ΥΓΕΙΑ

Ήπαρ: Το ιαπωνικό μυστικό που το προφυλάσσει και διώχνει το λίπος

Ήπαρ: Το ιαπωνικό μυστικό που το προφυλάσσει και διώχνει το λίπος

Η διατροφή που επιλέγουμε καθημερινά σίγουρα παίζει μεγάλο ρόλο στη διατήρηση της συνολικής μας υγείας. Ένα πρότυπο διατροφής, όμως, σύμφωνα με νεότερη μελέτη θεωρείται το ιδανικό για την υγεία του ήπατος.

Ερευνητές από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της Οσάκα εισχώρησαν στα βάθη της ιαπωνικής διατροφής και ανακάλυψαν τα μυστικά συστατικά που μπορούν να προστατέψουν από τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, την υπερβολική δηλαδή συσσώρευση λίπους στο ήπαρ. Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nutrients.

Η ερευνητική ομάδα έθεσε υπό το «μικροσκόπιό» της τις διατροφικές συνήθειες, την υγεία του ήπατος και τη μυϊκή μάζα μιας ομάδας Ιαπώνων. Επικεντρώθηκαν κυρίως στο κατά πόσο οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν την παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή, η οποία είναι γνωστή για την υψηλή κατανάλωση ψαριών, οστρακοειδών, φυκιών, μανιταριών και ζυμωμένων τροφών.

Χρησιμοποιώντας δύο συστήματα βαθμολόγησης για να εκτιμήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ηπατικών προβλημάτων, διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν κατά γράμμα το ιαπωνικό πρότυπο διατροφής, είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρά ηπατικά προβλήματα.

Τα συστατικά της διατροφής που ξεχώρισαν ως τα πιο σημαντικά ήταν η σόγια και τα τρόφιμα με βάση τη σόγια (όπως το τόφου), τα ψάρια, τα οστρακοειδή και τα φύκια. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η μυϊκή μάζα, καθώς οι συμμετέχοντες με υψηλότερες τιμές είχαν λιγότερες πιθανότητες για προχωρημένα ηπατικά προβλήματα. Ενδιαφέρον θεωρείται και το γεγονός ότι ενώ η ίδια η ιαπωνική διατροφή δεν είχε άμεση σχέση με τη μυϊκή μάζα, είχε η κατανάλωση φασολιών σόγιας και τροφίμων με βάση τη σόγια.

 

Τα πολύτιμα συστατικά

Η ιαπωνική διατροφή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C, το β-καροτένιο και η α-τοκοφερόλη. Μέσα στην πολύτιμη δράση των αντιοξειδωτικών περιλαμβάνεται και η προστασία από το οξειδωτικό στρες, από τους βασικούς υπεύθυνους για την πρόκληση των ηπατικών βλαβών.

Τα φασόλια σόγιας αποτελούν από μόνα τους μοναδική περίπτωση. Εκτός του ότι αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών για την ενδυνάμωση των μυών, περιέχουν γενιστεΐνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μείωση του σωματικού λίπους και στη βελτίωση των επιπέδων των λιπιδίων στο αίμα. Ένα άλλο συστατικό, η β-κονγλυκινίνη, έχει βρεθεί ότι αναστέλλει την εξέλιξη της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος σε μελέτες σε ζώα.

Η μελέτη υπογραμμίζει επίσης ότι η υψηλότερη μυϊκή μάζα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο προχωρημένης ηπατικής ίνωσης. Οι μύες έχουν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και, ταυτόχρονα, ένα υγιές ήπαρ συμβάλλει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας.

Αν και τα αποτελέσματα θεωρούνται σημαντικά, αξίζει να αναφέρουμε και τους περιορισμούς της συγκεκριμένης μελέτης. Ειδικότερα, η μελέτη ήταν διατομεακή, μια ερευνητική προσέγγιση που δεν εστιάζει στις μακρόχρονες αλλαγές. Από την άλλη, βασίστηκε στις βαθμολογίες Agile 3+ για την εκτίμηση της σοβαρότητας της ηπατικής ίνωσης, η οποία δεν είναι τόσο ακριβής ως μέτρηση, όσο μια βιοψία ήπατος.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν στοιχεία που μπορούμε να κρατήσουμε από τη συγκεκριμένη μελέτη, για να διαφυλάξουμε την υγεία του ήπατος: από τη μία την κατανάλωση περισσότερων ψαριών, οστρακοειδών, φυκιών και προϊόντων με βάση τη σόγια και από την άλλη τον ρόλο της μυϊκής μάζας ως ασπίδα κατά των ηπατικών νόσων.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top