του μ. Τάσου Παπαδόπουλου, ενώ επί σειρά ετών ήταν μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό.

Σε ό,τι αφορά τον Υποδιοικητή, ο κ. Σταύρου σήμερα είναι Διοικητής της Προεδρικής Φρουράς, θέση στην οποία διορίστηκε την 1η Μαρτίου 2023, μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων της νέας Κυβέρνησης. Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που τον θέλουν να μετακομίζει στην ΚΥΠ, τη θέση του Διοικητή της Προεδρικής Φρουράς θα αναλάβει ο Παντελής Ιορδάνους.

Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες του ThemaOnline, ο νυν Διοικητής της ΚΥΠ, Κυριάκος Κούρος, προσεγγίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, προκειμένου να παραμείνει στην εν λόγω θέση, ωστόσο, απάντησε αρνητικά, αφού φαίνεται να επιθυμεί να επιστρέψει στα διπλωματικά του καθήκοντα.

Ποιος είναι ο Τάσος Τζιωνής

Ο Τάσος Τζιωνής γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1955 στη Λεμεσό. Αποφοίτησε από το Β’ Γυμνάσιο Αρρένων Λεμεσού και σπούδασε στη Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1980, ενώ έκανε διπλωματικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Οξφορντ το 1990.

Μετά από μια σύντομη παρουσία στο Τελωνείο εισήλθε το 1984 στο Υπουργείο Εξωτερικών. Μέχρι το 1990 υπηρέτησε στο Τμήμα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και στη συνέχεια μετατέθηκε στις Βρυξέλλες. Το 1998 ανέλαβε διευθυντής πολιτικών υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών και το 2003 επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου εντάχθηκε στην Ε/κ διαπραγματευτική ομάδα για το Κυπριακό με κύριο αντικείμενο τη λύση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν. Την περίοδο 2006-2008 υπηρέτησε ως αντιπρόσωπος του Προέδρου Παπαδόπουλου στο Κυπριακό, έχοντας ως συνομιλήτη τον Τ/κ διαπραγματευτή Μπερντέβ.

Από το 2003 -2008 ο Τάσος Τζιωνής υπηρέτησε ως διευθυντής του διπλωματικού Γραφείου του Τάσσου Παπαδόπουλου και διοικητής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ).

Μετά από υπηρεσία ως πρέσβης της Κύπρου στο Ισραήλ επέστρεψε στο ΥΠΕΞ ως μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής για τους υδρογονάθρακες. Την ίδια στιγμή, ανέλαβε διαπραγματεύσεις με ισραηλινούς ομολόγους του για την ενοποίηση (unitization) του Κοιτάσματος Αφροδίτη στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ. Εργάστηκε επίσης ως διαμεσολαβητης στις διαφορές Ισραήλ -Λιβάνου για το διαχωρισμό της μεταξύ τους ΑΟΖ.

Υπηρέτησε ως πρέσβης της Κύπρου στη Ρώμη και επέστρεψε στη συνέχεια ως Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ το 2019, θέση από την οποία αφυπηρέτησε την 30η Μαρτίου 2020.

Στη διάρκεια της 36χρονης καριέρας του σημαντική ήταν η συμβολή του στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκταφές λειψάνων αγνοουμένων –πεσόντων, στον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών και γενικά στα θέματα φυσικού αερίου και ενέργειας. Ίσως η πιο σημαντική του συμβολή ήταν η διαπραγμάτευση με το Ηνωμένο Βασίλειο για επανακαθορισμό του καθεστώτος των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο.

Με το Νίκο Χριστοδουλίδη στη θέση του ΥΠΕΞ, ανέλαβε να δημιουργήσει στη συνέχεια την Διπλωματική Ακαδημία, από την οποία παραιτήθηκε το Μάιο του 2022.

Τον Μάρτιο του 2023, δε, παρέδωσε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη μελέτη για τη λειτουργία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Σημειώνεται πως, ο κ. Τζιωνής είναι παντρεμένος με τη Λουΐζα Μαυρομμάτη και μαζί έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τον Ανδρέα και τη Μαρία Μυρσίνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top