ΥΓΕΙΑ

5 μύθοι «υγιεινής διατροφής» που βλάπτουν την υγεία σου

5 μύθοι «υγιεινής διατροφής» που βλάπτουν την υγεία σου

Στη σημερινή κοινωνία υπάρχει ένας συντριπτικός όγκος πληροφορίας σχετικά με την υγιεινή διατροφή. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι συμβουλές ίσες και το να πιστεύουμε παραπλανητικούς μύθους μπορεί να βλάψει ακούσια την υγεία μας.

Στη συνέχεια θα καταρρίψουμε πέντε κοινούς μύθους περί «υγιεινής διατροφής» που μπορεί να έχουν επιζήμιες επιπτώσεις στην υγεία μας.

Κατανοώντας την αλήθεια πίσω από αυτούς τους μύθους, μπορείς να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις σχετικά με τη διατροφή σου.

Μύθος: «Όλα τα λίπη είναι κακά»
Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους είναι ότι όλα τα λίπη είναι επιζήμια για την υγεία μας. Στην πραγματικότητα, δεν έχουν δημιουργηθεί όλα τα λίπη με τον ίδιο τρόπο. Τα υγιή λίπη, όπως αυτά που βρίσκονται στο αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς και το ελαιόλαδο, είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας μας και πολλές από τις σωματικές λειτουργίες μας. Ο λόγος; Παρέχουν ενέργεια, υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου και βοηθούν στην απορρόφηση σημαντικών βιταμινών.

Οι πραγματικοί ένοχοι που πρέπει να προσέξεις είναι τα τρανς λιπαρά και η υπερβολική πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αντί να αποφεύγεις εντελώς τα λιπαρά, επικεντρώσου στην κατανάλωση των «καλών λιπαρών» με μέτρο και ελαχιστοποίησε τις πηγές ανθυγιεινών λιπαρών.

Μύθος: «Η κατανάλωση υδατανθράκων οδηγεί σε αύξηση βάρους»
Οι υδατάνθρακες έχουν δαιμονοποιηθεί άδικα χάρη στην κουλτούρα της δίαιτας. Αν και είναι αλήθεια ότι η υπερβολική κατανάλωση εξευγενισμένων υδατανθράκων, όπως η ζάχαρη και το λευκό ψωμί, μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους, δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες κακοί. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα και μπορούν στην πραγματικότητα να υποστηρίξουν τη διαχείριση του βάρους και τη συνολική υγεία.

Προτίμησε τους σύνθετους υδατάνθρακες έναντι των εξευγενισμένων και επικεντρώσου στον έλεγχο των μερίδων (ιδίως εάν έχεις στόχο την απώλεια βάρους) και όχι στην πλήρη αποφυγή.

Μύθος: «Η κατανάλωση κρόκου αυγού αυξάνει τη χοληστερόλη»
Για χρόνια, τα αυγά και ιδιαίτερα οι κρόκοι, λοιδορούνται λόγω της περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη. Ωστόσο, η έρευνα έχει καταρρίψει την πεποίθηση ότι η διατροφική χοληστερόλη επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα για τους περισσότερους ανθρώπους. Τα αυγά αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων. Μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, ακόμη και για τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη, εφόσον καταναλώνονται με μέτρο. Εάν ανησυχείς για τα επίπεδα χοληστερόλης σου, συμβουλέψου έναν διατροφολόγο για εξατομικευμένες διατροφικές συμβουλές.

Μύθος: «Θα πρέπει πάντα να αποφεύγεις το τσιμπολόγημα»
Το τσιμπολόγημα έχει αποκτήσει αρνητική φήμη, αλλά το κλειδί βρίσκεται στην έξυπνη επιλογή σνακ. Το απερίσκεπτο τσιμπολόγημα επεξεργασμένων, υψηλής θερμιδικής αξίας σνακ μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους και σε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες. Ωστόσο, τα υγιεινά σνακ μπορούν στην πραγματικότητα να υποστηρίξουν τη διαχείριση του βάρους και να παρέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Προτίμησε σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά με χούμους, γιαούρτι ή μια χούφτα ξηρούς καρπούς. Το κλειδί είναι να ακούς τα σήματα πείνας που δίνει το σώμα σου και να επιλέγεις θρεπτικά σνακ που τροφοδοτούν τον οργανισμό σου μεταξύ των γευμάτων.


Μύθος: «Οι δίαιτες αποτοξίνωσης καθαρίζουν το σώμα από τις τοξίνες»
Οι δίαιτες αποτοξίνωσης έχουν αποκτήσει δημοτικότητα ως μια γρήγορη λύση για τον καθαρισμό του σώματος από τις τοξίνες. Ωστόσο, το ανθρώπινο σώμα διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα αποτοξίνωσης, το οποίο περιλαμβάνει κυρίως το συκώτι και τα νεφρά.

Οι περισσότερες δίαιτες αποτοξίνωσης περιορίζουν σημαντικά την πρόσληψη θερμίδων και στερούνται βασικών θρεπτικών συστατικών, οδηγώντας σε κόπωση, απώλεια μυϊκής μάζας και έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Αντί να βασίζεσαι σε ακραίες δίαιτες αποτοξίνωσης, εστίασε σε ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο που περιλαμβάνει άφθονα φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες, δημητριακά ολικής αλέσεως και νερό για να υποστηρίξεις τις φυσικές διαδικασίες αποτοξίνωσης του οργανισμού.

Καθώς θα αναζητάς πληροφορίες για την υγιεινή διατροφή είναι σημαντικό να αμφισβητείς τους δημοφιλείς μύθους και να βασίζεις τις διατροφικές σου επιλογές σε επιστημονικά στοιχεία. Απόφυγε να πέσεις στην παγίδα των παραπλανητικών πληροφοριών που μπορεί ενδεχομένως να βλάψουν την υγεία σου και «αγκάλιασε» μια ισορροπημένη προσέγγιση που περιλαμβάνει απ’όλα. Αν έχεις απορίες ή χρειάζεσαι διευκρινίσεις, εμπιστεύσου έναν διατροφολόγο. Άλλωστε, η υγιεινή διατροφή έχει να κάνει με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και τη θρέψη του σώματός σου.

Πηγή: newsbeast.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top