ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανέβηκαν πάνω από 10% οι τιμές των ψαριών - Σε ποια προϊόντα παρατηρούνται αυξήσεις και μειώσεις

Ανέβηκαν πάνω από 10% οι τιμές των ψαριών - Σε ποια προϊόντα παρατηρούνται αυξήσεις και μειώσεις

Καθολική εφαρμογή του μέτρου μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στις 7 κατηγορίες προϊόντων που περιλαμβάνονται στο Διάταγμα, διαφάνηκε από τους ελέγχους της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, όπως αναφέρεται στο Παρατηρητήριο Τιμών Καταναλωτικών Προϊόντων για τον μήνα Μάιο 2023.

Μάλιστα τονίζεται πως σημειώθηκε μείωση στις τιμές και πολύ θετικό αντίκτυπο στους καταναλωτές, κυρίως σε οικογένειες με μικρά παιδιά.

Το Παρατηρητήριο παρουσιάζει τη μέση σταθμισμένη τιμή για 250 βασικά καταναλωτικά προϊόντα (τρόφιμα και άλλα προϊόντα), με βάση τις ποσότητες και τιμές ανά ημέρα, στις οποίες τα προϊόντα αυτά διατέθηκαν σε 400 καταστήματα λιανικής πώλησης Παγκύπρια, καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα.

Σκοπός του Παρατηρητηρίου είναι η διάθεση στον καταναλωτή μιας αντικειμενικής συγκριτικής αποτύπωσης των τιμών αγοράς από όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης, υπεραγορές, αρτοποιεία, φούρνους, περίπτερα κ.α..

Συμπερασματικά, η αποτίμηση που γίνεται για τον μήνα Μάιο καταδεικνύει ότι οι τιμές διατηρούνται στα ίδια περίπου επίπεδα, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη διατήρηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα, ο οποίος ανήλθε το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2023 σε 8,5% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, όπως και κατά το πρώτο τετράμηνο.

Όπως φαίνεται και στον πίνακα με τους δείκτες τιμών για τον μήνα Μάιο, σε σύνολο 45 κατηγοριών βασικών προϊόντων, 25 κατηγορίες κατέγραψαν αυξήσεις πέραν του 1% και 17 κατηγορίες παρουσίασαν μειώσεις, με κυριότερες μειώσεις στα χόρτα, το γάλα, το ψωμί, τα αυγά, τις βρεφικές πάνες, το βρεφικό γάλα και τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής.

Σημαντικές αυξήσεις παρουσιάζουν τον μήνα Μάιο, το αλεύρι (7%), το ρύζι (5%), ο κυπριακός καφές (5 %), το λάδι (4,3%), τα κατεψυγμένα ζυμαρικά (5,3%), τα φρέσκα ψάρια (10,6%) και όλες οι κατηγορίες κατεψυγμένων ψαριών 6-37% (μαλάκια, ψάρια και ψάρια πανέ) και κρέατος πανέ (2,7%). Μικρότερη αύξηση κατέγραψαν το χαρτί υγείας (3,7%), τα μαλακτικά (3,3%) και απορρυπαντικά ρούχων (1,1%).

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή διευκρινίζει ότι τα Παρατηρητήρια Τιμών ετοιμάζονται αποκλειστικά για σκοπούς πληροφόρησης των καταναλωτών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν συμβουλές. Τα Παρατηρητήρια Τιμών δεν προορίζονται και ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν την έρευνα αγοράς που πρέπει να κάνει ο κάθε καταναλωτής βάσει των δικών του προτιμήσεων, δεδομένων και αναγκών, ούτε αποσκοπούν να υποδείξουν στους καταναλωτές τα σημεία πώλησης που θα επιλέξουν ή συγκεκριμένα προϊόντα.

Ιδιαίτερα σημειώνεται ότι κάποια από τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο Παρατηρητήριο υφίστανται ποιοτικές διαφορές, οι οποίες δεν μπορούν να καθοριστούν. Για τον σκοπό αυτό η Υπηρεσία παροτρύνει τους καταναλωτές όπως κάνουν ουσιαστική έρευνα αγοράς πριν προχωρήσουν σε αγορές, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου Παρατηρητηρίου.

Τα αναλυτικά στοιχεία του Παρατηρητηρίου μπορείτε να τα δείτε πιο κάτω.

- Χαμηλότερη, ψηλότερη και μέση σταθμισμένη τιμή ανά προϊόν
- Σύγκριση τιμών: Μάιος 2023 - Απρίλιος 2023
- Διακύμανση τιμών ανά προϊόν
- Δείκτες τιμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top