ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρατηριούχοι: Ζητούν εντατικοποίηση των ελέγχων καυσίμων στα οδοφράγματα - «Ξέφραγο αμπέλι»

Πρατηριούχοι: Ζητούν εντατικοποίηση των ελέγχων καυσίμων στα οδοφράγματα - «Ξέφραγο αμπέλι»

Εντατικοποίηση των ελέγχων των καυσίμων στα οδοφράγματα ζήτησαν με υπόμνημά τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων, που διαμαρτυρήθηκαν την Τρίτη κλείνοντας αρχικά για λίγα λεπτά το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου και στη συνέχεια μεταβαίνοντας στο Προεδρικό.

Θέτοντας ζήτημα βιωσιμότητάς τους, οι Πρατηριούχοι του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων διαμαρτυρήθηκαν την Τρίτη για τον "αθέμιτο ανταγωνισμό", όπως τον χαρακτηρίζουν, από τις χαμηλότερες τιμές των καυσίμων στα κατεχόμενα.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Σάββας Προκοπίου, είπε στο ΚΥΠΕ ότι διαμαρτύρονται για την κατάχρηση του κανονισμού της πράσινης γραμμής και για το "λαθρεμπόριο" καυσίμων.

Πρόσθεσε ότι ως Σύνδεσμος διαφωνούν με τις δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας ότι ο κόσμος μπορεί να εφοδιάζει τα οχήματά του από τα κατεχόμενα, αλλά όχι για εμπορική δραστηριότητα. "Διαφωνούμε πλήρως με τις δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας, δεν μπορεί να λέει με τόση ευκολία ότι μπορεί ο κόσμος να πηγαίνει στα κατεχόμενα να βάζει καύσιμα", είπε.

Σημείωσε ότι το λαθρεμπόριο προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό και στους ίδιους αλλά και σε πολλές εταιρείες που έχουν βασικό έξοδο το καύσιμο.

Σημείωσε ότι η διευθύντρια του Τελωνείου ανέφερε στον Σύνδεσμο ότι ο κόσμος δεν μπορεί να βάζει καύσιμα από τα κατεχόμενα, εκτός στις περιπτώσεις που γίνει λάθος εκτίμηση και χρειαστεί να βάλει. "Εμείς είπαμε ότι δεν έχουμε πρόβλημα να βάλει ένας στους 200 αν το χρειαστεί", ανέφερε.

Πρόσθεσε επίσης, ότι δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία που υπάρχει εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, σύμφωνα με την οποία πρέπει να υπάρχει έλεγχος των καυσίμων από τα κατεχόμενα.

Ο κ. Προκοπίου ανέφερε επίσης ότι το τελωνείο εντοπίζει παρανομίες, αλλά "δυστυχώς μένουν στη μυστικότητα και δεν δημοσιοποιούνται. Απαιτήσαμε να δημοσιοποιούνται και οι παρανομίες και τα πρόστιμα και οι τιμωρίες, για παραδειγματισμό, και ελπίζω σύντομα να γίνει και δήλωση σχετικά και να γίνει στην πράξη", είπε.

Χαρακτηρίζοντας τα οδοφράγματα "ξέφραγο αμπέλι" χωρίς έλεγχο, είπε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα βιωσιμότητας και ζήτησε άμεσες λύσεις με εντατικοποίηση των ελέγχων και παραδειγματικές τιμωρίες.

Σε δηλώσεις του στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου, ο κ. Προκοπίου ευχαρίστησε τους πάνω από 100 πρατηριούχους - όπως είπε - που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας. "Αυτό λέει πολλά, λέει σε πόσο δύσκολη κατάσταση είμαστε", ανέφερε.

"Όλα πηγάζουν από τη μεγάλη διαφορά τιμής που υπάρχει στα κατεχόμενα με τα πρατήρια μας και γι' αυτό δεν ευθυνόμαστε εμείς", σημείωσε, αναφέροντας ότι το θέμα της τιμής είναι ευθύνη του κράτους και των εταιρειών εισαγωγής.

"Θέλουμε να μειωθεί αυτή η διαφορά για να μην είναι πρόκληση για τον συμπολίτη μας να μεταβαίνει στα κατεχόμενα μόνο και μόνο γι' αυτό τον λόγο", πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι τα πρατήρια που βρίσκονται κοντά στα οδοφράγματα έχουν απώλεια τζίρου 35-40%. Απαντώντας αν θα ζητήσουν στήριξη για την απώλεια εσόδων, είπε ότι υπέβαλαν προς τον Υπουργό εισηγήσεις που δεν αφορούν μόνο το οικονομικό κομμάτι, αλλά τους ελέγχους και ακόμα και τροποποίηση του κανονισμού της πράσινης γραμμής για να είναι πιο συγκεκριμένος σε κάποια θέματα.

Αναφορικά με το κατά πόσο θα κατονομάζονται όσοι παρανομούν, είπε ότι δεν είναι δική τους αρμοδιότητα, αλλά θέλουν να βγαίνουν στην επιφάνεια οι παρανομίες και τα πρόστιμα για να είναι αποτρεπτικά.

Ο κ. Προκοπίου σημείωσε ότι το σημαντικό είναι η εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν για περισσότερους ελέγχους, ενώ κατέληξε ότι αν δεν βρουν ανταπόκριση, προτίθενται να κλιμακώσουν τα μέτρα τους, μετά από τις σχετικές αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων.

Στη διαμαρτυρία που συμμετείχαν πρατηριούχοι από όλη την Κύπρο, έγινε ολιγόλεπτη στάση στο οδόφραγμα του Αγ. Δομετίου και κατέληξε στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου παραδόθηκε υπόμνημα στην Αν. Κυβερνητική Εκπρόσωπο, Δόξα Κωμοδρόμου, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στο υπόμνημα που παρέδωσαν στην Προεδρία οι πρατηριούχοι αναφέρουν ότι "η αγορά καυσίμων από τα κατεχόμενα για εμπορική χρήση ρητώς απαγορεύεται από τον Κανονισμό της πράσινης γραμμής, όπως επίσης και η καταχρηστική εκμετάλλευση από πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας".

Στη συνέχεια αναφέρει ότι "αν δεν ληφθούν άμεσα, δραστικά και αποτελεσματικά μέτρα από το Κράτος και την Πολιτεία θα συνεχίσει η φθίνουσα και καταστρεπτική πορεία των πρατηρίων στις ελεύθερες περιοχές", ενώ σημειώνει ότι η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί την αρχή "μιας αποφασιστικής και δυναμικής αντιμετώπισης".

Μετά την παράδοση του υπομνήματος, ο κ. Προκοπίου σημείωσε ότι ο Πρόεδρος είναι γνώστης του θέματος. "Θέλουμε να δηλώσουμε και δημόσια να επιληφθεί του θέματος προσωπικά και να δώσει λύσεις άμεσα", είπε, προσθέτοντας ότι "ευελπιστώ, μετά από υποσχέσεις της κ. Κωμοδρόμου, ότι τις επόμενες μέρες θα πάρουμε κάποιες απαντήσεις από τα Υπουργεία για το τι μέλλει γενέσθαι" και "αναλόγως θα πράξουμε", κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γράφουν και σβήνουν στις Βρυξέλλες, παρασκήνιο για Κυπριακό

Απόπειρα φόνου στη Λεμεσό: Ήρθαν σε αντιπαράθεση και τους μαχαίρωσε – Σε κρίσιμη η κατάσταση 19χρονος

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top