ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στην παρουσία ΠτΔ

Πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στην παρουσία ΠτΔ

«Η παρουσία μου εδώ αποτελεί ένδειξη τιμής και αναγνώρισης της πολύ σημαντικής δουλειάς που γίνεται από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στην Τελετή Αποφοίτησης της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου.

Τιμώντας με την παρουσία του την τελευταία από τις Τελετές Αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο Δρ Χριστοδουλίδης συνέχισε αναφέροντας ότι το Πανεπιστήμιο «έχει από την ίδρυσή του συνδέσει το όνομά του του με την ποιότητα στην εκπαίδευση, την καινοτομία και την εξωστρέφεια». Ο Πρόεδρος πρόσθεσε ότι σημαντικό έργο έχει επίσης να επιδείξει στον τομέα της Διεθνοποίησης, που αποτελεί πυλώνα και της κυβερνητικής προσέγγισης σε σχέση με το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο.

«Βρισκόμενος σήμερα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στις σύγχρονες υποδομές και εγκαταστάσεις και τη δραστήρια πολυπολιτισμική φοιτητική κοινότητά του, που ανάμεσα σε πολλά άλλα συμβάλλουν και στην τόνωση και διαμόρφωση της ανάπτυξης στην πόλη της Λευκωσίας», σημείωσε στη συνέχεια.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια στο διοικητικό και ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστημίου για το συνολικό τους έργο, προσθέτοντας ότι «η Πολιτεία, έχοντας πλήρη επίγνωση της σημασίας της ποιοτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για τον τόπο μας, προβαίνει συνεχώς στην λήψη στοχευμένων μέτρων με απώτερο στόχο να μετατρέψουμε την πατρίδα μας σε ένα τοπικό, περιφερειακό και διεθνές εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο». Το κλειδί για να μπορέσουμε να το πετύχουμε, εξήγησε, «είναι η ποιότητα των προσφερόμενων σπουδών στην Κύπρο».

Ολοκληρώνοντας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης γνωστοποίησε ότι πολύ σύντομα η Κυβέρνηση θα ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση με τα πανεπιστήμια στη χώρα με στόχο να ανακοινώσει τη στρατηγική της, πριν το τέλος του 2023, για να επιτευχθούν οι κοινοί στόχοι. Σημείωσε ότι ήδη έχουν ενημερωθεί όλοι οι αρμόδιοι Υπουργοί - Παιδείας, Εσωτερικών, Εργασίας, και Εξωτερικών - για ένα έγγραφο εργασίας που ετοίμασε η Προεδρία της Δημοκρατίας «όπου δίδεται ιδιαίτερα σημασία στη διασφάλιση της ενίσχυσης ακόμη περισσότερο της ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης δίδοντας περισσότερες ευκαιρίες στους φοιτητές που έρχονται εδώ, δίδοντας περισσότερα κίνητρα στα πανεπιστήμια στη βάση δεικτών της ποιότητας εκπαίδευσης».

Χαιρετίζοντας την Τελετή Αποφοίτησης της Σχολής Επιστημών Αγωγής, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου επανέλαβε ότι απώτερος στόχος είναι η μετατροπή της Κύπρου σε ένα ποιοτικό και αναβαθμισμένο περιφερειακό και διεθνές εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο. Ο στοχευμένος προσανατολισμός του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, τόνισε, αναγνωρίζεται ως ύψιστης σημασίας για την επίτευξη των στόχων που θέτουμε ως Πολιτεία, για την προαγωγή της Ανώτερης Εκπαίδευσης στον τόπο μας.

Απευθυνόμενη προς τους αποφοίτους και τις απόφοιτες, η Δρ Μιχαηλίδου είπε: «Είμαστε βέβαιοι για την επιτυχία και της νέας πορείας που καλείστε να καλύψετε από αύριο[…]. Μιας πορείας στην οποία θα μπορείτε πλέον να βαδίσετε έχοντας ως ισχυρά εχέγγυα τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την υψηλή κατάρτιση που λάβατε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Ένα πανεπιστήμιο, που όπως έχουμε ακούσει, συνδέει το όνομά του με την ποιότητα στην Εκπαίδευση, την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι θέτοντας ως γνώμονα της επιτέλεσης της αποστολής του την ακαδημαϊκή αριστεία, εφαρμόζει φοιτητοκεντρικές μεθόδους εκπαίδευσης, ενσωματώνοντας παράλληλα τις ψηφιακές τεχνολογίες στη διαδικασία της μάθησης, με αποτέλεσμα τη συνεχή μεγιστοποίηση του επιστημονικού του έργου. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις έγκυρες διεθνείς κατατάξεις ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, το ίδρυμα κατέχει μια θέση ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια παγκόσμια.

Η Υπουργός εξήρε επίσης το έργο του Πανεπιστημίου ως προς την επίτευξη διεθνοποίησης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Κύπρο, αλλά και διασύνδεσής της με την αγορά.

Στην ομιλία του κατά την Τελετή Αποφοίτησης της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων, που τελέστηκε παρουσία του ΠτΔ, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας ανέδειξε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και εστίασε στις σημαντικές παγκόσμιες κατατάξεις του, ιδιαίτερα στην πρόσφατη κατάταξή του ανάμεσα στα 501-600 καλύτερα του κόσμου από το Times Higher Education (THE) World University Rankings 2023.

Αναφέρθηκε επίσης σε δύο νέες πολύ μεγάλες επιτυχίες του Πανεπιστημίου Λευκωσίας οι οποίες ανακοινώθηκαν από τους αρμόδιους φορείς την ημέρα της τελετής. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε πρώτα στη δημοσιοποίηση της κατάταξης του Times Higher Education Young University Rankings 2023, όπου το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατατάγηκε στην 1η θέση στην Κύπρο (μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου), στη 2η θέση στην Κύπρο και Ελλάδα (μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), ανάμεσα στα 60 καλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ανάμεσα στα 101-150 καλύτερα του κόσμου. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της αίτησης χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πανεπιστημίων NEOLAiA, στην οποία συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Αναφερόμενος στη στρατηγική της Πολιτείας για την ανάπτυξη της ανώτερης εκπαίδευσης στην Κύπρο, ο Καθηγητής Πουγιούτας ανέφερε: «Διαχρονική μου θέση είναι ότι πρέπει να δημιουργηθεί Υφυπουργείο Ανώτερης Εκπαίδευσης, έτσι ώστε να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο η Πανεπιστημιακή Παιδεία και να ενισχυθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό η οικονομία της χώρας μας». «Τα οφέλη που θα προκύψουν», συνέχισε, «δεν θα είναι μόνο ακαδημαϊκά, αλλά κοινωνικά και οικονομικά, αφού η ανάπτυξη της Ανώτερης Εκπαίδευσης θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας μας, δημιουργώντας πολλές νέες θέσεις εργασίας στην Εκπαίδευση, αλλά και στις υποστηρικτικές υπηρεσίες».

Στις φετινές τελετές αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας χαιρετισμό απηύθυναν επίσης οι Χάρης Πογιατζής, Επίτροπος Διαφάνειας, Δρ Πόπη Κανάρη, Υπουργός Υγείας, Αλέξης Βαφειάδης, Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Δρ Τάσος Κουνούδης, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής, Μαριλένα Ευαγγέλου, Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Δρ Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Πατρών, Φίλιππος Χατζηζαχαρίας, Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Καθηγητής Χρήστος Μπούρας, Πρύτανης, Πανεπιστήμιο Πατρών και Καθηγήτρια Αρτεμισία Σπύρου, Michigan State University.

Ο συνολικός αριθμός αποφοίτων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 ανέρχεται στις 4617.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μας τα... χαλάει ο καιρός - Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι

Ζίζυρος, σακκουλλοδρομίες και άλλα 10 παραδοσιακά παιχνίδια του Πάσχα στην Κύπρο - Διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου

Γρίπη των πτηνών και σε… αγελάδες: Πώς και πότε μεταδίδεται στον άνθρωπο - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Επεισοδιακή νύχτα στη Λεμεσό - Έκαψαν περιπολικό και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει σύστημα καμερών για παράνομη στάθμευση - Οι λεπτομέρειες

Ιωάννα Τούνη: Δείχνει στους ακολούθους της τις εξωτικές διακοπές της - Δείτε φωτογραφίες



Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Σε θανατηφόρο εξελίχθηκε το τροχαίο που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα στην επαρχία Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top