ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Νέα διατύπωση για Κύπρο στο προσχέδιο συμπερασμάτων - Σε εξέλιξη διαβουλεύσεις

Σύνοδος Κορυφής: Νέα διατύπωση για Κύπρο στο προσχέδιο συμπερασμάτων - Σε εξέλιξη διαβουλεύσεις

Πιο λεπτομερής στη διατύπωση, με παραπομπή σε προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χωρίς αναφορά στην προοπτική απεσταλμένου της ΕΕ, είναι η παράγραφος για το Κυπριακό στο νέο προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης Πέμπτης, για το οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες.

«Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πλήρως προσηλωμένο σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, κατά τρόπο σύμφωνο με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη στήριξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών» αναφέρεται στο προσχέδιο.

Οι διαβουλεύσεις για το σύνολο των συμπερασμάτων, μεταξύ άλλων και για τη διατύπωση που αφορά το Κυπριακό, συνεχίζονται τη Δευτέρα σε συζήτηση των μόνιμων αντιπροσώπων στο Λουξεμβούργο.

Προέχει πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών

Εν τω μεταξύ κοινοτικός αξιωματούχος ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα, ερωτηθείς για το κατά πόσο συζητείται σε κοινοτικό επίπεδο η πρόταση της Κύπρου για ενισχυμένη συμμετοχή της ΕΕ στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, σημείωσε πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα ενεργός και γνωστός μεταξύ των ΥΠΕΞ, έχει καταθέσει την πρόταση για απεσταλμένο, και πως ο Ύπατος Εκπρόσωπος λαμβάνει υπόψη και εξετάζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Τόνισε όμως πως αυτό που χρειάζεται πρώτα από όλα είναι μια πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών, καθώς τα Ηνωμένα Έθνη ασχολούνται με το θέμα για δεκαετίες, με τον ΓΓ του ΟΗΕ να καθοδηγεί την προσπάθεια. Θέση της ΕΕ, συνέχισε, είναι πως θέλει να έχει συνεργασία με τα ΗΕ σε αυτές τις προσπάθειες ειρήνευσης αλλά πως το θέμα αφορά τα Ηνωμένα Έθνη.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί οι Υπουργοί Εξωτερικών να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία, αυτό τελικά δεν θα γίνει, ο αξιωματούχος σημείωσε πως τελικά αποφασίστηκε πως αυτή η συζήτηση είναι καλύτερα να γίνει τον Ιούλιο καθώς ακόμα αξιολογείται η συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Στόχος μου είναι να καταστεί επιτέλους η Κύπρος ένα κανονικό κράτος»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Στόχος μου είναι να καταστεί επιτέλους η Κύπρος ένα κανονικό κράτος»

Στόχος μου είναι να καταστεί επιτέλους η Κύπρος ένα κανονικό, λειτουργικό κράτος, θέτοντας τις βάσεις για ειρηνική συνύπαρξη και αλληλοκατανόηση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, το βράδυ της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσε ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, Ιρφάν Σιντίκ, με την ευκαιρία των γενεθλίων του Βασιλιά Καρόλου Γ'.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top