ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Ενέργειας; «Ύψιστη προτεραιότητα η μείωση κόστους ηλεκτρισμού»

Υπ. Ενέργειας; «Ύψιστη προτεραιότητα η μείωση κόστους ηλεκτρισμού»

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως μια από τις ύψιστες προτεραιότητές της τη μείωση τη κόστους του ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ εργάζεται την ίδια ώρα για ενίσχυση της ασφάλειας ενεργειακής τροφοδότησης της Κύπρου, για διευκόλυνση και επιτάχυνση της ενεργειακής της μετάβασης και για συμβολή στις προσπάθειες της Ευρώπης για μια διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και οδών, τόνισε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου.

Ο κ. Παπαναστασίου, ο οποίος μιλούσε στο 5ο Συνέδριο Cyprus Talks Green που διοργάνωσαν σήμερα το Εργαστήριο Βιώσιμης Ενέργειας του ΤΕΠΑΚ και το Ideopsis Ltd, ανέφερε πως στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Ενέργειας μαζί με άλλα αρμόδια Υπουργεία και κρατικές και ιδιωτικές οντότητες βρίσκεται στη διαδικασία αναθεώρησης των πολιτικών για το 2030 και το 2050, περιλαμβανομένου του Εθνικού Σχεδίου της Κύπρου για την Ενέργεια και το Κλίμα, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή και τη μοναδικότητα της Κύπρο ως νησιωτική χώρα.

Αναφέρθηκε εξάλλου στον στόχο της ανάπτυξης μια εθνικής Στρατηγικής για το Υδρογόνο, προκειμένου αυτό να εισαχθεί στο ενεργειακό μείγμα της Κύπρου, σημειώνοντας πως με βάση τη σχετική μελέτη που έγινε, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι εξωτερικοί σύμβουλοι έχουν παρουσιάσει δυο προκαταρκτικά σενάρια σε σχέση με τη χρήση του υδρογόνου μέχρι το 2030 και το 2050.

Ο κ. Παπαναστασίου είπε πως το «συντηρητικό» σενάριο προβλέπει σχεδόν καμία διείσδυση υδρογόνου μέχρι το 2030 ενώ στο «επιθετικό» σενάριο, που έχει ως προϋπόθεση τόσο τις ισχυρές επενδύσεις στην υποδομή όσο και τη γρήγορη τεχνολογική πρόοδο, η χρήση του υδρογόνου μπορεί να αναπτυχθεί στους ακόλουθους τομείς: στη τσιμεντοποιία, στη βιομηχανία τούβλων και κεραμιδιών μετά το 2030, στα φορτηγά και στα λεωφορεία, και στη ναυτιλία και τον αεροπλοϊα, καλύπτοντας ένα μικρό μέρος της ζήτησης καυσίμων μέχρι το 2030 και τη μεγαλύτερη ζήτηση καυσίμων μέχρι το 2050, υπό τη μορφή παραγώγων υδρογόνου – πολύ πιθανόν αμμωνίας για τη ναυτιλία και e-κηροζίνης για την αεροπλοϊα.

Ανέφερε ακόμη πως, η μελέτη εντόπισε κενά σε ό,τι αφορά τους κανονισμούς για την προώθηση προϊόντων υδρογόνου στην Κύπρο, περιλαμβανομένου ενός κενού στην αδειοδότηση έργων ανανεώσιμου υδρογόνου.

Είπε πως, για να αντιμετωπιστεί αυτό, εργάζονται τώρα για δημιουργία διαδικασιών που θα καταστήσουν δυνατή αυτή την αδειοδότηση μέσω μιας ενιαίας διαδικασίας (one stop shop) για έργα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που θα λειτουργεί κάτω από τη Μονάδα Διευκόλυνσης Εταιρειών του Υπουργείου.

Ο κ. Παπαναστασίου σημείωσε, εξάλλου, πως υπάρχει μια τεχνική επιτροπή της οποίας προεδρεύει η Υπηρεσία Ενέργειας έχοντας ως αποστολή την προώθηση μέτρων για τη χρήση υδρογόνου στην Κύπρο. Ανέφερε πως μέρος αυτής της δουλειάς, που θα ολοκληρωθεί τους επόμενους λίγους μήνες, αφορά στον καθορισμό και στην ανασκόπηση του ακριβούς ρόλου που το υδρογόνο μπορεί να παίξει στην κυπριακή αγορά, σε όλους τους τομείς.

«Όταν θα έχουμε τα κατάλληλα στοιχεία, έχουμε την πεποίθηση πως θα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση για να προχωρήσουμε γρήγορα μπροστά με τα σχέδιά μας για εισαγωγή του υδρογόνου στο ενεργειακό μείγμα του νησιού», επεσήμανε.

Είπε, εξάλλου, πως «έχουμε ήδη προσεγγιστεί από διάφορες εταιρείες με προτάσεις για πιλοτικά έργα για την παραγωγή υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές και ειδικότερα ηλιακή ενέργεια, τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό αξιολόγηση».

Ο κ. Παπαναστασίου σημείωσε ακόμη πως «εργαζόμαστε ενεργά για να προωθήσουμε αμοιβαία επωφελή συνεργασία με την ΕΕ και γειτονικές χώρες στην παραγωγή και χρήση υδρογόνου», ενώ αναφέρθηκε και στην απόφαση που λήφθηκε με το Ισραήλ για έναρξη τεχνοκρατικού διαλόγου μεταξύ των δυο χωρών για διασυνδέσεις υδρογόνου.

Σε χαιρετισμό της, η Πρέσβειρα του Βασιλείου της Ολλανδίας στην Κύπρο, Elke Merks-Schaapveld αναφερόμενη στο θέμα της παραγωγής και διανομής του υδρογόνου, επεσήμανε πως η Ολλανδία έχει βοηθήσει στην ετοιμασία της κυπριακής εθνικής στρατηγικής.

Είπε ακόμη, μεταξύ άλλων, πως «εκτιμούμε πολύ το γεγονός ότι η ενεργειακή κοινότητα της Κύπρου και ευρύτερα η κυπριακή κοινωνία προσβλέπουν στην Ολλανδία και ενδιαφέρονται για περαιτέρω ανάπτυξη της σχέσης μεταξύ των δυο χωρών για να μοιραστούν γνώσεις και τεχνολογία».

Επίσης εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας της, προς τον κ. Παπαναστασίου και την κυπριακή κυβέρνηση, για συνέχιση της οικοδόμησης αυτής της σχέσης.

Είπε ακόμη πως καθώς δεν υπάρχει Σχέδιο Β για τον πλανήτη είναι η ώρα να ξεκινήσουμε να ενώνουμε δυνάμεις, να συγκεντρώνουμε τους πόρους μας και να βρίσκουμε κοινές λύσεις στην προσπάθεια για μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση που το σημερινό συνέδριο έφερε μαζί Κύπριους, Ισραηλινούς, Αιγύπτιους και Ολλανδούς εκπροσώπους, με την ελπίδα ότι τα αποτελέσματα των συζητήσεων θα ενισχύσουν περαιτέρω τις προσπάθειες για μηδενική εκπομπή ενεργειακής παραγωγής και διανομής.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ζητούν δικαιοσύνη για τον Θανάση – Ετοιμάζουν διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top