ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέες «στοχευμένες» αυξήσεις στο ρεύμα - Πώς μπορείς να μειώσεις την τιμή στον λογαριασμό της ΑΗΚ - Το «μυστικό» του κλιματιστικού

Νέες «στοχευμένες» αυξήσεις στο ρεύμα - Πώς μπορείς να μειώσεις την τιμή στον λογαριασμό της ΑΗΚ - Το «μυστικό» του κλιματιστικού

Αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος θα δουν αρκετά νοικοκυριά αφού, όπως αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, η συνέχιση της επιδότησης από 1η Ιουλίου θα γίνεται μόνο για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Λόγω αυτής της απόφασης, λογικό είναι οι περισσότεροι καταναλωτές να ψάχνουν τρόπους να εξοικονομήσουν ενέργεια ώστε να μειωθεί η κατανάλωση τους και ως συνέπεια η τιμή του λογαριασμού της ΑΗΚ.

Γι’ αυτό τον σκοπό, το ThemaOnline επικοινώνησε με την ΑΗΚ και παρουσιάζει εύκολους και έξυπνους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας.

«Καίει» πολύ ρεύμα το κλιματιστικό - Πώς να το μειώσεις

Όπως ανέφερε στο ThemaOnline η Εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), Χριστίνα Παπαδοπούλου, οι καταναλωτές πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην ρύθμιση του κλιματιστικού.

Συγκεκριμένα, η κα. Παπαδοπούλου ανέφερε ότι η ΑΗΚ συμβουλεύει να ρυθμίζουμε το κλιματιστικό στους 26°C, αφού κάθε ένας βαθμός πιο κάτω καταναλώνει 7% περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια για ψύξη.

Ωστόσο τον χειμώνα, συμφέρει να ρυθμίζουμε το κλιματιστικό γύρω στους 22-23°C, αφού κάθε βαθμός πιο πάνω καταναλώνει 7% περισσότερη ενέργεια.

Άλλοι τρόποι για να εξοικονομήσετε ρεύμα

Εκτός από την προσοχή στην ρύθμιση του κλιματιστικού, η ΑΗΚ μας συμβουλεύει να προτιμούμε τη χρήση ανεμιστήρα αντί κλιματιστικού, καθώς καταναλώνει αισθητά μειωμένη ενέργεια.

Επιπλέον συστήνεται να προτιμούμε τον ηλιακό θερμοσίφωνα, καθώς σε αντίθεση με τον ηλεκτρικό, δεν καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια.

Την ίδια στιγμή, η ΑΗΚ αναφέρει ότι σημεία του σπιτιού, από τα οποία ενδεχομένως υπάρχει απώλεια ψύξης, όπως πόρτες, παράθυρα, τοίχοι και οροφή, πρέπει να μονώνονται ικανοποιητικά, αφού με αυτόν τον τρόπο εξοικονομείται μέχρι και 40% ηλεκτρική ενέργεια.

Σημαντική είναι και η συχνή συντήρηση των εγκαταστάσεων θέρμανσης, αφού έτσι μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 30%.

Σύμφωνα με την ΑΗΚ, σημαντικό είναι να μην μένει αναμμένος ο θερμοσίφωνας και έτσι για να μην τον ξεχνούμε, μπορούμε να βάλουμε υπενθύμιση στο κινητό μας ή χρονοδιακόπτη στη συσκευή.

Ακόμα ένας τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας είναι και η αντικατάσταση των συμβατών λαμπτήρων με λάμπες LED, οι οποίες μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 70% και έχουν δεκαπλάσια διάρκεια ζωής.

Πώς μπορείτε να εξοικονομήσετε ρεύμα από την χρήση συσκευών

Όσο αφορά την κατανάλωση ρεύματος από την χρήση ηλεκτρικών συσκευών, η ΑΗΚ δίνει τις εξής συμβουλές:

- Διατηρούμε το ψυγείο μας μακριά από μέρη που τα βλέπει ο ήλιος ή συσκευές που παράγουν θερμότητα, αφού μπορούν να αυξήσουν την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 30%. Ακόμα, φροντίζουμε να κάνουμε συχνά απόψυξη και να θυμόμαστε να κλείνουμε πάντα την πόρτα.

- Για το μαγείρεμα, χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας, καθώς με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε 30%-60% ενέργεια, αλλά και χρόνο.

- Το πλύσιμο ρούχων και πιάτων, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και νερού, γεμίζουμε πλήρως τα πλυντήρια πριν από κάθε χρήση και πλένουμε στη χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία.

- Το ηλεκτρικό σίδερο καταναλώνει τόση ενέργεια όση 10 λάμπες των 100 watt. Σιδερώνοντας συνθετικά ρούχα με χλιαρό σίδερο, ή διπλώνοντας μεγάλα ρούχα πριν τα σιδερώσουμε, όπως π.χ. σεντόνια, μπορούμε να πετύχουμε μεγάλη οικονομία.

- Αφαιρούμε από τον ρευματοδότη ηλεκτρικές μικροσυσκευές, όπως φορτιστές, όταν δεν τις χρησιμοποιούμε.

- Προτιμούμε να απενεργοποιούμε συσκευές, όπως για παράδειγμα η τηλεόραση, παρά να τις αφήνουμε σε λειτουργία αναμονής, αφού εξακολουθούν να καταναλώνουν ενέργεια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, πρότεινε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους μια τριμερή συνάντηση με τον ίδιο και τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τον ίδιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top