ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα πρόκληση Ερντογάν - «Θέλει να προσγειωθεί στο νέο αεροδρόμιο στην Τύμπου στις 20 Ιουλίου»

Νέα πρόκληση Ερντογάν - «Θέλει να προσγειωθεί στο νέο αεροδρόμιο στην Τύμπου στις 20 Ιουλίου»

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος επανέλαβε την τουρκική θέση υπέρ λύσης της δυο κρατών στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεών του με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, έπειτα από συνάντησή τους στα κατεχόμενα.

Ο Τζεβντέτ Γιλμάζ είπε ότι η Τουρκία είναι ανοικτή σε διάλογο για τους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο και και επιθεώρησε τις εργασίες για το νέο τερματικό σταθμό στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

Κυπριακό

Μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της Τουρκίας, δήλωσε ο κ. Γιλμάζ, είναι η επίτευξη δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού με τρόπο που να εγγυάται τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού «λαού». Με τον κ. Τατάρ, πρόσθεσε, επιβεβαίωσαν ότι μια λύση στην Κύπρο μπορεί να εξευρεθεί με βάση τις "πραγματικότητες" κι αυτή θα συμβάλει στη σταθερότητα της περιοχής και την ευημερία.

Από μια λύση επωφελούνται όλοι, πρόσθεσε, ενώ η μη λύση είναι ζημιογόνα για όλους στην περιοχή. Ωστόσο, συνέχισε, δεν τίθεται θέμα να αφήσουν αναπάντητες τις μονομερείς ενέργειες που γίνονται παραβλέποντας τους Τ/κ και τα δικαιώματά τους."Όπως το δίδυμο Ελλήνων – Ε/κ, έτσι και η ΕΕ, η οποία ενεργεί ως εκπρόσωπός τους, δεν πρέπει πλέον να επιμένουν να βλέπουν την τουρκοκυπριακή πλευρά ως μειονότητα. Μπροστά σε αυτό, όπως γνωρίζετε, έχουμε θέσει ως στόχο την αναγνώριση της 'τδβκ' και συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι θα ήθελε να υπενθυμίσει στην ΕΕ « ως αδερφός σας που έχει υπηρετήσει και στην Γενική Διεύθυνση της ΕΕ στο παρελθόν, ότι η ΕΕ έχει μια βασική αρχή, δεν δέχεται τις αμφισβητούμενες χώρες ως μέλη, αλλά δυστυχώς το έκανε με την ε/κ πλευρά, επιδεικνύοντας ασυνέπεια και παραβιάζοντας τη δική της πολιτική». Επανέλαβε ότι οι Ε/κ ψήφισαν όχι στο δημοψήφισμα και μίλησε για αδικία ως προς τον διαμοιρασμό κονδυλίων για την προενταξιακή περίοδο( Pre-Accession Assistance, IPA). Κάλεσε επίσης την ΕΕ «να λάβει πιο δίκαιη στάση σε αυτά τα ζητήματα».

Θα συνεχίσουν, ανέφερε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, να υπερασπίζονται το "μοντέλο λύσης των δύο κρατών με βάση την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς". Ποτέ, συνέχισε, δεν εγκατέλειψαν αυτοί το τραπέζι των συνομιλιών, αλλά η στάση τους είναι επίσης πολύ σαφής και ξεκάθαρη. «Θα ήθελα να πω ότι είμαστε πάντα ανοιχτοί σε μια λύση δύο κρατών».

Ανατολική Μεσόγειος

Στην Ανατολική Μεσόγειο, συνέχισε, η Τουρκία "είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικαιώματά της στην υφαλοκρηπίδα της όσο και τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, που είναι οι ισότιμοι και κοινοί ιδιοκτήτες της Κύπρου". Κι απευθυνόμενος στον Ερσίν Τατάρ είπε: «Είμαστε πάντα μαζί σας στη στάση σας για δίκαιη και δίκαιη κατανομή των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Κι εδώ υπάρχει κοινό όφελος για όλους τους λαούς».

Οι διεργασίες που αποκλείουν την Τουρκία και το ψευδοκράτος, συνέχισε, δεν θα επιτύχουν ποτέ. «Ελάτε ας υπερασπιστούμε αυτά τα συμφέροντα από κοινού, είμαστε πάντα ανοιχτοί σε αυτό. Μαζί με όλους τους παράγοντες στην Ανατολική Μεσόγειο, είμαστε πάντα ανοιχτοί στο να μοιραζόμαστε όλους τους πόρους με δίκαιο τρόπο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Θα ήθελα να το πω κι αυτό».

Έργα στο ψευδοκράτος

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι ήρθε στα κατεχόμενα με μια μεγάλη και διευρυμένη αντιπροσωπεία και χθες επέβλεψαν τις εργασίες στο νέο «αεροδρόμιο» στην Τύμπου. Μαζί με τις «αρχές του ψευδοκράτους", πρόσθεσε θα παρακολουθούν την πορεία των έργων για το νέο τερματικό και την ολοκλήρωσή τους το συντομότερο δυνατό. Σημείωσε δε ότι οι εργασίες γίνονται με τη στήριξη της Τουρκίας. «Όταν έφτασε ο Πρόεδρός μας εδώ, δήλωσε ότι θέλει να προσγειωθεί σε αυτό το αεροδρόμιο στις 20 Ιουλίου. Θα προσπαθήσουμε ώστε όλες οι εργασίες να ολοκληρωθούν στην ώρα τους. Απ’ ότι βλέπω δεν υπάρχει κάποιο σημαντικό πρόβλημα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν» ανέφερε.

«Περάσαμε την θάλασσα, ίνσιαλλαχ δεν θα κολλήσουμε στο ρέμα. Θα ολοκληρώσουμε γρήγορα τα υπόλοιπα ζητήματα, με τις προσπάθειες των τεχνικών φίλων μας τόσο από την ΤΔΒΚ όσο και από την Τουρκία, και ελπίζουμε ότι θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε ο Πρόεδρός μας να προσγειωθεί σε αυτό το αεροδρόμιο στις 20 Ιουλίου», επεσήμανε.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι το απόγευμα θα επισκεφθεί τον χώρο όπου ανεγείρεται το νέο συγκρότημα του «προεδρικού», της «βουλής» και του τζαμιού με «εθνικό κήπο». «Είναι κι αυτό ένα σημαντικό έργο. Πραγματικά σημαντικό έργο όσον αφορά τη θεσμοθέτηση (του ψευδοκράτους). Ίνσιαλλαχ, θα εξετάσουμε κι αυτά τα έργα επί τόπου και θα παρακολουθήσουμε την πορεία τους», είπε.

Θα επισκεφθεί ακόμη τον νέο περιφερειακό δρόμο Λευκωσίας και τη διασύνδεσή του με την Κερύνεια, ένα έργο που υλοποιείται μέσω του μάστερ πλαν για τους αυτοκινητόδρομους του ψευδοκράτους.

Ο κ. Γιλμάζ είπε ακόμη ότι με τους αρμόδιους «υπουργούς» του ψευδοκράτους θα δει το σύστημα υγείας για τους Τούρκους υπηκόους που μένουν στα κατεχόμενα, την ανέγερση των κοινωνικών κατοικιών στην περιοχή της Δερύνειας και τηνμεταφορά ηλεκτρισμού με καλώδιο από την Τουρκία. «Όλα αυτά τα έργα είναι για το μέλλον και την ευημερία των Τουρκοκυπρίων», σημείωσε.

Στον «αιώνα της Τουρκίας», είπε, θα σπάσουν ένα ένα τα εμπάργκο που έχουν επιβληθεί στους Τ/κ εδώ και χρόνια. «Ο τουρκοκυπριακός 'λαός' αντιμετωπίζει αυτά τα άδικα εμπάργκο για σχεδόν 50 χρόνια, αλλά μαζί θα ξεπεράσουμε όλα αυτά τα προβλήματα. Ίσως αυτή η περίοδος να είναι μεγάλη για τη ζωή ενός ανθρώπου, αλλά στην ιστορία μιας χώρας, ενός έθνους, στην πραγματικότητα δεν είναι πολύ μεγάλος χρόνος. Πιστεύω ότι η 'τδβκ' και η τ/κ 'λαός' θα πάρουν τη θέση που τους αξίζει στη διεθνή σκηνή και τη θέση που τους αξίζει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου το συντομότερο δυνατό».

Γι αυτό το θέμα, πρόσθεσε, συνεχίζουν τις διεργασίες και θύμισε ότι το ψευδοκράτος έγινε παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Η Τουρκία, ανέφερε, με όλους τους θεσμούς και τις αρχές της θα συνεχίσει να στηρίζει το ψευδοκράτος. Ευχαρίστησε επίσης το ψευδοκράτος για την στήριξη των σεισμοπαθών και προς τις σεισμοπαθείς περιοχές. Εξέφρασε δε συλλυπητήρια σε όλα τα θύματα του σεισμού από τα κατεχόμενα και ιδιαίτερά για την παιδική ομάδα βόλεϊ από την Αμμόχωστο, λέγοντας ότι παρακολουθούν προσεκτικά την αγωγή για το ξενοδοχείο στο Αντίγαμαν. «Εύχομαι υπομονή και δύναμη στους γονείς και τους συγγενείς τους», ανέφερε. Χαρακτήρισε σημαντικό το ότι στα κατεχόμενά δημιουργήθηκε ένα ταμείο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές.

Ο κ. Γιλμάζ σημείωσε ότι στην πρώτη συνεδρία του νέου Υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκίας το πρώτο που εγκρίθηκε ήταν το νέο οικονομικό πρωτόκολλο Τουρκίας – ψευδοκράτος κι αυτό ήταν το πρώτο έγγραφο που υπέγραψε ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Έχει την σημασία του αυτό, πρόσθεσε. «Εύχομαι αυτή η συμφωνία να υλοποιηθεί. Στο πλαίσιο της συμφωνίας οικονομικής και χρηματοοικονομικής συνεργασίας που υπογράφηκε στις 31 Μαρτίου, θα επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για την ανάπτυξη της 'τδβκ'» ανέφερε. Υπογράμμισε επίσης ότι το πρώτο ταξίδι του Ερντογάν εκτός Τουρκίας ήταν στα κατεχόμενα.

Επιπλέον, είπε, θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα έργα που πραγματοποιούνται στο Βαρώσι με "τήρηση των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών ακινήτων", όπως είπε, ώστε η περιοχή να κερδίσει οικονομικά, τουριστικά και από άποψη κοινωνικής ζωής.

Θα εργαστούν από κοινού με το ψευδοκράτος, δήλωσε, με ενθουσιασμό την επόμενη περίοδο για να πετύχουν τους κοινούς τους στόχους.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος ευχήθηκε περαστικά και στον «αστυνομικό» με την μοτοσικλέτα, μέλος της συνοδείας του, ο οποίος είχε το πρωί ατύχημα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top