ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συστάσεις Κεντρικής Τράπεζας προς το κοινό για τη σύναψη δανείων και τα επιτόκια

Συστάσεις Κεντρικής Τράπεζας προς το κοινό για τη σύναψη δανείων και τα επιτόκια

Η ανοδική τάση των επιτοκίων που επικρατεί διεθνώς τους τελευταίους μήνες έχει αυξήσει σημαντικά το κόστος δανεισμού των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, τονίζει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, η οποία προτρέπει το κοινό όπως προτού επιλέξει το είδος του δανειστικού επιτοκίου (κυμαινόμενο ή σταθερό), να λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι το ύψος των επιτοκίων δεν παραμένει στατικό αλλά αυξομειώνεται.

«Τα επιτόκια αυξομειώνονται ανάλογα με τις μακροοικονομικές συνθήκες που κατά καιρούς επικρατούν» και «για αυτό οι αποφάσεις των δανειοληπτών για τα χαρακτηριστικά κάποιας δανειακής σύμβασης πρέπει να λαμβάνονται μετά από έρευνα, ανάλυση και προβληματισμό», αναφέρει η ΚΤΚ σε ανακοίνωση.

«Ως εκ τούτου, οφείλουν να κατανοήσουν πλήρως τις συνέπειες των διαθέσιμων επιλογών και ιδιαίτερα σε ποιο σημείο του κύκλου ανόδου/καθόδου επιτοκίων ενδεχομένως να κλειδώσουν το δάνειό τους, ειδικά σε περίπτωση που σκέφτονται δάνεια με σταθερό επιτόκιο», υπογραμμίζει.

Επιπλέον, η ΚΤΚ προτρέπει το κοινό όπως «μελετά προσεκτικά τις συμβάσεις δανείων που τίθενται ενώπιον τους και να αξιολογούν και να λαμβάνουν υπόψη παράγοντες όπως το ύψος της μηνιαίας δόσης καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου και τυχόν χρεώσεις πρόωρης αποπληρωμής και μεταβολής του τύπου του επιτοκίου».

Επίσης, καλεί το κοινό να αναζητά σαφείς και επαρκείς επεξηγήσεις για όλα τα πιο πάνω από τα πιστωτικά ιδρύματα με τα οποία συνεργάζονται, συμπεριλαμβανομένου και υπολογισμό του συνολικού πληρωτέου ποσού σε τόκους κάτω από διάφορα σενάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top