ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρούσα η ΕΕ στο Κυπριακό, έπιασε τόπο η κινητοποίηση

Παρούσα η ΕΕ στο Κυπριακό, έπιασε τόπο η κινητοποίηση

Η ετοιμότητα της ΕΕ να εμπλακεί σε όλα τα σχέδια της διαδικασίας για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και η διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά, αποτυπώνονται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, η οποία άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023.

Η συμπερίληψη των δύο συγκεκριμένων παραγράφων αφήνει ικανοποιημένη την κυβέρνηση καθότι είναι το αποτέλεσμα της πρότασης που καταθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το διορισμό απεσταλμένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό.

«Υπήρξε θετική ανταπόκριση από όλα τα κράτη μέλη» καθώς «βλέπουν την προστιθέμενη αξία του διορισμού μιας προσωπικότητας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εξέφρασε ευαρέσκεια για τις δύο παραγράφους των Συμπερασμάτων, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους αφού τέθηκαν κάτω από την ίδια ενότητα με τίτλο «Ανατολική Μεσόγειος», κάτι το οποίο επεδίωκε η Λευκωσία. Συγκεκριμένα η παράγραφος 43 αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πλήρως προσηλωμένο σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, κατά τρόπο σύμφωνο με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το κεκτημένο. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί για την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη όλων των σταδίων της διαπραγματευτικής διαδικασίας της οποίας ηγούνται τα Ηνωμένα Έθνη, με όλα τα κατάλληλα μέσα στη διάθεσή της», καταλήγει.

Η παράγραφος 44 έχει ως εξής: «Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματα του αναφορικά με τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Ιουνίου του 2021 και της Δήλωσης του Μαρτίου 2021 και λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εκλογές στην Τουρκία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν έκθεση για την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, χτίζοντας πάνω στα εργαλεία και επιλογές που έχει προσδιορίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με προοπτική να προχωρήσουν κατά τρόπο στρατηγικό και προσανατολισμένο στο μέλλον».

Το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής στη Λευκωσία αφήνει ικανοποιημένη την κυβέρνηση, γιατί όπως είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης «σε συνέχεια της δικής μας πρωτοβουλίας, αποτυπώνεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεισφέρει σε όλα τα στάδια και στην προσπάθεια σήμερα για σπάσιμο του αδιεξόδου, αλλά και μετά την έναρξη των συνομιλιών», καθώς και για το γεγονός ότι στα συμπεράσματα υπάρχει και σχετική αναφορά για τα ευρωτουρκικά.

«Ήταν κάτι που επιδιώξαμε να υπάρξει αυτή η σύνδεση, και ελπίζουμε να δημιουργηθούν εκείνα τα δεδομένα τα οποία θα μας οδηγήσουν στο στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών» ανέφερε και σημείωσε ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής, υπάρχουν άλλα δύο ορόσημα, η επικείμενη σύνοδος του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου στη Λιθουανία (όπου αναμένεται ότι το Κυπριακό θα τεθεί ενώπιον του Ταγίπ Ερντογάν), και η Γενική

Συνέλευση του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο. «Είμαστε σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη και εμείς και οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε να συγχρονιστούν όλες οι ενέργειες για να επιτευχθεί ο στόχος της επανέναρξης των συνομιλιών» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μήνυμα Χριστοδουλίδη για Πρωθυπουργό Σλοβακίας - «Βαθιά συγκλονισμένος»

Μήνυμα Χριστοδουλίδη για Πρωθυπουργό Σλοβακίας - «Βαθιά συγκλονισμένος»

Βαθιά συγκλονισμένος από την απόπειρα κατά της ζωής του Σλοβάκου πρωθυπουργού δηλώνει με ανάρτησή του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top