ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Γρίφος» για τα κέντρα αναψυχής: Δεν αυξάνουν τις τιμές όσο πρέπει για να είναι βιώσιμα λόγω της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών

«Γρίφος» για τα κέντρα αναψυχής: Δεν αυξάνουν τις τιμές όσο πρέπει για να είναι βιώσιμα λόγω της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών

Μπήκε για τα καλά το καλοκαίρι και ήδη ξεκίνησαν οι εξορμήσεις τόσο των Κυπρίων όσο και των τουριστών στις παραλιακές και τις ορεινές περιοχές.

Φυσικά εκτός από τα ξενοδοχεία, από την καλοκαιρινή περίοδο επωφελούνται και τα κέντρα αναψυχής, τα κέρδη των οποίων ωστόσο δεν συνάδουν με τον κύκλο εργασιών που εκτελούν ενώ αντιμετωπίζουν και σωρεία προβλημάτων, όπως με την έλλειψη προσωπικου και την αύξηση στα λειτουργικά έξοδα.

Δεν αυξάνουν όσο πρέπει τις τιμές και παρουσιάζουν ζημιές τα κέντρα αναψυχής

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ), Φάνος Λεβέντης, ανέφερε ότι ο κύκλος εργασιών μιας επιχείρησης δεν ανταποκρίνεται πλέον όπως θα έπρεπε για να είναι βιώσιμη.

Συγκεκριμένα, όπως μας εξήγησε ο κ. Λεβέντης, από την μια οι επιχειρήσεις των κέντρων αναψυχής δεν αυξάνουν όσο πρέπει τις τιμές και από την άλλη τα λειτουργικά έξοδα τους δεν μειώνονται, άρα οι επιχειρήσεις αναπόφευκτα σημειώνουν ζημιές.

«Οι επιχειρήσεις δεν αυξάνουν όσο πρέπει τις τιμές διότι μειώνεται συνεχώς και η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Έχουμε μια δύσκολη εξίσωση που λύνουμε κάθε μέρα η οποία έχει να κάνει από την μια με την αγοραστική δύναμη του καταναλωτή και από την άλλη με την ανάγκη να λειτουργούν οι χώροι σε βιώσιμο καθεστώς ενώ αναμένεται να δυσκολέψουν τα πράγματα με την αύξηση των επιτοκίων. Πραγματικά είναι ένας αγώνας που διεξάγουμε καθημερινά και εμείς και ο κόσμος», επεσήμανε.

Που επιλέγουν να πάνε οι περισσότεροι – Η επαρχία που «αδειάζει» τα Σαββατοκυρίακα

Ερωτηθείς για την κίνηση στα κέντρα αναψυχής, ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι καταγράφεται κινητικότητα τα Σαββατοκύριακα, κυρίως στις παραλιακές περιοχές και στα ορεινά θέρετρα.

«Η κίνηση έχει και τα πάνω και τα κάτω της. Η κίνηση αυξάνεται το Σαββατοκυριακό στις παραλιακές περιοχές και στα ορεινά θέρετρα ενώ μειώνεται σε χώρους στη Λευκωσία. Αυτό είναι φαινόμενο που συμβαίνει κάθε καλοκαίρι», σημείωσε.

Αναφορικά με την κίνηση που καταγράφεται στη Λευκωσία, ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι η κίνηση είναι μειωμένη και καθημερινά, εκτός από τα Σαββατοκυρίακα, στην επαρχία.

Όσο αφορά την περιοχή με την μεγαλύτερη τουριστική κίνηση, ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι είναι αυξημένη κυρίως στην Αγία Νάπα, όπου αυξάνεται ακόμα περισσότερο λόγω των ντόπιων επισκεπτών.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα κέντρα αναψυχής

Παράλληλα, ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κέντρα αναψυχής όπως την αύξηση στα λειτουργικά έξοδα για τους ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής και στην έλλειψη προσωπικού.

«Οι επιχειρήσεις είναι υποστελεχωμένες και θα δυσκολευτούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της καλοκαιρινής περιόδου ενώ τα λειτουργικά έξοδα συνεχώς αυξάνονται αφού είναι στα ύψη οι τιμές του ηλεκτρισμού, υγραερίου και πρώτων υλών. Θα έχουμε συνάντηση σύντομα με και με τον Υπουργό Εμπορίου όσο αφορά το θέμα της ενέργειας. Θα δούμε με ποιο τρόπο μπορούν να δημιουργηθούν προσβάσιμα προσχέδια για να μπορούν να "εκμεταλλευτούν " οι ιδιοκτήτες με πιο εύκολο τρόπο σχέδια εγκατάστασης φωτοβολταϊκων», σημείωσε.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε και στο θέμα της ηχορύπανσης, το οποίο αποτελεί ζήτημα που απασχολεί συνεχώς τα κέντρα αναψυχής.

«Κάνουμε έκκληση προς τους Δήμαρχους να παραχωρήσουν τις απαραίτητες άδειες στους αιτητές γιατί είναι ο μόνος τρόπος να ελεγχθεί η ηχορύπανση», είπε καταληκτικά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους

Λίλι Ρόουζ Ντεπ: Ποζάρει στο Τόκιο με τη σύντροφό της - «Εγώ και η δικιά μου» - Δείτε φωτογραφίες



Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Τον λόφο του προεδρικού ανεβαίνουν το απόγευμα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μία συνεδρία πολύ σημαντική τόσο για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και για τους υπουργούς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top